VIDEO: Šéfredaktora Zem&Vek Tibora Eliota Rostasa odsúdil Najvyšší súd SR za hanobenie židov, keď ako novinár citoval vo svojom článku výroky slovenských dejateľov

26.10.2021 | 12:50
  30
Do budovy súdu si prišiel bez rúška vypočuť rozsudok aj bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý na príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) kričal, že páchajú trestný čin a nemá povinnosť nosiť rúško.

Na peňažitý trest vo výške 4 000 eur odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Verdikt je právoplatný. NS SR zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a aj obžalovaného.

Odvolací súd sa v utorok (26. 10.) zaoberal odvolaním oboch procesných strán proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z decembra roku 2019.

NS SR pokladá prvotný rozsudok ŠTS za správny. Pokiaľ by Rostas peňažitý trest nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obžalovaný si rozsudok nevypočul, keďže ho nevpustili do súdnej siene z dôvodu, že odmietol mať rúško.

V budove súdu bol prítomný bez rúška aj bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý na príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) kričal, že páchajú trestný čin a nemá povinnosť nosiť rúško. Na miesto privolali aj policajnú hliadku. 

Do súdnej miestnosti predseda senátu NS SR vpustil napokon len prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza a advokáta Hlbočana, ktorý si rúško napokon nasadil.

Rostasov obhajca Ľubomír Hlbočan po opustení súdnej siene uviedol, že proti verdiktu podajú dovolanie. Jeho klient peňažitý trest nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu. Nepovažuje jeho konanie za trestné a Rostas je podľa Hlbočana politickým väzňom.

„Bol uznaný za vinného zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia s tým, že aj tento súd konštatoval, že Rostas svojím článkom v časopise Zem a Vek hanobil židovskú komunitu v Slovenskej republike, čím sa v podstate snažil vyvolať negatívne myšlienky, negatívne postoje voči tejto komunite, čo je v rámci slovenského Trestného poriadku trestným činom,“ povedal médiám na margo rozhodnutia prokurátor ÚŠP Tomáš Honz.

Prokurátor vo svojej záverečnej reči navrhol NS SR, aby zamietol odvolanie obžalovaného. Navrhol mu uložiť podmienečný trest odňatia slobody v dolnej sadzbe s tým, že výkon trestu mu bude odložený na primeranú skúšobnú dobu.

„Žiadam, aby NS SR zrušil napadnutý rozsudok v plnom rozsahu. Žiadam, aby súd NS SR oslobodil Rostasa spod obžaloby,“ vyhlásil vo svojej záverečnej reči obhajca Hlbočan. Podľa jeho slov je prokurátor vo veci zaujatý. Advokát spochybnil vykonané znalecké dokazovanie.

ŠTS v Pezinku odsúdil Rostasa 16. decembra 2019. Dostal peňažný trest vo výške 4 000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov.  

Honz navrhol obžalovanému podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

V článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017 Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský.

„To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Rostas v decembri 2019 pred súdom deklaroval svoju nevinu s tým, že pri písaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / bratislavskenoviny.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti