VIDEO: Ukrajinské lietadlo so 176 ľuďmi sa zrútilo v Teheráne. Viacerí lídri už naznačili, že Boeing 737 zasiahla iránska raketa

10.01.2020 | 11:12
  7
K nešťastiu došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Iránom, len niekoľko dní po tom, ako pri cielenom americkom útoku dronom zahynul vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání.

Iránske úrady umožnili ukrajinským vyšetrovateľom, aby preskúmali zvyšky havarovaného ukrajinského dopravného lietadla, ktoré sa v stredu ráno zrútilo pri iránskom hlavnom meste Teherán. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Ukrajinskí experti preskúmali fragmenty stroja vo štvrtok neskoro večer, svoje zistenia však zatiaľ nezverejnili.

Verzia o zostrelení lietadla iránskou raketou nie je vylúčená, ale zatiaľ nie je ani potvrdená, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vyzval západné štáty na predloženie dôkazov.

"Naším cieľom je zistiť nespornú pravdu. Považujeme to za povinnosť celého medzinárodného spoločenstva voči pozostalým a pamiatke obetí. Hodnota ľudského života stojí nad akýmikoľvek politickými motívmi," zdôraznil prezident.

Lietadlo mala zostreliť raketa Iránu

O tom, že lietadlo, možno omylom, zostrelili Iránci, hovoril kanadský premiér Justin Trudeau s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

"Máme k dispozícii tajné správy z viacerých zdrojov vrátane našich spojencov a vlastnej rozviedky. Tieto dôkazy naznačujú, že lietadlo zostrelila iránska raketová strela typu zem-vzduch," uviedol Trudeau na štvrtkovej tlačovej konferencii v Ottawe.

Kanadský premiér však dodal, že mohlo ísť o neúmyselný čin. Iránska vláda už Kanadu vyzvala, aby jej informácie tajných služieb poskytla.

Tvrdenie Kanady o zostrelení lietadla Iránom medzičasom podporili aj lídri viacerých západných mocností vrátane britského premiéra Borisa Johnsona. Ten povedal, že stále viac dôkazov podporuje, že lietadlo zostrelila iránska raketa, čo však podľa jeho slov "mohlo byť aj neúmyselné".

Americký prezident Donald Trump naznačil, že verí, že za pád lietadla môže Irán a zamietol pôvodné tvrdenia Teheránu, že havarovalo v dôsledku mechanického problému. "Niekto na druhej strane mohol urobiť chybu," vyjadril sa šéf Bieleho domu. Trump naznačil, že predstavitelia americkej administratívy sa domnievajú, že stroj zasiahla jedna alebo viacero iránskych rakiet, píše AFP.

Zverejnili video

Americký denník The New York Times medzitým zverejnil overené video, na ktorom zrejme vidno, ako raketa zasiahla lietadlo blízko letiska v Teheráne. Vidno na ňom rýchlo sa pohybujúci predmet stúpajúci k oblohe, potom jasný záblesk a po niekoľkých sekundách zvuk explózie.

K menšiemu výbuchu došlo potom, ako raketa zasiahla stroj nad mestom Parand, ktoré leží neďaleko letiska.

Boeing potom podľa The New York Times ešte niekoľko minút pokračoval v lete a obrátil sa späť smerom k letisku. Vtedy už prestal vysielať signál, horel, následne explodoval a zrútil sa.

Prídu aj experti z Boeingu. Irán zostrelenie lietadla odmieta

Hovorca iránskej vlády ale poprel, že boeing zasiahla raketa. Teherán správu označil za psychologickú vojnu voči Iránu a prizval k vyšetrovaniu katastrofy americkú firmu Boeing, ako aj expertov z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady.

Ábedzáde v iránskej televízii povedal, že Teherán už v tejto veci upovedomil americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB), pričom ten už určil experta, ktorý ho bude pri vyšetrovaní zastupovať.

"NTSB naďalej v súvislosti s haváriou monitoruje situáciu a posudzuje mieru svojej účasti pri vyšetrovaní. Rovnako ako pri akomkoľvek inom vyšetrovaní, na ktorom sa NTSB zúčastňuje, nebude ani (v tomto prípade) špekulovať o príčinách pádu," uviedol NTSB vo zverejnenom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Vyšetrovanie pádu lietadla má viesť práve iránsky úrad pre civilné letectvo, píše agentúra DPA. Dodáva, že iránske ministerstvo zahraničných vecí medzičasom potvrdilo aj účasť expertov z Boeingu.

Riaditeľ iránskeho úradu civilného letectva Alí Ábedzáde označil v piatok za "isté", že ukrajinské lietadlo, ktoré sa zrútilo v stredu ráno blízko Teheránu, nebolo zostrelené raketou. Poprel tak verziu naznačovanú viacerými západnými politikmi, informovala tlačová agentúra AFP.

"Jedna vec je istá: Toto lietadlo nebolo zasiahnuté raketou," povedal Ábedzáde na tlačovej konferencii v Teheráne. Pre stanovisko leteckého úradu sú podľa neho rozhodujúce úrade z letových záznamníkov, ktoré sa podľa neho našli neporušené a sú predmetom skúmania.

"Akékoľvek poznámky pred vyťažením týchto údajov... nie sú odborným stanoviskom," upozornil Ábedzáde. Vyjadril sa tak po tom, ako predstavitelia Británie aj Kanady uviedli, že zdroje z prostredia spravodajských služieb naznačujú zostrelenie lietadla v dôsledku pochybenia iránskej protivzdušnej obrany.

Ábedzáde ešte vo štvrtok vyhlásil, že dohady o zostrelení lietadla raketou "nedávajú zmysel", a poznamenal, že v tom istom čase a v tej istej výškovej hladine sa nachádzalo "niekoľko ďalších domácich i medzinárodných letov".

Pád ukrajinského lietadla v Iráne

Ukrajinské dopravné lietadlo typu Boeing 737 sa zrútilo v stredu krátko po štarte z medzinárodného letiska v iránskom hlavnom meste Teherán, pričom jeho destináciou bol Kyjev. Pri havárii zahynulo všetkých 176 osôb na palube.

Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

Pár hodín po atentáte na generála

K nešťastiu nad Teheránom došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Iránom, len niekoľko dní po tom, ako pri cielenom americkom útoku dronom zahynul vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání. Lietadlo havarovalo len niekoľko hodín po tom, čo Irán vykonal odvetný balistický útok na iracké základne, ktoré používajú americké sily. Ukrajinské lietadlo tak mohlo byť považované za hrozbu, vysvetlili štyria nemenovaní americkí predstavitelia.

Zdroj: sme.sk / ta3.com / tvnoviny.sk / YouTube

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti