VIDEO: Stoneov dokument o americkom prevrate na Ukrajine už možno zhliadnuť aj na Západe

20.01.2018 | 21:11
  0
YouTube zverejnil dokumentárny film o povstaní na Ukrajine, za ktorým stáli Spojené štáty.

Významný dokument amerického filmového režiséra Olivera Stonea „Ukrajina v plameňoch“ bol sprístupnený divákom na Západe prostredníctvom videokanálu YouTube. Upozornil na to portál Russia Insider.

Ukrajina ako hraničná oblasť medzi Ruskom a tzv. civilizovanou Európou je v plameňoch. Už po stáročia je tento štát územím súperenia mocností, ktoré sa snažia ovládnuť Rusko.

Masaker na Majdane začiatkom roka 2014 vyvolal krvavé povstanie, ktoré viedlo k zvrhnutiu prezidenta Viktora Janukovyča, následnej občianskej vojne na východe Ukrajiny a podnietilo obyvateľov Krymu pripojiť sa k Rusku.

Zo zodpovednosti za situáciu bolo západnými médiami označené Rusko, na ktoré sa uplatnili sankcie. Bolo však Rusko zodpovedné za to, čo sa na Ukrajine odohralo?

Ukrajina v plameňoch poskytuje historický pohľad na hlboké rozdiely v regióne, ktoré v roku 2004 viedli k oranžovej revolúcii, následnému povstaniu v roku 2014 a násilnému zvrhnutiu demokraticky zvoleného Janukovyča.

To, čo západné médiá označovali ako ľudovú revolúciu, bol v skutočnosti štátny prevrat, ktorý napísali a realizovali ultranacionalistické skupiny a americké ministerstvo zahraničných vecí.

Investigatívny novinár Robert Parry odhalil, ako v 80-tych rokoch vznikli mimovládne organizácie a mediálne spoločnosti financované Spojenými štátmi, čím nahradili CIA v presadzovaní americkej geopolitickej agendy v zahraničí.

Oliver Stone získal prostredníctvom rozhovorov s bývalým prezidentom Viktorom Janukovyčom a ministrom vnútra Vitalijom Zacharčenkom cenné informácie, kde vysvetľujú, ako americký veľvyslanec a frakcie z Washingtonu aktívne plánovali zmenu tamojšieho režimu.

Počas svojho prvého stretnutia s Vladimírom Putinom sa americký filmový a dokumentárny režisér ruského prezidenta spýtal na význam Krymu, ale debatovali aj na tému Severoatlantickej aliancie a histórie amerických zásahov do volieb v iných štátoch.

Film mal svoju premiéru ešte v roku 2016. Nebolo však prekvapením, že distribúcia Stoneovho dokumentu narazila v USA a západných krajinách na problémy. Ruská verzia bola k dispozícii takmer okamžite a vysielali ju aj v ruskej televízii. Občania „slobodného sveta“ však prístup k celému filmu až doteraz nemali.

Upozorňujeme, že slovenská verzia s titulkami bola zverejnená koncom novembra roku 2016.



Zdroj: russia-insider.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti