VIDEO: Sudkyňa Záleská odsúdila bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na 14 rokov väzenia. Fico a ďalší poslanci za Smer-SD podávajú na Tódovej kamarátku trestné oznámenie za ohýbanie práva

20.09.2021 | 20:10
  13
Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že od samého začiatku išlo o politický monsterproces, ktorý možno porovnať s procesmi z 50. rokov minulého storočia a mediálnym sluhom režimu z korporátnych médií zablahoželal za ich špinavú robotu.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Súd ho uznal vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Súd ho uznal za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. V pondelok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika odsúdil ŠTS v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Rozsudok nie je právoplatný.

VIDEO: Kováčik prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku:

"V dokazovaní na hlavnom pojednávaní neprišlo k žiadnemu prekvapivému zvráteniu dôkaznej situácie," zdôraznila samosudkyňa Pamela Záleská. Dodala, že súd hodnotil hlavne výpovede vypočutých svedkov alebo výpovede svedkov, ktoré boli prečítané. Tiež výsluch znalca a listinné dôkazy.

Podľa sudkyne Dušan Kováčik minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovci.

Uznala ho za vinného aj v prípade prepustenia niekdajšieho bosa takáčovcov Kudličku z väzby. "Voči predmetnému uzneseniu nebola zo strany zastupujúcej prokurátorky ÚŠP Blanky Godžovej podaná sťažnosť, v dôsledku čoho bol Kudlička 21. júla 2017 prepustený z väzby na slobodu," uviedla sudkyňa.

Dušan Kováčik mal za to inkasovať 50.000 eur. "Klamal, keď pred súdom uvádzal, že ústnu konzultáciu a odporúčanie Blanke Godžovej nedal," dodala.

Vo zvyšných bodoch bol odsúdený za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď vyzradil Makóovi utajované skutočnosti.Makóovi najskôr oznámil, že je podozrivý z prečinu nepriamej korupcie,“ povedala sudkyňa s tým, že takýmto konaním sťažil dokumentovanie trestnej činnosti. Odovzdal mu aj fotokópie a časti vyšetrovacieho spisu. Konkrétne uznesenie o začatí trestného stíhania či iný úradný záznam.

Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval tzv. kajúcnikov, aj preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí. Pripomenula, že inštitút spolupracujúceho obvineného je dlhodobo súčasťou Trestného poriadku na Slovensku a „je aj dlhé roky úspešne využívaný“.

Záleská poznamenala, že existujú len dva spôsoby, ako možno odhaliť činnosť zločineckej skupiny. A to využitím inštitútu agenta alebo spolupracujúceho obvineného. "Iná možnosť ako odhaliť, objasniť, stíhať a prípadne potrestať činnosť zločineckej skupiny, ak sú na to splnené podmienky, v podstate neexistuje,“ podotkla. Uviedla tiež, že za zločinecké skupiny nemožno považovať len tie, ktoré páchajú násilnú trestnú činnosť.

V rámci záverečnej reči požiadal v piatok (17. 9.) Dušan Kováčik o oslobodenie spod obžaloby. Tvrdil, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré sú mu kladené za vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku.

Dušan Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelil obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Vypočujte si rozsudok z úst sudkyne Záleskej:

Lipšic: Ak chceme žiť v právnom štáte, zákon musí platiť pre každého

Nikto z nás nie je rád, že bývalý špeciálny prokurátor sa musel postaviť pred súd a čeliť obžalobe za závažné zločiny. Ak však chceme žiť v právnom štáte, tak zákon musí platiť pre každého. Na margo odsúdenia bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika to uviedol súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Dnešné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdilo dôvodnosť nami podanej obžaloby. Chcem v tejto súvislosti oceniť vysoko profesionálny výkon môjho kolegu Michala Šúreka, a to ako v prípravnom konaní, tak aj na hlavnom pojednávaní," povedal Lipšic.

Lipšicov podriadený prokurátor Šúrek je spokojný s rozhodnutím sudkyne Záleskej

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek je spokojný s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, keďže sa stotožnil s argumentmi prokuratúry. Neteší ho však, že bol takýto činiteľ odsúdený za závažné trestné činy.

"Krotil by som emócie aj nejaký entuziazmus. Bolo to prvostupňové rozhodnutie, s ktorým môžeme byť spokojní do toho ohľadu, že bolo stotožnené sa s našimi argumentmi. Avšak, čo ma neteší, je celá tá skutočnosť, ktorá sa odohrala, že takýto činiteľ bol zatiaľ neprávoplatne uznaný vinný z takýchto závažných trestných činov," reagoval Šúrek. Po naštudovaní rozsudku sa rozhodne, či využije možnosť podať odvolanie.

Na margo výčitky obhajoby, že skupina takáčovcov, ktorej mal Dušan Kováčik pomáhať, nebola doteraz vrátane jej šéfa Ľubomíra Kudličku odsúdená, pripomenul existenciu viacerých rozsudkov. V nich sa majú členovia skupiny alebo osoby, ktoré pre ňu pracovali, priznávať k svojej trestnej činnosti.

Kováčikov advokát sa s rozsudkom absolútne nestotožňuje a podá odvolanie

S rozsudkom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sa absolútne nestotožňujeme. Podali sme voči nemu odvolanie. Neprekvapilo nás však, čo sa tu dnes udialo po tom, čoho sme boli svedkami počas jednotlivých pojednávacích dní. Vyvrcholilo to tým, že súd odmietol desiatky dôkazov obhajoby. Po skončení súdu to vyhlásil obhajca Dušana Kováčika Erik Magál.

"Mám jednoznačne za to, že s tým odôvodnením, ktoré tu dnes odznelo, sa nestotožňujeme. Mal som v určitých miestach pocit, že tu dochádza zo strany súdu k akejsi dezinterpretácii dôkazov a ich výkladov," skonštatoval Magál. Je podľa neho prekvapivé, že pri odôvodnení počuli niektoré okolnosti, ktoré, ako tvrdí, porušovali zásadu prezumpcie neviny vo vzťahu k osobám, ktoré sú obžalované za členstvo v zločineckej skupine takáčovcov.

Magál poukázal v tejto súvislosti na niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. "Pán Kudlička dodnes nebol za ten trestný čin odsúdený. Pričom, mal som taký dojem, že sa v odôvodnení rozsudku na neho prihliadalo už ako na vinnú osobu," poznamenal. Má to podľa neho priamy súvis s tým, že sa Dušanovi Kováčikovi kládla za vinu podpora zločineckej skupiny.

Magál tvrdí, že opakovane pri obhajobe zdôrazňovali, že nie je možné podporovať nejakú skupinu, ktorej existencia doposiaľ nebola preukázaná.

Poslanci za Smer-SD podávajú na Záleskú trestné oznámenie

Poslanci opozičného Smeru-SD podávajú trestné oznámenie na sudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú, ktorá v pondelok vyniesla rozsudok v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že trestné oznámenie súvisí s podozrením zo spáchania trestného činu ohýbania práva.

Fico vyhlásil, že od samého začiatku išlo o typický politický proces, ktorý možno porovnať s procesmi z 50. rokov minulého storočia. "Tento proces, vedený sudkyňou Záleskou, bol ešte horší," skonštatoval. Sudkyňa odsúdila Dušana Kováčika na 14-ročný trest podľa šéfa Smeru-SD na základe "prakticky ničoho". Bývalého špeciálneho prokurátora označil Fico za nevinného človeka.

Fico hovorí o monsterprocese zablahoželal mediálnym sluhom režimu z korporátnych médií za ich špinavú robotu

Súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom bol "monsterproces". Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že ako prvé treba podať trestné oznámenie na samosudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú za ohýbanie zákona.

"Je neuveriteľné, ako svojvoľne sudkyňa rozhodovala. Stále odmietala vykonávanie dôkazov v prospech Dušana Kováčika," tvrdí.

Záleská podľa neho konala od samého začiatku až po koniec svojvoľne. Vytkol aj podľa jeho slov priateľský vzťah sudkyne s novinárkou Monikou Tódovou. Tá, ako podotkol, písala články proti Dušanovi Kováčikovi "O akej objektivite môžeme hovoriť v tejto súvislosti," skonštatoval.

Fico, ktorý si prišiel vypočuť rozsudok nad Dušanom Kováčika priamo na ŠTS do Pezinka, obvinil novinárov a "zablahoželal" im za "špinavú robotu".

Predstavitelia strany Smer-SD podávajú kolektívne trestné oznámenie na sudkyňu Záleskú za ohýbanie práva:

Hlas-SD si chce počkať na definitívny verdikt a Záleskej rozhodnutie rešpektuje

K rozsudku voči Dušanovi Kováčika sa vyjadrila aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. V stanovisku uviedla, že rešpektuje rozhodnutia súdov, no zároveň vníma, že rozsudok nie je právoplatný. "Preto počkáme na definitívny verdikt," povedala pre TASR hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Záverečná obhajovacia reč Dušana Kováčika:


Vykonštruované monsterprocesy po zmene vlády, ktorá sa dostala k moci zneužitím vraždy Kuciaka na politické ciele

Na základe vykonštruovaných a zmanipulovaných svedectiev sa dostal do väzby aj bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó, ktorý neskôr začal s obvinenými vyšetrovateľmi spolupracovať. Makó neskôr na jeseň roku 2020 krivo obvinil bývalého prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského z príjimania úplatku. Na základe toho poslala sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská policajného generála Lučanského do väzby, v ktorej mal koncom roka za záhadných okolností spáchať samovraždu.

Záleská je dlhodobo zavedená ako expert na dlhodobé stíhanie nevinných a na kauzy s politickým pozadím. Viac sa o tom dočítate v článkoch novinárky Jany Teleki TU a TU.

Vo väzbe po nástupe Matovičovej vlády skončila aj bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá sa neskôr psychicky zrútila, pokúsila sa v zúfalstve o samovraždu a zvyšok takmer rok trvajúcej väzby strávila v trenčianskej väzenskej nemocnici. Najvyšší súd ju v marci 2021 prepustil na slobodu. Pred bránou vojenskej nemocnice ju však čakal ďalší neslávne známy vyšetrovateľ Peter Juhás, ktorý ju vyšetroval v kauze trenčianskeho baru Fatima a pred bránou nemocnice ju opäť obvinil.

Juhása za nedôkladné vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka kritizoval nebohý policajný prezident Milan Lučanský. Zosnulý generál sa minulý rok v septembri opýtal, či jeho tútorom počas vyšetrovania vraždy Kuciaka nebol jeden z právnych zástupcov poškodených.

Vo väzbe skončil aj bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, ktorého uvoľnenú stoličku na pozícii šéfa špeciálnej prokuratúry zaujal politik a advokát spriaznený so súčasnou garnitúrou a jej predstaviteľmi Daniel Lipšic, ktorý okrem množstva iných známych a medializovaných káuz vystupoval ako právny zástupca rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka z kolúznych a preventívnych dôvodov. Kováčik požiadal začiatkom septembra 2021 o prepustenie z väzby. Argumentoval pri tom novými skutočnosťami. Okrem iného tvrdí, že nové dôkazy majú mať zásadný vplyv na dôveryhodnosť výpovedí svedkov - bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, Mateja Zemana či už zosnulého Františka Böhma. Poukázal pri tom na vyšetrovanie Mateja Zemana a Petra Petrova v súvislosti s krivými výpoveďami. Zdôrazňuje, že Csaba Dömötör je za krivú výpoveď odsúdený.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek reagoval, že vyšetrovanie týchto osôb nesúvisí s prípadom Kováčika. Sudkyňa Záleská zároveň odmietla vykonať dôkazy, ktoré navrhovala obhajoba. Za zarážajúce považuje, že boli predložené písomnosti, ktoré nemajú povahu dôkazu, o čom podľa jej slov súd už opakovane rozhodol. Obhajoba označila prístup sudkyne za selektívny. „Ide o situáciu, keď dôkazy, ktoré sú v prospech obhajoby, nie sú pripúšťané,“ podotkol Kováčikov advokát Erik Magál.

Fico o šokujúcom rozhodnutí sudkyne Záleskej, jej tlaku na šéfa špeciálneho súdu Hrubalu a dôkaze ako Kolíková klame

Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý po vražde novinára Jána Kuciaka podľahol tlaku korporátnych médií spriaznených s predstaviteľmi vtedajšej opozície a kvôli umelo vyvolaným protivládnym protestom odstúpil z funkcie predsedu vlády v marci roku 2018, vo svojom blogu z mája 2021 uviedol dôkazy na podporu svojich tvrdení o politických zásahoch do fungovania justície.

„Po vyjadreniach, ktoré som mal na adresu kolúznej väzby a sudcov Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), osobitne sudkyne P. Záleskej, táto, jemne povedané, vytvorila tlak na predsedu ŠTS J. Hrubalu, aby zorganizoval tlačovú konferenciu a súd a jeho sudcov bránil. Mimochodom, Pamela Záleská sa preslávila svojím vzťahom k najbohatšej novinárke Monike Tódovej z Denníka N, ktorá bez akýchkoľvek pochybností mala a má v tejto sudkyni výdatný zdroj informácií,“ uviedol Fico.

Viac v článku TU.

Dostala Tódová špeciálnu odmenu za špinavú robotu, ktorú po vražde Kuciaka odviedla?

„Na prokuratúre a súdoch je pár lotrov schopných urobiť pre Matoviča a spol. akúkoľvek špinavosť. V médiách ich je podstatne viac a vyniká medzi nimi jeden v sukni – Tódová a jej základňa Denník N. Tódová vždy zaberie. Keď bolo treba pošpiniť špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, išla sa pretrhnúť. Dnes si ho na súde podáva jej kamarátka sudkyňa Záleská,“ napísal najnovšie na sociálnej sieti Fico a pripomenul známy fakt, že najviac peňazí do dezinformačného Denníka N prichádza zo Sorosovych nadácií, ako aj to, že Monika Tódová je na ambasáde USA ako doma.

Zároveň si položil otázku, „ako si mohla Tódová s manželom kúpiť v najdrahšej časti Bratislavy byt, kde meter štvorcový môže stáť viac ako 5 tisíc Euro?“

Ako dodal, Tódovci si uvedený kúpili pár mesiacov po vražde Kuciaka a jeho priateľky. „Dostala špeciálnu odmenu za špinavú robotu, ktorú po vražde odviedla? Nebudem špekulovať, hoci o Tódovej vie každý, že je schopná všetkého,“ vysvetlil bývalý premiér, na ktorého je redaktorka Denníka N vysadená.

„Podávam preto podnet na políciu, aby preverila pôvod majetku Tódovej, vrátane hypo úveru, ktorý je podľa všetkého len zásterkou,“ dodal Fico.

Očista či ovládnutie súdnictva cez médiá?

Právnik doc. JUDr. Branislav Fábry, PhD. vo svojich článkoch pripomína aj z historického a svetového kontextu, že volanie po obnove, resp. očiste justície sa objavovalo najmä vtedy, keď si nejaká politická skupina potrebovala posilniť mocenské postavenie. „Veľkým varovaním v oblasti nezávislosti súdnictva je pre Slovensko príklad Brazílie, kde oligarchické skupiny a mimovládne organizácie, podporované z USA, využívali boj s korupciou a trestné právo na boj proti politickým oponentom,“ uviedol Fábry.

„Po nástupe nového prezidenta J. Bolsonara sa sudca S. Moro stal ministrom spravodlivosti v jeho vláde – s veľkým cieľom odstrániť korupciu v brazílskom súdnictve. Lenže v priebehu roku 2019 sa objavili informácie, že ani slávny bojovník proti korupcii nekonal až tak eticky. Ukázalo sa, že v kauze I. Lulu sudca S. Moro manipuloval vyšetrovanie, vopred oznamoval vyšetrovateľom, aké rozhodnutia urobí, dával im tipy, aké dôkazy „potrebuje“ a „úkoloval“ i generálneho prokurátora,“ ilustroval paralely Fábry.

„Problematika vzťahu súdov a médií sa stáva najdôležitejším problémom nezávislosti súdnictva v sčasnosti. Pritom kritizovaní sudcovia vôbec nemusia byť namočení v komunikácii s M. Kočnerom, stačí, že v minulosti rozhodovali inak než si médiá želajú. Príkladom môže byť I. Macejková, ktorú sa pri voľbách predsedu Najvyššieho súdu SR v Denníku N pokúšali diskreditovať cez škandalizáciu kvalifikačnej práce. Pritom aj vysoká škola, kde prácu písala, sa voči obvineniam ohradila. A niektorí novinári sa pokúsili sudkyňu spojiť dokonca aj s kauzou Threema, hoci tam vôbec nefigurovala (pozri TU). Je symptomatické, že škandalizácia práce sudkyne skončila vtedy, keď sa predsedníčkou NS SR nestala a médiá tak dosiahli svoj cieľ. Zdá sa, že mnohí zo súčasných sudcov nie sú dosť dobre pripravení na mediálne útoky s cieľom zasahovať do rozhodovania. Väčšina sudcov určite nechce, aby sa ich súkromný život škandalizoval v médiách, aby sa ich deti vracali uplakané zo školy, lebo sa im spolužiaci vysmievali kvôli práci rodičov. Najjednoduchšou cestou ako sa zbaviť mediálneho tlaku, je rozhodovať v súlade s očakávaním médií. Je preto potrebné, aby verejnosť začala viac rozlišovať medzi kontrolou súdnictva zo strany médií a ovplyvňovaním súdnej moci cez médiá. Súdy rozhodujúce pod tlakom médií a nimi zmanipulovaných skupín obyvateľstva môžu byť rovnako nespravodlivé ako súdy rozhodujúce pod váhou kufríkov s peniazmi,“ vysvetlil Fábry.

Viac v článkoch TU a TU.

O zneužívaní trestného práva a charaktere režimu na Slovensku sa dočítate v článku TU.

O totalitarizácí Slovenska cez trestné kauzy sa dočítate TU.

Fico: Na Slovensku vládne zločinecká skupina Matovič a spol. Z Úradu vlády boli zosnované plány zločineckého charakteru a za pomoci lumpa Lipšica sa aj realizujú

Dušan Kováčik sa podľa bývalého premiéra Roberta Fica stal obeťou spiknutia a dlhé mesiace sedí nevinne vo výkone väzby.

„Igor Matovič, keď sedel na úrade vlády vedel, že ak chce pozatvárať opozíciu, bez dôkazov, bude na to potrebovať lumpov. Prvého si našiel ministra vnútra. Potreboval však ešte väčšieho lumpa, a to na špeciálnej prokuratúre, pretože tá robí najšpinavšiu robotu vo vzťahu k politickým predstaviteľom a nominantom. Lenže v tom čase sedel na pozícii špeciálneho prokurátora Dušan Kováčik, ktorý mal vysoko odborné renomé. Tak sa bolo treba Dušana Kováčika zbaviť. Ten bol zadržaný, obvinený a vzatý do väzby bez dôkazov len preto, aby Matovič a jeho partia získala pozíciu špeciálneho prokurátora a aby na túto pozíciu mohli posadiť ďalšieho lumpa, pána Lipšica,“ uviedol Fico koncom júla.

„Kto sleduje pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde vidí, že je to fraška. Ako môže súdiť tohto človeka sudkyňa Záleská, kamarátka pani Tódovej, ktorá od rána do večera útočila na Dušana Kováčika a dostávala informácie od Záleskej? Ako v tejto kauze môžu vystupovať sudcovia Kliment a ďalší, ktorí rozhodovali o jeho väzbe? Ako je možné, že na súde nevypočuli Klimenta a Hrubalu, ktorí prepustili Kudličku na slobodu? Okolnosti, ktoré vnímame, nás oprávňujú hovoriť o politickom väzňovi a o spiknutí,“
 doplnil šéf Smeru-SD.

Šéf Smeru v tejto súvislosti spomenul aj prípad Mateja Zemana a Petra Petrova, podozrivých z účasti na manipulovaní trestných konaní a ovplyvňovania svedkov. Pripomenul, že prokurátor Ondrej Repa mal univerzálnemu svedkovi „podnikateľovi“ Petrovi Petrovovi - prezývaného Tiger - sľúbiť beztrestnosť za celú sériu ťažkých trestných činov, ak bude správne svedčiť.

Zároveň sa verejne opýtal, ako môžu v justícii pracovať ľudia ako sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, jeho neslávne známy synovec - prokurátor Ondrej Repa, prokurátor Michal Šúrek, sudkyňa špeciálneho súdu Pamela Záleská (blízka kamarátka redaktorky Denníka N Moniky Tódovej), ktorá poslala do väzby dnes už nebohého policajného exprezidenta Milana Lučanského alebo právoplatne odsúdený šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, ale aj dvakrát disciplinárne stíhaný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel.

Predseda strany Smer pripomenul aj ďalšieho dôležitého človeka v tejto mozaike, podozrivého z korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa, súčasného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Pripomenul tiež marenie vyšetrovania kauzy manipulovana trestných konaní a ovplyvňovania svedkov súčasným šéfom Polície SR Petrom Kovaříkom.

Práve Policajný prezident mal zmariť zadržanie dvoch obvinených svedkov tým, že bol vydaný pokyn Mikulcom dočasne menovaným (v súčasnosti obvineným) šéfom policajnej inšpekcie Petrom Scholtzom na odstavenie šéfky tímu vyšetrovateľov Diany Santusovej pracujúcej na vyšetrovaní tejto závažnej kauzy, do ktorej sú zapletení vyšetrovatelia z NAKA, jej operatívci, prokurátori aj sudcovia.

Uznesenie Krajskej prokuratúry v Bratislave o obvinení policajného prezidenta Kovaříka z marenia spravodlivosti a zneužitia právomoci verejného činiteľ si môžete prečítať TU.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4) / hnonline.sk / cas.sk / tvnoviny.sk / pravda.sk / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti