VIDEO: Sulíkovi sa nepáčia politické aktivity ESETu

15.05.2019 | 17:25
  3
Predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre Glob.sk poukázal na to, že firma Eset podporovala vo voľbách na post primátora Bratislavy Matúša Valla, v prezidentských voľbách Zuzanu Čaputovú, ale aj politické subjekty ako Progresívne Slovensko, Spolu a stranu Andreja Kisku.

Prieskumy hovoria o tom, že do europarlamentu by sa mala dostať aj dvojica Progresívne Slovensko a Spolu. Prieskumy celkovo dnes dávajú tejto dvojici vysoké čísla. Podľa vás sú reálne?

Nie som politológ, vôbec sa mi nechce nad tým nejak zamýšľať, radšej každú minútu zamýšľaním sa nad reálnosťou týchto čísiel, venujem do našej kampane. Ja osobne vediem kampaň do europarlamentu, tú máme dobre rozbehnutú, máme silných kandidátov, Eugena Jurzycu, Alojza Baránika a Luciu Nicholsonovú. Všetci traja sú teraz ešte poslancami Národnej rady. Toto sú pre mňa také omnoho osožnejšie veci, ktorým sa venujem. Ale na vašu otázku neviem zmysluplne odpovedať.

Áno, ale nemáte pocit, že vám šliapu istým spôsobom na krk.

Časť našich voličov k ním prešla, ale tie čísla ukazujú, že nejak extra veľa to nebolo. My sme pravicová strana a oni sú ľavicová strana a to je fundamentálny podstatný rozdiel. Ľavičiari chcú veľký štát, veľa služieb štátu, veľa štátnych programov, štát sa má o všetko postarať. A samozrejme, keď toto chcete robiť, musíte mať vysoké dane. Čiže oni si to aj v programe píšu, že chcú zdvíhať daň. A my hovoríme štíhly štát, nízke dane, čím viac peňazí, ktoré ľudia vytvoria, necháme u nich. Toto sú tak podstatné rozdiely, že pochybujem, že veľká časť našich voličov by sa zrazu zdvihla a išla voliť Progresívne Slovensko.

Čím to je, že majú zatiaľ taký úspech. Ich program zatiaľ veľmi nepoznáme, v podstate ani tie tváre, podarilo sa im získať Bratislavu a Zuzana Čaputová v podstate akože pod ich hlavičkou uspela. Ale strana ako taká, nie je zatiaľ takou značkou, aby dokázali mať 12-13 percent, nemyslíte?

Sú to státisíce eur, ktoré nainvestovala spoločnosť Eset do tohto projektu, no tak samozrejme, spôsobilo to nejaký ošiaľ.

Neľutujete, že Robert Mistrík sa vzdal v prospech Zuzany Čaputovej?

Mrzelo ma jeho rozhodnutie. Musím a aj vtedy sme to museli rešpektovať, on bol nezávislý kandidát a nezávislí kandidáti zvyknú o sebe rozhodovať sami.

Ale vy ste ho od začiatku dosť silne podporovali.

Áno, my sme ho podporovali aj finančne, ale stále bol nezávislý kandidát s podporou SaS. Ale ako nezávislý kandidát sa rozhodol, mňa to jeho rozhodnutie mrzelo.

Nebrali ste to ako podraz?

Bral som to ako jeho rozhodnutie, ktoré musíme rešpektovať. Asi sme aj nejak z toho vychádzali, že keďže je nezávislý kandidát, bude sa rozhodovať samostatne.

Ale pomohol tým strane, ktorá vám dnes istým spôsobom dýcha na krk.

Po prvé s tým si myslím, že vieme žiť. My budeme našim voličom vysvetľovať. Pozrite, my máme program, my máme ľudí, my máme skúsenosti, sme desať rokov na politickom trhu, u nás nekupujete mačku vo vreci, presne viete, čo dostanete, ak budete voliť SaS. Zároveň pripomínam ten veľký ošiaľ, ktorý tu bol pred tromi rokmi, kedy sa pán Procházka už staval do pozície gazdu, hlásil sa do služby a mienkotvorné médiá robili mexické vlny okolo toho a vieme, ako dopadol. Čiže som presvedčený, že je dostatočne veľký počet voličov, ktorí si povedia, budem voliť tú starú dobrú SaS-ku, lebo tam presne viem, čo ma čaká.

Spomenuli ste médiá, nemáte pocit, že istým spôsobom tejto strane pomáhajú?

Je tam jeden a ten istý vlastník, respektíve v prípade Denníka N je tam spoluvlastník  a v prípade strany Progresívne Slovensko alebo v prípade kandidátky na prezidenta Zuzany Čaputovej je tá istá spoločnosť významným podporovateľom. Tak samozrejme, že prinajmenšom nebudú písať proti nej. Celkovo je na zváženie, či je dobré, ak súkromná spoločnosť má toľko politických aktivít. Či už podpora primátora Bratislavy, prezidentky, potom všetkých nových subjektov, Progresívne Slovensko, Spolu, strana Andreja Kisku. Aj keď je to transparentné, aj keď páni z Esetu majú nepochybne lepšie úmysly s krajinou ako oligarchovia od Roberta Fica, ale predsa len, nemyslím si, že je správne, aby jedna súkromná spoločnosť podporovala takéto veľké množstvo politických projektov. V tejto súvislosti by som rád doplnil, že SaS funguje výlučne z príspevkov štátu. Nemáme žiadneho podporovateľa. Máme našich členov, ktorí platia členské a máme príspevky od štátu a nie sme teda nikomu zaviazaní, nikomu vďační za vôbec nič a preto v SaS-ke vznikajú rozhodnutia výlučne na pôde republikovej rady.

Video rozhovoru so Sulíkom:

Celý rozhovor so šéfom SaS si môžete prečítať TU.

Zdroj: glob.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti