VIDEO: Slovensko je v zajatí blázna. Matovičova vláda chce ukončiť núdzový stav po zaočkovaní 80 percent ľudí, upozornil Fico

23.02.2021 | 16:20
  57
Slovenskú verejnosť bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) informoval aj o tom, čo obsahuje odôvodnenie Matovičovej vlády na ďalšie predĺženie núdzového stavu.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) je mimo zmyslov, čo je pre krajinu v danej situácii mimoriadne nebezpečné. Vláda zároveň stratila akúkoľvek autoritu a nemá šancu zabezpečiť zmenu. Vyhlásil to expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Spochybnil rokovania premiéra s Ruskou federáciou o dodávkach vakcíny Sputnik aj jeho slová o množstve dávok, ktoré by nám vedeli poskytnúť.

Kritizoval i odôvodnenie vlády k predlžovaniu núdzového stavu na Slovensku.

Fico slovenskú verejnosť informoval, čo obsahuje odôvodnenie Matovičovej vlády na ďalšie predĺženie núdzového stavu.

„Čo sa týka prognózy, jediná cesta von a teda aj mapa k tomu, kedy sa konečne zbavíme predĺženia núdzových stavov, je level zaočkovania na úrovni 60 až 80 percent populácie,“ citoval Fico dôvod s konštatovaním, že vo vláde sa asi zbláznili.

(Návrh vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu si môžete v plnom znení prečítať TU.)

Bývalý premiér v tejto súvislosti poukázal na neochotu väčšiny Slovákov nechať sa očkovať s odvolaním sa na prieskumy verejnej mienky.

Fico tvrdí, že premiér klamal o tom, že by nám Rusko vedelo poskytnúť dva milióny dávok vakcíny Sputnik. „Neexistuje žiadna oficiálna objednávka na dva milióny kusov takejto vakcíny a rovnako nie je ani žiadne potvrdenie, že by takéto niečo bolo k dispozícii,“ hovorí a odvoláva sa na kontakty Smeru-SD v Rusku.

„Takáto objednávka nie je možná. My si nemyslíme, že to Matovič hrá. On je blázon. On si vymyslí nejaký príbeh, a potom si myslí, že je pravdivý. Na jednej strane sa hrá na veľkého rusofila, no vzápätí sa jeho minister zahraničných vecí snaží hľadať vakcíny z iných zdrojov a lezie po kolenách po západnej Európe,“ skonštatoval Fico.
 
Dodal tiež, že má pochybnosti o duševnom zdraví predsedu vlády a odsúdil aj jeho vyjadrenie, že kým počas prvej vlny riadil krajinu on, Slovensko bolo najlepšie na svete a keď ju dnes riadia vedci, sme najhorší.
 
„Premiér je mimo zmyslov. Táto vláda už nedokáže zabezpečiť zmenu, stratila autoritu. Ľudia po Slovensku chodia s falošnými testami. Len výmena vlády nam može priniesť úľavu,“ uzavrel Robert Fico.

Kritizoval aj vyjadrenia premiéra o odborníkoch. „Premiér so zdravým rozumom nemôže povedať, že keď on riadil pandémiu, boli sme najlepší na svete, a že dnes, keď to riadia odborníci, sme najhorší na svete,“ povedal s tým, že je to urážka a na mieste odborníkov by nešiel na stretnutie, na ktoré ich premiér pozval.

Informoval tiež, že už vyzbierali v Smere-SD niekoľko desiatok tisícov podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

Hovorí o potrebe výmeny vlády a aspoň nejakého nadobudnutia dôvery vo vzťahu k nej. Aj preto pokračujú v zbere podpisov na vyhlásenie referenda za predčasné voľby. Pri téme referenda poukázal na medializovaný list z jednej zo slovenských nemocníc, ktorým vedenie zakazovalo podpisové akcie v nemocnici a v jej ubytovacom zariadení.

Podľa Fica ide o trestný čin marenia referenda a jeho prípravy. Myslí si, že je to protiústavné a vyzval generálnu prokuratúru, aby to preskúmala. Odvoláva sa na Ústavu SR, ktorá zaručuje petičné právo občanov. Zároveň odmieta spochybňovanie ústavnosti referendovej otázky.

Dnes médiá informovali o tom, že bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara mal pred zadržaním varovať Robert Kaliňák. Fico odpovedal, že Kaliňák to byť nemohol, keďže v tom čase nebol ministrom vnútra. „Na polícii je množstvo čestných ľudí, ktorí vnímajú, čo sa deje a a práve z týchto smerov mohli putovať uniknuté informácie,“ povedal Fico.
 
Predseda Smeru sa vyjadril aj k návrhu dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduarda Burdu, ktorý do funkcie špeciálneho prokurátora navrhol Daniela Lipšica. Na tlačovke čítal úryvky z návrhu. „Ja mám pocit, že sme v roku 1957. Akoby som čítal knihu, pritom to je návrh dekana právnickej fakulty,“ okomentoval.

Zdroj: davdva.sk / refresher.sk / InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti