VIDEO: Smer-SD sa obráti na Ústavný súd, ak nebude ďalšie Matovičovo celoplošné testovanie Slovákov dobrovoľné

20.11.2020 | 19:35
  15
Strana SMER – SD je presvedčená, že celoplošné testovanie je v rozpore s ústavou.

Predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia dnes zaujali stanovisko k ďalšiemu celoplošnému testovaniu. Predseda strany Robert Fico v posledných dňoch absolvoval viacero stretnutí s primátormi a starostami obcí, kde sa pýtal na dianie počas prvého testovania a na efekt testovania.

„Igor Matovič by mal bozkávať nohy primátorom a starostom za to, že zrealizovali testovanie na Slovensku. Objavujú sa informácie, že štát bol totálne nepripravený a pokiaľ by to nezobrali primátori a starostovia do vlastných rúk, testovanie by nebolo možné. Namiesto toho, aby sa im dostalo poďakovania a uznania, sme dnes svedkami ďalšieho obrovského tlaku vo vzťahu k samospráve, ktorá má byť opäť tá zodpovedná za ďalšie dve kolá testovania, ktoré organizuje Igor Matovič,“ zdôraznil Robert Fico.

Strana SMER – SD je presvedčená, že celoplošné testovanie je v rozpore s ústavou. Obmedzenia tohto typu je možné robiť vo vzťahu k ľuďom, ktorí sú infikovaní alebo chorí, je možné vyžadovať testovanie v nemocniciach. Strana teda oznamuje, že ak sa Igor Matovič rozhodne opäť testovať ľudí, SMER – SD podá návrh na ústavný súd, aby rozhodol predbežným opatrením, či takéto testovanie môže alebo nemôže prebehnúť. Testovanie ľudí, ktorí nemajú príznaky, môže byť totiž iba na báze dobrovoľnosti.

Testovanie ukázalo, že použité testy boli nepresné a nevhodné na tento typ testovania. Navyše zákroky môže robiť iba kvalifikovaný personál, čo v prvom kole testovania nebolo všade dodržané.

Fico ďalej zdôraznil, že pokiaľ bude vláda ľudí nútiť k povinnému celoplošnému testovaniu, tak dôjde k referendu. Strana predkladá do národnej rady 30 podpisov, bude sa uchádzať o podporu hlasov zo strany P. Pellegriniho a od nezávislých poslancov a chce podať návrh uznesenia o vyhlásení referenda. Navyše SMER – SD bude odmietať akýkoľvek nákup ďalších testov. 

Podľa podpredsedu strany a exministra financií Ladislava Kamenického je zlepšenie situácie v treťom štvrťroku 2020, keď sa medziročný prepad ekonomiky znížil na 2,2 % s najväčšou pravdepodobnosťou len prechodné, lebo v tom čase dochádzalo k uvoľneniu opatrení. „Posledný kvartál roka – ako dokonca priznal na štvrtkovom finančnom výbore aj minister financií  Eduard Heger – môže byť výrazne horší ako ten predchádzajúci,“ podotkol Kamenický.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha sa vyjadril, že mu vyslovene vadí správanie sa predstaviteľov vlády, ktorí nazvali ľudí, ktorí prišli pokojne do ulíc vyjadriť svoj názor, opicami, fašistami, lúzou, mafiánmi a psychopatmi, čo sú slovám Igora Matoviča, Jaroslava Naďa a poslanca Juraja Krúpu (všetci OĽaNO). Preto Blaha podal trestné oznámenie za hanobenie presvedčenia, lebo ľudia nemôžu byť dehumanizovaní ako opice. „Ja som stretol desiatky ľudí na protestoch v Bratislave, to boli predavači, malí obchodníci, robotníci, seniori, babička o paličke, profesori, učitelia a všetci majú plné zuby Igora Matoviča. A on im odkáže, veď to sú opice? Fašisti? Mafiáni?“ uzavrel Blaha.

Zdroj: InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti