VIDEO: Trnavský arcibiskup vyzval kresťanov nevoliť kandidátov na prezidenta, ktorí reprezentujú zvrátené ultraliberálne názory

11.03.2019 | 11:56
  9
Zuzana Čaputová ako liberálka chce v otázkach potratov zachovať status quo, je za registrované partnerstvá či adopcie detí homosexuálnymi pármi.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa počas svätej omše jednoznačne vyhranil voči morálnemu liberalizmu a politikom, ktorí ho na Slovensku chcú presadiť.

Arcibiskup dôrazne odsúdil homosexuálne partnerstvá, adopcie deti nimi, LGBT, vraždenie nenarodených detí potratmi, Istanbulský dohovor a vyzval kresťanov, aby jednoznačne odmietli voľbu kandidáta/kandidátky na prezidenta, ktorý reprezentuje tieto zvrátené ultraliberálne názory. Z existujúcich kandidátov sa najotvorenejšie k tejto agende prihlásila Zuzana Čaputová. Ján Orosch zaujal podobne ako pred tým nitriansky biskup Viliam Judák, rovnaký postoj ako kňaz zo Žákoviec, Marián Kuffa.

Navyše predstavitelia všetkých kresťanských cirkví na Slovensku podpísali dokument odsudzujúci politiku genderizmu.

Orosch kritizoval aj Mikloška

Arcibiskup sa vo svojej kázni vyjadril aj na adresu kandidáta Františka Mikloška. Uviedol, že na stranu "ultraliberálnych názorov sa postavili aj cirkevní hodnostári či katolícki politici."

"Teraz som sledoval diskusiu, čo môžem povedať ako príklad, kresťana katolíka, ktorého už poznám 45 rokov. A on povie, že keď cítia vzťah lásky dvaja muži jeden k druhému, majú sa radi a spolu založia nejaké spoločenstvo, že to nie je hriech. Ako to môže povedať kresťanský katolícky politik, ktorý prešiel disentom a všetkým možným, a zrazu toto vysloví," vyhlásil Orosch. 

Viac vo videu:

Ján Orosch nepriamo skritizoval svojho predchodcu Róberta Bezáka a ďalších kňazov, ktorí vyjadrili podporu liberálnym prezidentským kandidátom.

Bezák podporil Zuzanu Čaputovú. Ako liberálka chce v otázkach potratov zachovať status quo, je za registrované partnerstvá či adopcie detí homosexuálnymi pármi. Zdôrazňuje pritom, že to nie sú hlavné témy, s ktorými vstúpila do kampane.

„Pre nás v štáte by mal byť prezident svetlom pre všetkých aj svojím osobným, nielen intelektuálnym, ale aj mravným životom – ktorí svojim srdcom i životom vyznávajú úctu k pravým hodnotám, ako sú pravda spravodlivosť, úcta k životu, úcta k človeku od prirodzeného života po prirodzenú smrť. I k tradičnej rodine, ktorej základom je jeden muž, jedna žena – otec a mama,“ vyhlásil arcibiskup na nedeľnej bohoslužbe.

Róbert Bezák vyjadril podporu Čaputovej v septembri. „Jedna z najvyšších ústavných funkcií by mohla byť zastúpená ženou, ktorá dokázala, že stojí za pravdou a spravodlivosťou,“ povedal na jej adresu.

Čaputová vzápätí ocenila, že Bezák má za sebou podľa nej silný príbeh. „Čelil klamstvám, opovrhnutiu, samote a napriek tomu ostal rovným človekom,“

„Žiaľ, musím povedať, že kňazi prvého, druhého aj tretieho stupňa kňazstva, sa niekedy pridávajú k týmto ultraliberállnym názorom. Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta – kandidátku za toto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom,“ povedal súčasný arcibiskup Trnavy.

V trnavskej katedrále povedal, že on ako arcibiskup vedie v arcidiecéze kňazov, ktorí sú vo všetkých funkciách. „A ku ktorého zodpovednosti patria aj emeritní biskupi či arcibiskupi. Ja to musím povedať, že toto nie je správna cesta. Touto cestou vedieme našich veriacich do slepej uličky a katastrofy," dodal.

Čaputová odkazuje: Posolstvo, ktoré rozdeľuje

Na vyjadrenie z kázne v pondelok zareagovala aj samotná Čaputová. V stanovisku uviedla, že jej reakcia na slová trnavského arcibiskupa je rovnaká, ako na iné podobné vyjadrenia politikov.

„Vnímam to ako posolstvo, ktoré nespája, ale rozdeľuje. Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení. Preto chcem týchto ľudí poprosiť, aby sme zostávali jednotní a nenechali sa rozdeľovať konfliktom,“ napísal Čaputovej volebný tím pre Aktuality.sk.

Kandidátka zároveň vyzvala na spoločenský konsenzus presahujúci názorové rozdiely.

„Myslím, že volanie po súcite, ľudskosti a spravodlivosti je niečím, čo nás spája. Chcem osloviť všetkých - Slovákov, Maďarov, Rusínov, Rómov, liberálov, konzervatívcov, veriacich aj neveriacich,“ dodala.

Celú svätú omšu z Baziliky sv. Mikuláša v Trnave si môžete pozrieť TU

Zdroj: InfoVojna / svetlosveta.sk / aktuality.sk / hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti