VIDEO: V Bratislave sa konal Dúhový pochod

21.07.2019 | 10:11
  1
Účasťou ho podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a viac ako 30 veľvyslanectiev na Slovensku.

Deviaty ročník Dúhového pochodu sa začal popoludní na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste. Účasťou ho podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a viac ako 30 veľvyslanectiev na Slovensku.

LGBTI priaznivci chcú tento rok vyzvať politikov, aby tému LGBTI nezneužívali vo svojich predvolebných kampaniach. „Vyzývame politikov, aby s tým prestali a začali riešiť reálne problémy, ktoré na Slovensku majú. Najväčším problémom našej komunity je, že tu stále neexistuje žiadna právna ochrana pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny,“ uviedol organizátor Dúhového Pridu Martin Macko.

Hovorí, že do budúcna by chceli s mestom Bratislava nájsť iný spoločný verejný priestor v centre mesta. „Kapacitne nám Hviezdoslavovo námestie nestačí. Nemôžeme si tu dovoliť mnoho iných aktivít, ktoré by sme chceli,“ povedal Macko. Verí, že tento rok prekonajú hranicu 8000 ľudí.

„Každý rok máme aj menšie bezpečnostné opatrenia. Tento rok je nasadených menej policajtov ako v minulosti,“ informoval Macko.

Na priebeh oboch pochodov dohliada dostatočný počet policajtov z radov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Nasadené sú zložky kriminálnej, poriadkovej aj dopravnej polície,“ priblížil pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Organizátori Pridu sa nechcú vyhradzovať voči nikomu inému a nevnímajú ani iné iniciatívy, ktoré sa konajú v ten istý deň.

„Z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti i v právach. Z medzinárodného štandardu vyplýva, že každý je rovný v právach a každý má mať právo na ochranu svojho súkromia a rodinného života, a toto my na Slovensku zatiaľ nedodržiavame a najhoršie je, že sme sa zatiaľ nepustili do serióznej diskusie, ako by sme tieto otázky a vzťahy mali riešiť,“ povedala Patakyová.

Zdroj: info.sk / InfoVojna / YouTube / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti