VIDEO: Sulík odstupuje z funkcie ministra hospodárstva. Konštatuje, že Matovičova vláda je nefunkčná

22.03.2021 | 18:44
  9
Ak v rekonštruovanej vláde ostane Matovič, jej členom chce ostať aj šéf SaS.

Richard Sulík (SaS) odstupuje z postu ministra hospodárstva. Oznámil to v pondelok (22. 3.) na tlačovej konferencii. „Robím to preto, lebo situáciu v slovenskej vláde je potrebné riešiť,“ povedal predseda koaličnej strany. Odmietol opätovné prerozdelenie ministerstiev, čo je tiež jedna z požiadaviek premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby odstúpil.

„Vláda je nefunkčná možno tri týždne a verím, že môj krok dospeje k tomu, aby sa sfunkčnila,“ vysvetlil svoj krok šéf liberálov, ktorý demisiu ohlásil aj prezidentke Zuzane Čaputovej. S hlavou štátu sa plánuje stretnúť v utorok 23. marca.

Predseda vlády má teraz podľa neho šancu splniť to, čo sľúbil – a teda odísť z funkcie. „Naďalej máme snahu o rekonštrukciu vlády a budeme sa snažiť pokračovať na pôdoryse dnešného kabinetu a terajšej koaličnej zmluvy,“ dodal Sulík s tým, že nevidí dôvod na to, aby sa koaličná zmluva menila.

„Sme pripravení posunúť sa ďalej“

Matovič v nedeľu (21. 3.) pripustil odchod z premiérskeho kresla, predostrel však viacero podmienok, ktoré smeroval ku koaličným partnerom. Jednou z nich bol aj odchod Sulíka a odovzdanie jedného z ministerstiev, ktoré má pod patronátom SaS, do rúk OĽANO.

„Odmietame, aby sa menili počty ministerstiev. Avšak, pokiaľ má Matovič záujem o jednotný poslanecký klub o sile 13 hlasov, sme pripravení urobiť korektnú dohodu a posunúť sa ďalej,“ skonštatoval Sulík, no pripomenul, že ak do stredy (24. 3.) nedôjde k dohode, demisiu podajú aj ďalší šéfovia rezortov za SaS – minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Sulík zopakoval, že jeho strana je proti predčasným voľbám a v parlamente ich nepodporí.

Čo požaduje Matovič, aby sa vzdal funkcie premiéra:

• Odchod Richarda Sulíka z vlády,
• odchod Márie Kolíkovej z postu ministerky spravodlivosti,
• odchod Juraja Šeligu z postu podpredsedu Národnej rady SR,
• odchod Jany Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru,
• navrátenie jedného z ministerstiev SaS v prospech hnutia OĽANO.

Ďalšou požiadavkou premiéra bol aj odchod Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z pozície šéfky zdravotníckeho výboru. „Sme pripravení o tejto pozícii diskutovať, ak SaS získa predsedníctvo iného výboru,“ vysvetlil šéf SaS.

Medializované informácie hovorili o možnosti, že exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) by po opustení exekutívy a návrate do parlamentu zasadol práve do kresla šéfa zdravotníckeho výboru. Sulíkovi sa táto možnosť nepozdáva. „Máme výhrady proti tomu, aby z jednej koaličnej strany pochádzal minister aj šéf výboru.“ Podľa koaličnej zmluvy ministra zdravotníctva nominuje OĽANO.

Ak ostane vo vláde Matovič, jej členom chce byť aj Sulík

Matovič tiež v nedeľu povedal, že po prípadnej demisii by chcel byť naďalej členom vlády. „Ak sa len presunie z postu premiéra na miesto ministra, chcem byť tiež členom vlády,“ objasnil Sulík s tým, že by v tom prípade rád pokračoval vo funkcii ministra hospodárstva.

V prípade odchodu do opozície Sulík uviedol, že poslanci SaS podporia „rozumné návrhy,“ ale dodal, že podporu svojho klubu môže podmieniť podporou pozmeňujúcich návrhov z dielne SaS. „Sme pripravení na všetky alternatívy.“

Predseda SaS tiež uviedol, že o 17.00 h sa bude konať koaličná rada, venovať sa však bude zrejme výlučne pozmeňujúcim návrhom. „Nemám potvrdenú účasť premiéra,“ doplnil Sulík.

Stanovisko OĽANO:

Hnutie OĽANO berie na vedomie krok Richarda Sulíka, ktorý abdikoval na funkciu ministra hospodárstva a podpredsedu vlády SR. Premiér a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič ho na základe toho pozve v najbližších dňoch na rokovanie o ďalšom vývoji pri rekonštrukcii vlády SR. Rovnako pozorne OĽANO vníma dnešné stanovisko strany Za ľudí a konštatuje, že tak ako v prípade strany SaS, aj strana Za ľudí je ochotná pokračovať v rokovaniach o ďalšom postupe pri rekonštrukcii vlády SR. Termíny, v ktorých premiér a predseda hnutia OĽANO uskutoční rokovanie s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou, spresníme po dohode s uvedenými politikmi.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti