VIDEO: Škandál roka: Roberta Fica pred protivládnym protestom zadržalo Mikulcovo-Hamranove gestapo

16.12.2021 | 19:20
  106
Polícia z rovnakého dôvodu prečo bývalého trojnásobného premiéra vo štvrtok zadržala v utorok aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

Šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica odviedla vo štvrtok polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Pre TASR to potvrdil hovorca strany Ján Mažgút.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár hovorí o policajnom záťahu. „Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej,“ napísala strana na sociálnej sieti.

Napriek zadržaniu Fica jeho spolustranníci krátko pred 19:00 zahájili avizovaný protest. Smer tvrdí, že sprievodom neporušuje žiadne z pandemických opatrení, keďže protestujúci budú sedieť v autách. Smer protest pritom zvolal v čase vrcholiacej tretej vlny pandémie covidu, keď sú hromadné podujatia prakticky zakázané, dovolených je maximálne šesť osôb.

Polícia z rovnakého dôvodu prečo Fica vo štvrtok zadržala v utorok aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

Fico protest avizoval v stredu. Z Tyršovho nábrežia, teda z parkoviska pod Starým mostom z petržalskej strany, sa pohol sprievod áut. Z parkoviska autá prejdú na Most SNP k Prezidentskému palácu, okolo ministerstva financií k úradu vlády a potom späť na Most SNP.

Podľa Fica má ísť o „smútočný sprievod, ktorým sa budeme lúčiť s demokraciou a vyjadrovať nesúhlas s politikou vlády,“ vysvetlil vo videu. „Keďže vládna koalícia a prezidentka odtrúbili demokracii zmarením referenda a nemožnosťou konať predčasné voľby, odpovieme im rovnakým zvukom,“ dodal Fico.

Polícia zadržanie Fica potvrdila na sociálnej sieti. Z vyjadrenia ale vyplýva, že bývalého premiéra nezadržali pre porušenie protipandemických opatrení. „K predvedeniu osoby R.F. došlo na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní,“ uviedla polícia. Porušenie aktuálnych opatrení pritom nie je trestným činom, ale len priestupkom.

O aký trestný čin ale ide, polícia nešpecifikovala. Viac informácií má poskytnúť v piatok.

Fica krátko po 20. hodine prepustili. Šéf Smeru následne uviedol, že „jediným účelom tohto smiešneho zákroku bolo, aby som sa nemohol zúčastniť autoprotestu," povedal. Dodal, že ho minister vnútra Roman Mikulec, policajný šéf Štefan Hamran alebo Mikulcov poradca Jaroslav Spišiak nezastrašia.

VIDEO: Robert Fico opúšťa policajnú stanicu

Fico po svojom prepustení tiež uviedol, že jeho auto na Tyršovom nábreží obstúpili policajti a bol obvinený z trestného činu podnecovania. „Toto musia robiť policajti na pokyn ministra vnútra, ktorý podľa svedkov zobral úplatok, na pokyn špeciálneho prokurátora, ktorý je vo výkone trestu,“ pokračoval.

V prípade dokázania viny hrozí Ficovi dvojročný trest odňatia slobody.

Ešte počas vyhlásenia sa Fico dozvedel, že mu niekto rozbil auto dlažobnou kockou a mal byť zranený ochrankár podpredsedu Národnej rady. „Chceli sme pokojným spôsobom vyjadriť nesúhlas s tým, čo sa tu deje,“ povedal Fico na záver.

VIDEO: Ficovi niekto rozbil auto. Pred policajnou stanicou

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku "gestapákov". Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

Blaha tiež tvrdí, že Smer organizoval „iba pohreb demokracie“. „Matovič (minister financií, pozn. red.) zavolal Mikulcovi (minister vnútra), Mikulec Hamranovi (policajný prezident). To je čistý politický pokyn od Matoviča,“ povedal Blaha.

VIDEO: Ľuboš Blaha pred policajnou stanicou, kde bol Fico

Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD považuje zásah za nezákonný. Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas Národnej rady SR, ktorý v tomto prípade absentuje. Predpokladá preto, že Robert Fico bude v krátkej dobe prepustený. Kaliňák hovorí o hrubom pošliapaní demokracie a zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Verí, že bude vyvodená adekvátna zodpovednosť. V súvislosti s protestom podľa neho neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa neho zakázaný.

„Je to bezprecedentné porušenie ústavy, keď poslanec Národnej rady nemôže byť zadržaný pri výkone svojej. Jediný prípad je, ak by bol zadržaný pri páchaní trestného činu, čo v tomto prípadne neplatí. Je to obrovská nadpráca policajtov,“ povedal Robert Kaliňák pred vstupom na policajnú stanicu, kde je Fico zadržaný.

„Na obmedzenie slobody akéhokoľvek poslanca je potrebný súhlas Národnej rady. Nemajú ho k dispozícii, je to teda pošliapanie demokracie ako takej,“ pokračoval s tým, že v prípade zadržania Fica ide o zneužitie právomocí. Kaliňák tvrdí, že na sprievode áut po Bratislave dodržiavajú všetky opatrenia.

 

Napriek zadržaniu Fica jeho spolustranníci krátko pred 19:00 zahájili avizovaný protest. Smer tvrdí, že sprievodom neporušuje žiadne z pandemických opatrení, keďže protestujúci sedeli v autách. Smer protest pritom zvolal v čase vrcholiacej tretej vlny pandémie covidu, keď sú hromadné podujatia prakticky zakázané, dovolených je maximálne šesť osôb.

Polícia z rovnakého dôvodu prečo Fica vo štvrtok zadržala v utorok aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

Jazdenie a trúbenie pred vládnymi inštitúciami nie je novou myšlienkou. Už vlani podobné protesty organizoval bývalý minister školstva Juraj Draxler, ale aj dopravcovia už trúbili pred budovou vlády.

Na nábreží sa pred začiatkom protestu zhromaždilo asi 50 ľudí, ktorí neboli v autách a pravdepodobne čakali na tlačové vyhlásenie Fica. Zhromaždením tak porušili aktuálne platné vyhlášky hygienikov.

Expremiér protest avizoval v stredu. Z Tyršovho nábrežia, teda z parkoviska pod Starým mostom z petržalskej strany, sa pohol sprievod áut smerom na Most SNP k Prezidentskému palácu, okolo ministerstva financií k úradu vlády a potom späť na Most SNP.

Hlas-SD: Zadržanie Roberta Fica pre verejný prejav je absolútne neprípustné

Zadržanie predsedu opozičnej strany pre verejný prejav protivládneho politického názoru je absolútne neprípustné. Strana Hlas-SD tak reaguje na štvrtkové odvedenie lídra Smeru-SD Roberta Fica políciou pred ohláseným protestným sprievodom. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Neprijateľné zásahy polície voči záchranárom aj voči predstaviteľom opozície potvrdili vyjadrenia Hlasu, že núdzový stav neslúži vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov," konštatuje strana.

Zdroj: pravda.sk / tvnoviny.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti