VIDEO: V Bratislave sa ľudia modlili proti Istanbulskému dohovoru. Kuffa odkázal Čaputovej, aby ustúpila alebo odstúpila

12.02.2020 | 11:00
  1
Kňaz Marián Kuffa na žiadosť spišského diecézneho biskupa Štefana Sečku do Bratislavy neprišiel. Organizátori pustili na veľkoplošnej obrazovke časť jeho kázne.

Na bratislavskom Námestí slobody sa uskutočnil protest proti Istanbulskému dohovoru. Zúčastnili sa aj niektorí politici - predseda SNS Andrej Danko, líder Vlasti Štefan Harabin či Marian Kotleba z ĽSNS. Ľudia si na zhromaždenie priniesli kríže i transparenty s biblickými výjavmi. Na veľkoplošnej obrazovke sa im prihovoril kontroverzný kňaz Marian Kuffa.

Prefíkane ukrytá gender ideológia

Občianska iniciatíva Slovenský dohovor za rodinu vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú a predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby písomné oznámili Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Podľa iniciatívy je „v dohovore prefíkane ukrytá škodlivá ideológia gender, ktorá je proti Bohu, solídnej vede a zdravému rozumu a proti prírode“.

Upozorniť na to chceli na modlitbovom stretnutí v deň spomienky Panny Márie Lurdskej, ktoré usporiadali na bratislavskom Námestí slobody. Podľa odhadov polície ich prišlo podporiť okolo tisíc ľudí. Medzi nimi boli aj lídri politických strán Štefan Harabin (Vlasť), Andrej Danko (SNS) a Marian Kotleba (ĽSNS). Prezidentka Zuzana Čaputová po včerajšom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov vyhlásila, že nepožiada o odstúpenie Slovenska od Istanbulského dohovoru. „K ratifikácii Istanbulského dohovoru by mohlo dôjsť iba vtedy, ak by bol predložený do Národnej rady SR, a to sa doteraz nestalo,“ vysvetlila. Zdôraznila tiež, že dohovor na Slovensku neplatí a súčasný stav je od roku 2011.

Kuffovi stretnutie zakázal biskup

Kňaz Marián Kuffa na žiadosť spišského diecézneho biskupa Štefana Sečku do Bratislavy neprišiel. „Marián Kuffa je určite v modlitbe s nami a prosí za všetkých, aj tých, ktorí mu zabránili prísť na dnešné zhromaždenie,“ povedal z pódia jeden z organizátorov, Pavol Vilček zo Spišskej katolíckej charity. Ľudia následne začali kričať: „Nech žije Kuffa!“ 

Organizátori pustili na veľkoplošnej obrazovke časť jeho kázne. „Pýtajte sa môjho biskupa, prečo mi sem nedovolil prísť,“ povedal v kázni Kuffa. „Ja musím poslúchať, mimo diecézy nesmiem ísť. Povedal som mu, že si myslím, že jeho rozhodnutie nie je správne, ale je platné, a preto ho poslúchnem. Ja nie som na tomto stretnutí najdôležitejší, ale Boh. Budem sa modliť s vami.“

„Toto stretnutie je pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby na Slovensku boli rodiny riadne. Prezidentka vo veci Istanbulského dohovoru môže ustúpiť alebo odstúpiť. Ak je to proti jej svedomiu, nech odstúpi,“ povedal vo videu.

Účastníkov viackrát vyzval, aby sa zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov. „Prosím, žiadna nenávisť. Nezabijeme predsa toho, kto má iný názor, rešpektujme ho.“

V pozvánke podľa vlastných slov jasne vyzval, aby prišiel každý, komu záleží na rodine a kresťanských hodnotách. „Pozývame všetky strany, dokonca aj liberálov. Nedávajte na stretnutí svoju straníckosť nad hodnoty, zbabrete to.“

Na stretnutí proti Istanbulskému dohovoru verejnosť tiež vyzval k účasti na voľbách. Marián Kuffa v minulosti podporoval zákon o sprísnení interrupcií z dielne opozičnej strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko. Zúčastnil sa aj na proteste pred Národnou radou SR v čase, keď sa malo o zákone hlasovať.

Prišli Danko, Kotleba aj Harabin

Na akciu prišli viacerí politici vrátane predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka, predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu aj lídra strany vlasť Štefana Harabina. Zhromaždenie sa neskôr z Námestia slobody presunulo pred prezidentský palác.  

Danko na brífingu s novinármi povedal, že nevylučuje, že do volieb pre Istanbulský dohovor zvolá parlamentnú schôdzu. „Počkajte si do zajtra. Ešte o tom rokujeme. Splníme všetky veci, ktoré prezidentka požaduje, a som zvedavý, čo potom urobí,“ povedal líder SNS. Napokon sa so Smerom na zvolaní mimoriadnej parlamentnej dohodol už v utorok popoludní. Dankovou podmienkou je, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor.

Koordinátor občianskej iniciatívy Slovenský dohovor za rodinu Erik Zbiňovský uviedol, že v Istanbulskom dohovore je veľa škodlivých vecí. „Primárne sa tvári ako dohovor o ochrane žien. Je v ňom 90 percent obsahu v poriadku, ale 10 percent je zavádzanie novej ideológie, aké mal niekedy komunizmus a dnes fašizmus a tam sa oddeľuje pohlavie od rodu. Nesúhlasíme, aby sa to zaviedlo do slovenskej legislatívy, a aby o tom učili deti na našich školách. V Istanbulskom dohovore chcú dokonca edukovať na všetkých stupňoch vzdelania, aj v materských školách,“ podotkol. Dodal, že iniciatíva štyri roky organizuje prednášky po Slovensku o „škodlivosti gender ideológie a chorých prvkoch Istanbulského dohovoru“. V tom plánuje aj pokračovať.

Pozrite si reportáž TA3:

Pozrite si videozáznam celého modlitbového stretnutia:

Čaputová: Nie je dôvod riešiť to pred voľbami

Predseda vlády SR Peter Pellegrini 10. februára navrhol, aby vláda stiahla svoj podpis spod spomínaného dohovoru. Premiér v tejto súvislosti požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby poverila člena vlády, ktorý by následne podpis pod dohovorom stiahol.

Prezidentka Zuzana Čaputová nepožiada o odstúpenie Slovenska od Istanbulského dohovoru. Povedala to po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, ktoré sa uskutočnilo 10. februára v Prezidentskom paláci. Predsedu vlády Petra Pellegriniho požiadala, aby sa obrátil na Ústavný súd SR.

„K ratifikácii Istanbulského dohovoru by mohlo dôjsť iba vtedy, ak by bol predložený do Národnej rady SR, a to sa doteraz nestalo,“ vysvetlila svoj právny názor prezidentka.

Zdôraznila tiež, že dohovor na Slovensku neplatí a súčasný stav je od roku 2011. „Nie je žiaden naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami,“ povedala. Ak by bol dohovor prijatý alebo neprijatý v súlade s ústavou, prezidentka by to rešpektovala. Predsedu vlády Petra Pellegriniho preto požiadala, aby sa obrátil na Ústavný súd SR.

Istanbulský dohovor je komplexnou medzinárodnou zmluvou, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, Európska únia ho ako organizácia podpísala v júni 2017.

Zdroj: ta3.com / postoj.sk / YouTube Slovenský dohovor za rodinu / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti