VIDEO: Rusko predstavilo neviditeľnú stíhačku piatej generácie s názvom Šachmat

21.07.2021 | 09:59
  3
Šachmat (Checkmate) má byť poháňaný iba jedným motorom, ale stíhačka by mala byť schopná vyvinúť až dvojnásobnú rýchlosť zvuku.

Rusko predstavilo v utorok na aerosalóne MAKS-2021 prototyp novej "neviditeľnej" stíhačky piatej generácie s pracovným názvom Šachmat (Checkmate). Informovala o tom agentúra AP. Na úvod medzinárodnej leteckej prehliadky si bol stroj pozrieť ruský prezident Vladimir Putin.

"To, čo sme dnes videli, je dôkazom toho, že ruský letecký priemysel má obrovský potenciál," vyhlásil Putin počas otváracieho ceremoniálu.

"Je to ľahká jednomotorová stíhačka piatej generácie, ktorá v Rusku nemá obdobu," uviedol štátny zbrojársky konglomerát Rostech počas prezentácie prezidentovi.

Nový stroj z dielne ruskej leteckej konštrukčnej kancelárie Suchoj má byť zrejme určený na vývoz, ale zatiaľ nie je jasné, či je lietadlo pripravené na sériovú výrobu, píše agentúra Reuters.

Podľa agentúry AP má ísť o "lacnejšiu verziu" stroja typu Su-57. Šachmat má byť poháňaný iba jedným motorom, ale stíhačka by mala byť schopná vyvinúť až dvojnásobnú rýchlosť zvuku. Predpokladaný dolet je 3000 kilometrov a hmotnosť bojového zaťaženia by mala byť až 7400 kilogramov. Stroj je primárne jednomiestny, ale bude ho údajne možné upraviť na dvojmiestny model či bezpilotnú verziu.

Minister priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denis Manturov vyhlásil, že Šachmat by mohol súperiť na trhu s americkým strojom typu F-35.

"Musíme sa zapojiť do súťaže s inými krajinami, ktoré predávajú podobné stroje," povedal Manturov podľa agentúry AP.

Prvý let stíhačky je naplánovaný na rok 2023. Na trhu by sa mala podľa ruskej vlády objaviť najneskôr v roku 2026. Lietadlo bude patriť ku generácii takzvaných neviditeľných, respektíve ťažko zistiteľných stíhacích strojov.

Zdroj: ta3.com / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti