VIDEO: Sme rodina zvoláva koaličnú radu: Situácia s Mikulcom a Kovaříkom a ich marenie vyšetrovania kauzy ovplyvňovania svedkov zašla ďaleko

25.07.2021 | 12:00
  18
Jediným bodom programu má byť otázka zotrvania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách.

 

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár požiadal koaličných partnerov o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady. Jediným bodom programu má byť otázka zotrvania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách.

Vyhlásil to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že majú vážne výhrady. Je presvedčený, že veci zašli tak ďaleko, že sa to viac nedá zametať pod koberec.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že Kovařík aj Mikulec by mali odstúpiť. Mikulec jeho dôveru nemá.

"Neviem si predstaviť že táto vládna koalícia, ktorá bola zvolená s tým, že nastavíme spravodlivosť na Slovensku, by mala postupovať takým spôsobom, že teraz zrazu bude veci zametať pod koberec. Musíme ukončiť to, že opozícia sa nám smeje do tváre, že niekto nezvláda veci v rezorte vnútra," podčiarkol Krajniak.

Namietal aj postup koaličných partnerov pri opozíciou iniciovanej mimoriadnej schôdzi na odvolanie Mikulca z funkcie. Nemyslí si, že takéto vyhýbanie sa opozícii je správne a že vznesené pochybnosti by mali "ostať vo vzduchu".

Pčolinský namieta, že koaliční partneri im ani neoznámili, že budú blokovať schôdzu na odvolanie Mikulca. Očakával klasický priebeh rokovania. Partneri sa podľa neho zrejme obávali výsledku hlasovania o vyslovení nedôvery ministrovi Mikulcovi.

Je presvedčený, že sa maria vyšetrovania káuz. Hovorí o potrebe všetky veci dôsledne vyšetriť. Sme rodina chce vysvetlenie viacerých otázok a na to chce tlačiť aj v koalícii.

Pčolinský považuje podozrenia za vážne a mlčanie zo strany kompetentných za neakceptovateľné. "Nemajú ani potrebu to vysvetliť," poznamenal. Krajniak dodal, že Mikulca nepodozrieva, že by priamo dával pokyny či maril vyšetrovania. Má však pocit, že sa to mohlo diať dlhé mesiace a nepreverovalo sa to dôsledne.

Viac vo videu:

Prokurátor obviňuje policajného prezidenta Kovaříka z marenia vyšetrovania

Policajná inšpekcia začala prešetrovať podozrenia o protizákonných praktikách elitných vyšetrovateľov z Národnej kriminálnej agentúry a obvinila troch pochybných svedkov zo zločineckej skupiny takáčovcov.

Kým dvaja svedkovia – Peter Petrov a Matej Zeman, sú na úteku, tretí Csaba Dömötör sa ku krivým výpovediam už aj priznal. Bratislavský okresný súd ho za to v piatok poslal do väzby.

Po začatí vyšetrovania nasledovala tvrdá reakcia – šéfku špeciálneho vyšetrovacieho tímu inšpekcie Dianu Santusovú od prípadu odstavili.

Proti tomu sa ohradil bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta. Tvrdí, že jej prácu preskúmal a obvinenie trojice pochybných svedkov bolo dôvodné a zákonné. Zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a policajného prezídia môže dôjsť k zmareniu vyšetrovania.

„Odvolanie vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby a vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, je možné považovať za viac ako neštandardné, keďže dozorový prokurátor v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení. Táto skutočnosť môže mať negatívny vplyv na ďalší priebeh vyšetrovania, keďže doposiaľ vyšetrovací spis má viac ako tritisíc strán. Zároveň považujeme za neštandardné, že zo strany Prezídia PZ došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku a je po nich vyhlásené pátranie,“ uviedol vo svojom stanovisku Remeta.

Dokonca pritvrdil, keď spresnil, že „z listinných podkladov predložených vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby a Národnej kriminálnej agentúry vyplynulo, že pokyn na zastavenie zásahu, pri ktorom mali byť zadržaní ďalší dvaja obvinení, vydal prezident Policajného zboru“.

To sa malo stať krátko po zadržaní prvého obvineného – Csabu Dömötöra. „S odstupom približne hodiny bol vydaný pokyn, aby sa v zásahu pokračovalo. Čím došlo k zmareniu úkonu, teda zadržaniu dvoch obvinených, po ktorých muselo byť vyhlásené pátranie,“ dodal Remeta. Na mysli mal Petra Petrova a Mateja Zemana.

K pozastaveniu funkcie Santusovej ako šéfky vyšetrovacieho tímu sa prihlásil dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra (ÚIS) Peter Scholtz.

Opozičný Smer však tvrdí, že tento pokyn prišiel priamo od jeho nadriadeného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Chcú preto v Národnej rade opäť iniciovať mimoriadnu schôdzu na jeho odvolanie. Mikulec sa však bráni, že o Scholtzovom rozhodnutí nevedel a bol informovaný až následne.

Celý článok TU.

Fico: Na Slovensku vládne zločinecká skupina Matovič a spol. Z Úradu vlády boli zosnované plány zločineckého charakteru a za pomoci lumpa Lipšica sa aj realizujú

Predseda Smeru-SD Robert FIco v sobotu na tlačovej besede pred Úradom vlády vyhlásil, že celý tento zlý príbeh začal v priestoroch sídla slovenskej vlády v apríli 2020, kde boli podľa neho zosnované plány zločineckého charakteu za účelom likvidácia opozície najšpinavšími metódami.

„Igor Matovič, keď sedel na úrade vlády vedel, že ak chce pozatvárať opozíciu, bez dôkazov, bude na to potrebovať lumpov. Prvého si našiel ministra vnútra. Potreboval však ešte väčšieho lumpa, a to na špeciálnej prokuratúre, pretože tá robí najšpinavšiu robotu vo vzťahu k politickým predstaviteľom a nominantom. Lenže v tom čase sedel na pozícii špeciálneho prokurátora Dušan Kováčik, ktorý mal vysoko odborné renomé. Tak sa bolo treba Dušana Kováčika zbaviť. Ten bol zadržaný, obvinený a vzatý do väzby bez dôkazov len preto, aby Matovič a jeho partia získala pozíciu špeciálneho prokurátora a aby na túto pozíciu mohli posadiť ďalšieho lumpa, pána Lipšica,“ uviedol Fico.

SMER - SD žiada všetky zodpovedné orgány v tomto štáte o okamžité pustenie nevinného Dušana Kováčika na slobodu, ktorý bol krivo obvinený len kvôli chuti po funkcii špeciálneho prokurátora a obrazu, že koalícia bojuje s niečím, čo tu nie je.



Šéf Smeru v tejto súvislosti spomenul aj prípad dvoch zločincov na úteku, podozrivých z účasti na manipulovaní trestných konaní a ovplyvňovania svedkov.

Poukázal pri tom na úradný záznam, ktorý potvrdzuje špinavý obchod medzi prokurátorom Lipšicovho úradu a jedným z dvoch zločincov, ktorí sú momentálne na úteku a ktorého podľa Fica skrýva polícia zneužitá ministrom Mikulcom a policajným prezidentom Kovaříkom. Prokurátor Ondrej Repa mal univerzálnemu svedkovi „podnikateľovi“ Petrovi Petrovovi - prezývaného Tiger - sľúbiť beztrestnosť za celú sériu ťažkých trestných činov, ak bude správne svedčiť.

Fico sa verejne opýtal, ako môžu v justícii pracovať ľudia ako sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, jeho neslávne známy synovec - prokurátor Ondrej Repa, prokurátor Michal Šúrek, sudkyňa špeciálneho súdu Pamela Záleská (blízka kamarátka redaktorky Denníka N Moniky Tódovej), ktorá poslala do väzby dnes už nebohého policajného exprezidenta Milana Lučanského alebo právoplatne odsúdený šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, ale aj dvakrát disciplinárne stíhaný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel.

Predseda strany Smer pripomenul aj ďalšieho dôležitého človeka v tejto mozaike, podozrivého z korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa, súčasného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Pripomenul tiež marenie vyšetrovania kauzy manipulovana trestných konaní a ovplyvňovania svedkov súčasným šéfom Polície SR Petrom Kovaříkom.

Práve Policajný prezident mal zmariť zadržanie dvoch obvinených svedkov tým, že bol vydaný pokyn Mikulcom dočasne menovaným šéfom policajnej inšpekcie Petrom Scholtzom na odstavenie šéfky tímu vyšetrovateľov Diany Santusovej pracujúcej na vyšetrovaní tejto závažnej kauzy, do ktorej sú zapletení vyšetrovatelia z NAKA, jej operatívci, prokurátori aj sudcovia.

Santusovej členovia vyšetrovacieho tímu zasiahli v stredu proti operatívcom NAKA podozrivých z manipulovania výpovedí svedkov na ich ceste na Lipšicovu prokuratúru v Pezinku. Viac k prípadu v článku TU.

Mikulcom poverený šéf policajnej inšpekcie odstavil šéfku tímu vyšetrovateľov. Viac v článku TU.

O marení vyšetrovanie policajným prezidentom Kovaříkom sme zverejnili článok TU. O šokujúcom prípade informovali aj Hospodárske noviny TU a denník Pravda TU.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna / pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti