VIDEO: V Belgicku vyšetrujú smrť zadržaného Slováka po policajnom zákroku. Tamojšia policajtka nad ním v cele hajlovala

20.08.2020 | 16:58
  5
Šokujúce video ukazuje, ako policajtka hajluje v cele nad Slovákom, ktorému sedia na hrudi ďalší policajti. O dva dni zomrel v nemocnici na krvácanie do mozgu.

Manželka Slováka, ktorého pred dvoma rokmi zadržali v Belgicku a následne zomrel v nemocnici na krvácanie do mozgu, vyzýva na nové vyšetrenie policajného zásahu potom, čo sa objavili šokujúce zábery z jeho zatýkania v cele.

Na videách z policajnej cely, ktoré zverejnili niektoré belgické médiá, je vidieť, ako policajti sedia na jeho hrudi, smejú sa mu a jedna policajtka pri tom dokonca hajluje nacistický pozdrav, informuje server BBC.

Jozef Chovanec bol zatknutý na letisku v Charleroi v roku 2018 potom, čo spôsobil narušenie jedného letu pri štarte a kapitán odmietol odletieť.

Zatiaľ čo ho zadržiavali, podľa vtedajších policajných záznamov údajne udieral hlavou o stenu cely, až kým nezačal krvácať. Policajti tvrdia, že sa ho snažili len upokojiť. Následne ho previezli do nemocnice, kde však upadol do kómy a ďalší deň zomrel.

Snímky z cely však ukazujú, že niekoľko dôstojníkov sa počas incidentu smialo, zatiaľ čo jedna policajtka hajluje nacistický pozdrav. Na ďalšom videu mu sedia dlhé minúty na hrudi.

Jeho smrť pripomína prípada Georga Floyda, ktorý zomrel v máji po tom, ako počas jeho zadržania v USA kľačal policajt na krku.

„Chcem vedieť, čo sa stalo a prečo sa polícia takto správala,“ povedala jeho manželka Henrieta, informovali miestne noviny Het Laatse Nieuws, ktoré získali šokujúce video.

"Ľúbim ťa. Vidíme sa neskôr," boli posledné slová

"Teším sa, až sa zase uvidím. Ľúbim ťa. Vidíme sa neskôr," boli posledné slová, ktoré Henrieta Chovancová počula po telefóne jej manžela, píše server Het Laatse Nieuws. Bola v Bratislave so svojou dcérou Luciou.

"Jeho hlas znel normálne. Nikdy by som si nepomyslela, že by sa niečo mohlo stať,“ povedala.

Jozef Chovanec pochádzal z Terchovej. Po celé roky dochádzal medzi Slovenskom a Belgickom, vlastnil totiž spoločnosť, ktorá vysiela slovenských pracovníkov na staveniská v Belgicku.

V piatok 24. februára 2018 zavolal, aby sa spýtal, či ho jeho manželka a dcéra nevyzdvihnú večer na bratislavskom letisku.

"Stále sa tam vidím toho večera v príletovej hale, s Luciou na ramene. V tom čase mala 2,5 roka. Okolo nás prešli stovky cestujúcich, Jozef medzi nimi nebol.“

Henrieta si nemyslela, že je to normálne. Jej manžel nikdy nezmeškal let počas všetkých tých rokov.

„Zavolal som mu na slovenské aj belgické číslo. Žiadna odpoveď."

Volala aj na letisko, či manžel do lietadla z Charleroi nastúpil. "Nemôžeme vám povedať, madam, pre ochranu osobných údajov."

Nebol pod vplyvom drog ani alkoholu

Jeho rodina uviedla, že nepozná dôvod jeho nevyspytateľného správania počas policajného zaistenia a pitva odhalila, že nebol pod vplyvom drog ani alkoholu. „Zdalo sa, že sa niečo deje s mojím manželom, necítil sa dobre, ale polícia môjho manžela celú noc ignorovala,“ povedala manželka.

„Keď videli krv, mali mu dať prvú pomoc. Namiesto toho sedeli na jeho hrudi. Nemohol správne dýchať.“

Dva roky po jeho smrti stále prebieha policajné vyšetrovanie a pani Chovancová vyzvala na vymenovanie nového sudcu.

Hovorca prokuratúry Charleroi uviedol, že všetci dôstojníci zapojení do incidentu boli vypočutí, dodal však, že „v dôsledku krízy okolo Covid-19 došlo k oneskoreniu“.

Minister spravodlivosti Koen Geens označil zverejnené video za šokujúce a maximálne nevhodné, informuje server hln.be.

Vzhľadom k častým požiadavkám obhajoby sa mu nezdá, že by sa aj vzhľadom ku koronakríze vyšetrovanie tiahlo neprimerane dlho.

"Prokurátor sľúbil, že správu doručí čoskoro. Ale uznávam, že tri roky je dlhý čas," priznal minister.

Podľa denníka Het Laatse Nieuws by sa spis mal dostať na súd budúci rok. Medzičasom hovorca polície povedal miestnemu médiu Sudpresse, že policajtka, ktorá hajlovala, bude od dnešného dňa prepustená.

Násilie voči Slovákovi na letisku pobúrilo aj valónskych politikov

Kauza úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 po potýčkach s políciou na letisku vo valónskom meste Charleroi, nabrala v Belgicku už aj politický rozmer.

O prípad sa začala zaujímať frankofónna Socialistická strana (PS), najsilnejší politický subjekt v tomto belgickom regióne.

Tlačová agentúra Belga vo štvrtok uviedla, že PS požiadala federálneho ministra vnútra Pietera De Crema, aby objasnil okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu cestujúceho na letisku Charleroi po zásahu letiskovej polície.

"Aj mňa šokovali zábery šírené médiami. Takéto správanie je neprijateľné. Keďže ide o federálnu políciu pod vedením ministra vnútra, žiadam ho, aby objasnil túto udalosť," uviedol vo štvrtok predseda PS Paul Magnette.

V rovnakom duchu zareagoval aj predseda valónskej strany Nezávislí federalistickí demokrati (DéFI) Francois De Smet, ktorý upozornil, že incident z letiska Charleroi ide proti princípom právneho štátu.

Pre samotnú políciu je podľa neho nevyhnutné, aby sa veci uviedli na pravú mieru. Prokuratúra v Charleroi v stredu potvrdila, že prebiehajúce súdne vyšetrovanie sa blíži ku koncu. Federálna polícia v stanovisku pre médiá ubezpečila, že sa prípadom vážne zaoberá.

Policajná agentka, ktorá sa zdravila nacistickým pozdravom už nie je v operatívnej službe a pri výkone svojho povolania nemôže byť v kontakte s verejnosťou.

Podľa medializovaných informácií slovenský občan 28. februára 2018 prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Na otázku posádky lietadla opýtala, či má letenku, odpovedal, že nie a tvrdil, že cestuje s Ježišom Kristom. Došlo pritom k potýčke, pri ktorej sotil jednu z letušiek a odmietal opustiť palubu lietadla. Kapitán privolal letiskovú políciu, ktorá Slováka vyviedla a umiestnila do zadržiavacej cely.

Podľa pôvodných správ sa Slovák v cele patriacej federálnej polície dopustil násilných sebapoškodzujúcich úderov, čo prinútilo políciu, aby opäť zasiahla a upokojila ho.

Chovanec následne utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Svedectvo priemyselnej kamery však naznačilo, že udalosti predchádzajúce zhoršeniu zdravotného stavu zadržaného Slováka sa udiali ináč, čo vyvolalo pobúrenie nielen belgických médií, ale aj miestnych politikov.

Zdroj: konzervativnyweb.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti