VIDEO: Štát smeruje do núdzového stavu. Matovič odkázal Slovákom, že hrajuškanie sa na semaforíky skončilo

29.09.2020 | 12:25
  67
Slovensko sa vráti do stavu ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie.

Núdzový stav krajiny a úplný zákaz hromadných podujatí. Od začiatku októbra čakajú krajinu prísne opatrenia. Na tie zároveň bude vo zvýšenej miere dohliadať polícia. Čo môže vláda počas núdzového stavu?

Rokovanie Ústredného krízového štábu trvalo do neskorej noci, píše denník Pravda. Výsledkom je plán vyhlásiť v krajine núdzový stav. „Štáb požiada vládu o vypracovanie dokumentu na vyhlásenie núdzového stavu, ktorý bude potom predložený na rokovanie,“ vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Ten sa bude týkať celej krajiny, nielen zdravotníctva ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie. „Bude všeobecne platný,“ dodal Matovič.

Opatrenia sa už nebudú prijímať regionálne podľa semaforov, ale celoplošne. Semafory, ktoré rozdeľovali okresy na rizikové a menej rizikové podľa počtu infikovaných, považuje premiér za nelogické.

„Toto hrajuškanie sa na semaforíky sme v tento deň skončili,“ uviedol Matovič podľa agentúry SITA v TV Markíza.

Čo všetko je možné počas núdzového stavu, vyplýva z ústavného zákona z 11. apríla 2002 o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu:

Núdzový stav

(1) Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

(2) Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

(3) V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu:

• obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia evakuáciou na určené miesto,

• uložiť pracovnú povinnosť na zabezpečenie zásobovania, udržiavania pozemných komunikácií a železníc, vykonávania dopravy, prevádzkovania vodovodov a kanalizácií, výroby a rozvodu elektriny, plynu a tepla, výkonu zdravotnej starostlivosti, udržiavania verejného poriadku alebo na odstraňovanie vzniknutých škôd,

• obmedziť výkon vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam na rozmiestnenie vojakov, príslušníkov ozbrojených zborov, zdravotníckych zariadení, zásobovacích zariadení, záchranných služieb a uvoľňovacích a iných technických zariadení,

• obmedziť výkon vlastníckeho práva k hnuteľným veciam zákazom vjazdu motorových vozidiel alebo obmedzením ich používania na súkromné účely a na podnikanie,

• obmedziť nedotknuteľnosť obydlia na ubytovanie evakuovaných osôb,

• obmedziť doručovanie poštových zásielok,

• obmedziť slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania v určenom čase a zákazom vstupu na postihnuté alebo bezprostredne ohrozené územie,

• obmedziť alebo zakázať uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať alebo zhromažďovanie na verejnosti podmieniť povoľovaním,

• obmedziť právo slobodne rozširovať informácie bez ohľadu na hranice štátu a slobodu prejavu na verejnosti,

• zabezpečiť vstup do vysielania rozhlasu a televízie spojený s výzvami a informáciami pre obyvateľstvo,

• zakázať uplatňovanie práva na štrajk,

• vykonať opatrenia na riešenie stavu ropnej núdze.

(4) V čase núdzového stavu môže prezident na návrh vlády

• nariadiť výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom, vojakom v zálohe povolaným na pravidelné cvičenie alebo na plnenie úloh ozbrojených síl a vojakom dobrovoľnej vojenskej prípravy,

• povolať na výkon mimoriadnej služby vojakov v zálohe.

Bránik: Nemožno vylúčiť, že sa nám vláda pokúsi zatvoriť ústa

Investigatívny publicista a bloger Radovan Bránik upozornil na článok 5, odstavec 3, písmeno i ústavného Zákona 227/2002, ktorý určuje podmienky, za ktorých možno prikročiť k vyhláseniu núdzového stavu totiž okrem iného možno “obmedziť právo slobodne rozširovať informácie bez ohľadu na hranice štátu a slobodu prejavu na verejnosti.”

 „Inak povedané, jediným rozhodnutím vlády môže dôjsť od 1. októbra k zákonom umožnenému zavedeniu totálnej cenzúry neobmedzenej dokonca ani hranicami štátu. Pokiaľ nebude do okamihu vyhlásenia výslovne vylúčené, že rozsah opatrení núdzového stavu sa nijako nebude týkať slobody prejavu, nemožno jednoducho vôbec vylúčiť, že sa nám vláda pokúsi zatvoriť ústa a tým statusom si na to pripravuje alibi. Ideálnym stavom bude, keď vláda k uplatneniu cenzúry nepristúpi a Matovič bude označovať každého, kto na toto riziko poukázal za paranoika a šíriteľa poplašných správ a zdanlivo tým potvrdí neopodstatnenosť takto artikulovaných obáv,“ uviedol Bránik na sociálnej sieti.

Opatrenia od 1. októbra

Od prvého októbra budú zakázané všetky hromadné podujatia, vrátane omší. Výnimkou bude obrad sobášu, pohrebu, krstu a zasadnutie orgánov verejnej moci. Oslavy po svadbách či kary sú však zakázané. Počty na svadbách či pohreboch je ešte otázny. „Bude to ale nízko limitované,“ naznačil Mikas.

Prevádzky verejného stravovania môžu byť otvorené od šiestej ráno do 22. hodiny. Výnimku má rozvoz jedál či predaj jedla cez okienko. „Rúško je povinné aj v reštaurácii, dole môže byť len pri jedení a pití,“ zdôraznil Matovič. Otvorené budú len prevádzky, kde môžu ľudia sedieť.

Zmeny čakajú aj obchody. Tie budú musieť na každého zákazníka vyčleniť 10 metrov štvorcových, povinné budú aj dvojmetrové odstupy, najmä pri pokladniach. „Opatrenia bude kontrolovať jeden zo zamestnancov obchodu, rovnako bude obmedzený aj počet nákupných košíkov,“ vymenoval Matovič.

Rúška budú povinné aj v exteriéri, pokiaľ sa ľudia nebývajúci v jednej domácnosti nachádzajú bližšie ako na dva metre. „Polícia bude opatrenia masívnejšie kontrolovať, aj za cenu sankcii,“ zdôraznil Matovič. Ochranu tváre musia naďalej nosiť aj žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov aj v triedach.

Na Slovensku v pondelok (28. 9.) pribudlo 231 infikovaných novým koronavírusom, pribudlo jedno nové úmrtie. Celkový počet pozitívne testovaných sa zvýšil na 9574. Laboratóriá vykonali 2561 testov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch Trnava (42), Humenné (16), Námestovo (16), Tvrdošín (16), Bratislava (13), Skalica (13), Prešov (12), Nitra (9), Pezinok (9), Nové Zámky (8), Sabinov (6), Senica (6), Sobrance (6), Trenčín (6) a Košice (5). Štyri prípady boli v okresoch Malacky, Michalovce, Poprad a Svidník, po tri prípady mali v okresoch Bardejov, Galanta, Komárno, Piešťany a Senec. Dva prípady boli v okresoch Hlohovec, Košice-okolie, Snina a Trebišov, jeden prípad zaznamenali Bánovce nad Bebravou, Kežmarok, Levice, Martin, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Topoľčany, Vranov nad Topľou a Žilina.

„Je medzi nimi 121 žien a 110 mužov, sú vo veku od šiestich do 95 rokov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva na svojej webstránke.

V nemocniciach je hospitalizovaných 222 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 187 z nich. Na JIS je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 18 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v krajine je doteraz 9574. Od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 450 501 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 5200. V pondelok sa vyliečilo 116 ľudí, celkovo ich tak je 4329.

Nárast pacientov

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) avizoval, že koncom októbra dôjde k reprofilizácii nemocníc, asi 3 500 lôžok navyše sa vyčlení pre covid pacientov. Dôvodom je nedostatočný počet lôžok na infekčných oddeleniach nemocníc pre narastajúci počet pozitívnych pacientov. „Slová ministra potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej lekárskej komory (SLK) Nancy Závodská. Komora je podľa nej mierne znepokojená ministrovými vyjadreniami.

Už prvá vlna pandémie koronavírusu podľa SLK ukázala, že najdôležitejšie je efektívne plánovanie a nastavenie jasných parametrov a pravidiel. „Od júna sme však mali dostatok času na to, aby sme sa materiálne, procesne, osobne aj manažérsky pripravili na každú pandémiu, ktorá našu krajinu v budúcnosti postihne,“ pripomenula Závodská. Zdravotnícke zariadenia by sa podľa komory mali začať čo najrýchlejšie pripravovať na prudký nárast pacientov. „Chceme ubezpečiť verejnosť, že lekári a zdravotníci sú pripravení urobiť všetko preto, aby sme podľa jasne definovaných a garantovaných odborných a organizačných postupov zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu,“ dodala Závodská. Dôležitá je však aj spolupráca s rezortom zdravotníctva.

Pozitívnych hlásia nemocnice

Viaceré nemocnice už postupne prechádzajú na pohotovostný režim a začali so zákazmi návštev. Najnovšie k tomu pristúpila Fakultná nemocnica v Nitre. „Na základe nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva je platný zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach,“ oznámilo vedenie nemocnice.

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pristúpili od 25. septembra k obmedzeniu plánovaných operácií a hospitalizácií s výnimkou onkologických a akútnych pacientov. Dôvodom sú pozitívne testy na koronavírus u zdravotníckeho personálu nemocnice. „Aktuálne má potvrdené ochorenie COVID-19 osem lekárov, sedem sestier, jedna praktická sestra. Ochorenie potvrdili tiež u troch sanitárov a jedného študenta fakulty zdravotníctva, ktorý u nás vykonáva odbornú zdravotnícku prax,“ spresnila hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Viac ako dve desiatky nakazených zamestnancov hlási aj Nemocnica Krompachy, štrnástich popradská nemocnica. V košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) potvrdili nákazu koronavírusom u troch pacientov, jednej zdravotnej sestry a u jedného referenta. V karanténe sú šiesti nezdravotnícki zamestnanci.

Ďalšia právna analýza hovorí o protiprávnosti korona opatrení

Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia, opierajúce sa o Uznesenie vlády sú NULITNÉ, ničotné, sú paaktami. Tvrdí to JUDr. Adriana Krajníková vo svojej právnej analýze pod názvom:

Žiadosť o zdržanie sa protiprávneho konania a výzva o zastavenie vydávania a výkonu nulitných právnych aktov.

"Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva trpia viacerými ťažkými procesno-právnymi vadami, pre ktorý dôvod sú nulitné, ničotné, sú paaktami. Pre účely tohto podania je ako primárne podstatná vada nedostatku právneho základu Opatrení a nedostatku právomoci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky konať," píše sa v dokumente.

Celú analýzu si môžete prečítať TU.

Drakonické opatrenia voči ľuďom na celom svete

InfoVojna už 18. septembra vo svojom článku upozorňovala, že v rámci medializovania druhej vlny koronavírusu vládami, covid epidemiológmi a korporátnymi médiami, možno očakávať v najbližích dňoch a týždňoch sériu drakonických opatrení namierených proti ľuďom s odvolaním sa na snahu zamedziť šírenia ochorenia na Covid-19.

Zdroj: pravda.sk / news.sk / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti