VIDEO: Streľba v dvoch mešitách na Novom Zélande

15.03.2019 | 07:30
  7
49 obetí si vyžiadala v piatok streľba v dvoch mešitách v centre novozélandského mesta Christchurch. Útočníkom bo Austrálčan.

Keď vošiel do mešity, na hlave mal podľa svedkov prilbu a nepriestrelnú vestu. Potom 28-ročný Austrálčan namieril na veriacich a spustil zbesilú streľbu v mešítách novozélandského mestečka Christchurch.

Nový Zéland sa v piatok spamätáva z útoku, aký ešte nezažil. Doterajšia bilancia útoku v mešitách je hrozivá. Ůrady zatiaľ potvrdili 40 mŕtvych a cez dvadsať ľudí je zranených. Strelec svoj útok vysielal naživo cez sociálne siete.

Pri mešitách polícia našla aj zaparkované autá s pripravenými výbušninami.

Kontrolovanou explóziou detonáciou zneškodnila aj podozrivú batožinu pri železničnej stanici.

Miestne noviny Otago Daily News informovali, že útok trval 17 minút. Video zachytávajúce útok na Deans Avenue ukazuje, ako páchateľ strieľa na niekoho pri vchode do mešity a následne pokojným krokom vojde dovnútra, kde začne páliť na veriacich, ktorí sa zhromaždili na piatkových popoludňajších modlitbách.

"Je isté, že tieto udalosti môžeme nazvať teroristický útokom," vyhlásila novozelandská premiérka Jacinda Ardernová.

Označila to za "najtemnejší deň" krajiny. Miestna polícia medzitým potvrdila, že vo väzbe sú v súvislosti s útokom traja muži a jedna žena, píše BBC.

Druhá mešita, druhý cieľ
Po vyjdení z prvej mešity muž pokračoval v streľbe na ľudí na ulici, pričom viackrát zasiahol jednu ženu. Potom nasadol do auta a odišiel, no z okna vozidla pokračoval v streľbe.

Útok však ešte neskončil. Muž si to zamieril do ďalšej mešity, aby svoj hrozný čin dokonal.

Potvrdila to na mimoriadnej tlačovej konferencii vysielanej televíziou ABC News novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Ďalej uviedla, že jeden podozrivý sa nachádza vo väzbe, do streľby by však podľa polície mohli byť zapletené aj ďalšie osoby.

„Aj keď v tomto štádiu nemôžem potvrdiť počty mŕtvych a zranených, môžem povedať, že nepochybne ide o jeden z najtemnejších dní Nového Zélandu," povedala Ardernová.

Streľbu označila za "bezprecedentný akt násilia", ktorý nemá na Novom Zélande miesto.

K prvej streľbe došlo okolo 13.45 h miestneho času (01.40 h SEČ)

Strelec svoj čin streamoval
Stránka Otago Daily News informovala, že strelec svoj čin 17 minút naživo streamoval na Facebooku. Video zachytávajúce útok na Deans Avenue ukazuje, ako páchateľ strieľa na niekoho pri vchode do mešity a následne pokojným krokom vojde dovnútra, kde začne páliť na veriacich, ktorí sa zhromaždili na piatkových popoludňajších modlitbách.

Po vyjdení z prvej mešity muž pokračoval v streľbe na ľudí na ulici, pričom viackrát zasiahol jednu ženu. Potom nasadol do auta a odišiel, no z okna vozidla pokračoval v streľbe.

Z mešity na Deans Avenue sa počas streľby podarilo ujsť všetkým členom kriketového družstva Bangladéša, ktorý pricestoval na stretnutie s tímom Nového Zélandu. Na Twitteri to oznámil jeden z jeho členov.

Počet obetí streľby zatiaľ polícia nezverejnila. Denník New Zealand Herald informoval o najmenej deviatich mŕtvych.

Manifest ako Breivik
Podľa Otago Daily News strelec zverejnil dva dni pred útokom 37-stranový manifest, v ktorom vysvetlil svoje úmysly.

V ňom okrem iného uviedol, že pôvodne plánoval zaútočiť na mešitu v meste Dunedin, no po návšteve mešít v Christchurchu a "znesvätení" kostola, ktorý bol premenený na mešitu v Ashburtone (predmestie austrálskeho mesta Melbourne) sa jeho plány zmenili.

Podobne tak urobil aj Anders Behring Breivik v roku 2011 pri jeho útokoch v Oslo.

Austrálsky premiér Scott Morriosn bezprostredne po útoku uviedol, že jeden zo zadržaných je občanom Austrálie. Muž, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za streľbu, prišiel na Nový Zéland len preto, aby naplánoval a uskutočnil tento útok.

Polícia vyzvala obyvateľov Christchurchu, aby až do odvolania nevychádzali von. Všetky školy a vládne budovy v meste boli uzatvorené.

Výpoveď svedkov

Zdroj: aktuality.sk / Global News / CBS / ABC Australia / Guardian News


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti