VIDEO: Sulík označil Matoviča a Krajčího zodpovedných za obete koronavírusu a ponúkol sa riadiť rezort zdravotníctva

24.02.2021 | 15:35
  16
Veľká časť obetí koronakrízy ide na vrub rezortu zdravotníctva a premiéra Matoviča, povedal minister hospodárstva po rokovaní vlády.

Už niekoľko dní sa špekuluje o odchode ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Doteraz sa však nenašiel nikto, kto by ho nahradil. Až prišla ponuka ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Ten na sociálnej sieti oznámil, že ponúka svoje služby premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) . „Som ochotný prevziať komplikovaný zdravotnícky rezort,“ dodal Sulík.

Minister hospodárstva tiež povedal, že nemieni odteraz preberať spoluzodpovednosť za vývoj pandémie nového koronavírusu.

Veľká časť obetí koronakrízy ide na vrub rezortu zdravotníctva, povedal Sulík po rokovaní vlády. „Marek Krajčí je šéf toho rezortu, tak to ide aj na jeho vrub,“ pokračoval Sulík.

Časť obetí ide podľa neho aj na vrub premiéra Matoviča. Pripomenul, ako premiér sľuboval plošné testovanie v decembri, pričom minister zdravotníctva nebol schopný dodať špecifikácie testov, ktoré mal Sulík obstarať.

Premiérovi Igorovi Matovičovi navrhol odvolanie súčasného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ten však jeho návrh zamietol.

Sulík však nechce výmenu ministerstiev, chce aby SaS zostalo aj ministerstvo hospodárstva. „Nebudem púšťať z rúk ministerstvo, ktoré je zabehnuté a kde sme urobili kus práce,“ pokračoval Sulík.

„Som ochotný ísť a venovať sa ministerstvu zdravotníctva. Som ochotný tam ísť so svojim tímom a urobiť tam, čo sa tam urobiť dá,“ prizvukoval Sulík.

Na miesto Sulíka by podľa jeho slov nastúpil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Krajčí podľa neho spravil množstvo manažérskych chýb. Šéf rezortu hospodárstva hovorí, že by bol „ochotný sa obetovať“.

Sulík o pandémii a ochote vymeniť Krajčího na poste ministra zdravotníctva:

Nedávno vyzvali Krajčího na odchod bývalí ministri zdravotníctva Tomáš Drucker či Andrea Kalavská.

Rezort zdravotníctva vtedy odkázal, že ide len o snahu zviditeľniť sa v čase pandémie a zvládnutiu koronavírusu nepomôžu personálne výmeny.

V utorok na tlačovej konferencii Krajčí uviedol, že nemieni utekať z bojiska a stále má podporu Igora Matoviča a poslancov OĽaNO. Reagoval aj na debatu koaličných lídrov, ktorí o poste ministra zdravotníctva hovorili.

Podľa Borisa Kollára je však výmena ministra záležitosť premiéra.

„Musím úprimne povedať, že som samozrejme smutný aj z reakcie pána Sulíka, eventuálne aj od niektorých poslancov zo strany Za ľudí, že ma vyzývajú, aby som vyvodil politickú zodpovednosť za situáciu, ktorá sa teraz udiala, na druhej strane mám veľmi silnú podporu pána premiéra a vlastného klubu. V tejto situácii nepovažujem za úplne správne utekať z bojiska,“ uviedol podľa TASR Krajčí.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade SR reagovala tým, že Sulík je skúsený manažér. „Určite by veľmi dobre riadil ministerstvo zdravotníctva. Jeho rozvaha, ale aj profesionálne zohratý tím by bol dobrým prínosom pre občanov SR,“ myslí si. Na otázku, či je to témou koaličných rozhovorov, odpovedala, že ak návrh Sulík predložil, tak o tom zrejme bola debata.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti