VIDEO: V Bukurešti masovo protestovali tisíce ľudí, vyžadovanie covidpasov prirovnávali k diktatúre

04.10.2021 | 12:59
  12
Prísnejšie opatrenia, ktoré majú vstúpiť do platnosti v nedeľu, zahŕňajú obmedzenia vstupov do miest ako reštaurácie, posiľňovne, kiná či divadlá.

Tisíce ľudí protestovali v sobotu v rumunskej metropole Bukurešť proti novým opatreniam, ktoré plánujú tamojšie úrady zaviesť s cieľom zastaviť prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom. Agentúra AP odhadla účasť na päťtisíc demonštrantov, miestne média však uvádzali až 15-tisíc.

Demonštranti zablokovali dopravu v centre hlavného mesta, pričom skandovali heslá proti údajným snahám úradov o obmedzovanie slobody. Vyžadovanie covidpasov pritom prirovnávali k zavádzaniu diktatúry.

Podľa agentúry AP bolo medzi demonštrantmi mnoho stúpencov krajne pravicových skupín, čo je konštantný naratív na dehonestovanie toho druhu odporcov, ktorých aktivity poškodzujú obraz globálnych elít a ich prisluhovačov. Medzi organizátormi protestov bola aj nacionalistická Aliancia pre jednotu Rumunov (AUR), nazabúda dodať AP. Tá spoločne s ďalšími opozičnými stranami dúfa, že sa jej podarí zvrhnúť súčasnú centristickú vládu hlasovaním o nedôvere, ktoré je v parlamente naplánované na 5. októbra.

Rumunsko v týchto dňoch zažíva prudký mediálny nárast denných prírastkov nakazených. Ešte pred mesiacom pribúdalo v tejto členskej krajine EÚ s približne devätnásť miliónmi obyvateľov denne len približne tisíc nakazených. V sobotu však tamojšie úrady hlásili prírastok 12 590 nakazených. Ide o vôbec najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.

Takto medializovaný nárast nakazených vytvára už takmer neúnosný tlak na rumunské nemocnice, ktorých jednotky intenzívnej starostlivosti sa na celoštátnej úrovni blížia k maximálnemu vyťaženiu. Rumunské úrady informovali, že prísnejšie epidemiologické opatrenia budú v jednotlivých oblastiach zavedené v prípade, že miera infekčnosti za štrnásť dní tam presiahne šesť nakazených na tisíc obyvateľov. V Bukurešti sa v sobotu tento ukazovateľ vyšplhal na číslo 8,2 nakazených pripadajúcich na tisíc obyvateľov.

Obmedzujú ľudí aj ich vstup do prevádzok

Prísnejšie opatrenia, ktoré majú vstúpiť do platnosti v nedeľu, zahŕňajú obmedzenia vstupov do miest ako reštaurácie, posiľňovne, kiná či divadlá. Ľudia sa pri ich návšteve budú musieť preukazovať potvrdením o tom, že sú úplne zaočkovaní alebo ochorenie Covid-19 už prekonali, približuje agentúra Reuters.

V Rumunsku sa dosiaľ dala oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu zaočkovať len niečo vyše tretina dospelej populácie. Táto krajina má v rámci EÚ druhú najnižšiu zaočkovanosť, pričom horšie je na tom už len Bulharsko. Za slabú úroveň vakcinácie v Rumunsku môžu dezinformačné kampane, ako aj nedôvera mnohých občanov k štátnym inštitúciám, píše Reuters.

V tejto súvislosti treba pripomenúť fakt, že prezidentom Thomson Reuters Corporation je James C. Smith, ktorý sedí v rade riaditeľov farmaceutickej spoločnosti Pfizer, ktorá v spolupráci s biotechnologickou formou Biontech vytvorila vakcínu proti koronavírusu.

Pre nezaočkovaných boli zavedené tzv. víkendové zákazy vychádzania, pričom vláda plánuje zaviesť povinnosť očkovania pre zdravotníkov. Na verejných priestranstvách v mestách, kde je incidencia vyššia ako šesť nakazených na tisíc obyvateľov, platí tiež povinné nosenie rúšok.

Zdroj: ta3.com / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti