VIDEO: Už to robia na hulváta. Majú pocit, ze končia, reaguje Fico na dotovanie zo štátnych peňazí Matovičom spriazneného bývalého novinára RTVS

22.01.2021 | 15:58
  9
Bývalý premiér poukázal aj na to, že Pavol Kalinský žije s novinárkou dezinformačného portálu Aktuality.sk Laurou Kellöovou.

Pridelením európskych fondov niekdajšiemu poradcovi premiéra krajina hrubo porušila smernicu Európskej Únie (EÚ). Ak začne EÚ voči Slovensku konanie, krajina môže prísť o eurofondy. Upozornil na to predseda strany Smer-SD a poslanec Robert Fico.

Fico tak reagoval na medializované informácie o dotáciách pre občianske združenie, v ktorom je štatutárom bývalý poradca premiéra Pavol Kalinský. 

Kalinského občianskemu združeniu Pre lepšiu spoločnosť ministerstvo životného prostredia cez jednu zo svojich organizácií odkleplo dva nenávratné finančné príspevky spolu v hodnote takmer 390-tisíc eur. Na čele rezortu stojí nominant OĽaNO Ján Budaj.

„Ide o hrubý prejav korupcie a konflikt záujmov,“ zdôraznil Fico. Dodal, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) musel o pridelení peňazí vedieť.

"Už to robia na hulváta. Majú pocit, ze končia," vyhlásil predseda Smeru o vláde.

"Vzdal sa poradcovstva a každý si myslí, že vec je vybavená," vyjadril sa Fico o Kalinskom, ktorého chcel premiér Igor Matovič pôvodne za hovorcu.

Matovič podľa Fica korupčným pridelením európskych fondov svojmu poradcovi Kalinskému hrubo porušil Smernicu EÚ, podľa ktorej je možné postihovať členské štáty až pozastavením európskych peňazí, ak sú pri čerpaní európskych fondov ohrozené záujmy EÚ.

„Má sa na mysli akákoľvek forma sprenevery, korupcie alebo konfliktu záujmov,“ spresnil Fico. Podľa neho tak reálne hrozí, že EÚ začne konanie voči Slovensku. Skončiť to podľa neho môže tým, že krajina príde o eurofondy. „Bude to mať obrovské finančné dosahy na Slovensko, lebo drvivá väčšina investícií ide práve z európskych peňazí,“ poukázal Fico.

O kauze vo štvrtok (21. 1.) informovali Hospodárske noviny. Občianske združenie Pre lepšiu budúcnosť malo dostať dve dotácie z eurofondov vo výške takmer 390.000 eur. Kalinský v reakcii odmietol spájanie úspešnosti projektov s jeho pôsobením na poste poradcu premiéra a zároveň oznámil, že končí spoluprácu s Úradom vlády SR.


Bývalý premiér poukázal aj na to, že Pavol Kalinský žije s redaktorkou dezinformačného portálu Aktuality.sk Laurou Kellöovou. Tá je známa svojou ostrou kritikou voči Ficomu Smeru.

Viac vo videu:

Zdroj: info.sk / hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti