VIDEO: Referendum o predčasných voľbách podpísalo viac ako pol milióna občanov. Čaputová ho nevypíše pokiaľ vo veci nerozhodne Ústavný súd

12.05.2021 | 18:11
  33
Prezidentka poukázala na dlhodobú diskusiu o ústavnosti položenej otázky medzi odbornou verejnosťou.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR obráti s otázkami na Ústavný súd SR. Zaujíma ju, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Oznámila to v stredu s tým, že podmienka minimálneho počtu podpisov bola splnená.

"Úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok," deklarovala prezidentka.

Prezidentka poukázala na dlhodobú diskusiu o ústavnosti položenej otázky medzi odbornou verejnosťou. "Nie je jasné, či v prípade, ak by sa referendum konalo a bolo by rozhodnuté o predčasných voľbách, znamenalo by to, že o tomto výsledku majú ešte hlasovať poslanci alebo má mať takýto výsledok referenda priame účinky. Pokiaľ sa tieto nejasnosti včas nezodpovedajú, získajú priestor tí, ktorí s prípadným výsledkom referenda nebudú spokojní, aby jeho výsledky spochybnili," vysvetlila.

Zároveň skonštatovala, že formálne náležitosti, podmienka 350.000 podpisov, splnené boli. "Petícia doposiaľ obsahuje 524.013 platných podpisov občanov Slovenskej republiky. Keďže zákon vyžaduje ako minimálny počet podpisov 350.000, konštatujem, že petícia spĺňa formálne náležitosti na vypísanie referenda. Dopočítanie zvyšných hlasov bude ukončené v najbližších dňoch," priblížila Čaputová. Veľký počet podpisov, ktorý sa podarilo vyzbierať v relatívne krátkom čase, podľa nej svedčí o tom, že dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne.

Hlava štátu deklarovala, že nebude naťahovať čas a na Ústavný súd SR sa obráti hneď vo štvrtok (13. 5.). "Doručením začne Ústavnému súdu SR plynúť lehota 60 dní. Zároveň dopredu deklarujem, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánujem využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy mám a referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri," dodala.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR.

Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

Blaha: Prezidentka pácha zradu na vlastnom národe a šliape po demokracii

Vo svojom statuse na sociálnej sieti rozhodnutie prezidentky komentoval poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD):

Ona vie, že pácha zradu na vlastnom národe. Vie, že šliape po demokracii. A vie, že sa zapíše do dejín ako jediná hlava štátu v histórii, ktorá spochybnila referendum. Vie to.

1. Preto sa jej tak triasol hlas. Preto asi trikrát zopakovala to isté. Preto hovorila tak nervózne a rýchlo. Preto sa jej plietli slová. Videli ste to?

2. Normálne to dáva ako vyškolená hlásateľka predpovede počasia. Dnes bola v dezolátnom stave. Lebo vie, že to, čo pácha, jej ľudia nikdy neodpustia.

3. Napľula do tváre 600 tisíc občanom, ktorí v núdzovom stave bez akejkoľvek kampane spontánne podpísali petíciu za referendum.

4. Prezidentka by mala stáť na strane ľudí a ich práva na spolurozhodovanie. Namiesto toho sa im otočila chrbtom, len aby kryla proamerickú vládu.

5. Pošliapala ústavu, znetvorila demokraciu. Len aby bola americká ambasáda spokojná.

6. Z tohto sa nevyvlečiete, pani prezidentka. Tváriť sa, že existuje ľudské právo poslancov na 4-ročný plat? Predstierať, že referendum o predčasných voľbách je protiústavné, aj keď sa už dvakrát takéto referendum v minulosti konalo?

7. Tváriť sa, že Matovič tu dovládne štyri roky, aj keby tu páchal genocídu a spôsobil hladomory? Ak ho raz zvolili, tak ho ľudia nemôžu odvolať? Takto si predstavujete demokraciu?

8. Že ak raz švábov vpustíte do kúpeľne, majú zaručený pobyt na štyri roky? Toto je váš výklad suverenity ľudu?

9. Ak áno, pani prezidentka, iba potvrdzujete, že ste mizerná právnička, mizerná politička a ešte aj mizerná herečka. Odohrali ste to alibisticky a trápne.

10. Vy tu teraz neriešite akademický právny problém. Vy tu teraz spochybňujete ľudské právo 600 tisíc občanov Slovenska. A robíte to na pokyn vlády, ktorá o Vašom kroku ústami Remišovej informovala skôr než vy.

11. SMER-SD má pripravený právny tím na to, aby zastupoval státisíce Slovákov v Štrasburgu na Európskom súde pre ľudské práva - a áno, presne tam to poženieme, ak bude treba. Nezastavíte nás.

12. Nech to dopadne akokoľvek, už dnes je jasné, že prezidentka Zuzana Čaputová sa do dejín zapíše ako zradca národa. Zradila ľudí, zradila demokraciu, zradila Slovensko.

13. A ona to vie. Preto ten dnešný príšerný strach, ktorý z nej sršal. Preto tá panika. Preto to koktanie. Takúto facku demokracii ešte žiadna slovenská hlava štátu nedala.

14. Nie, dejiny si nebudú pamätať vaše garderóby. Ani vaše floskule a frázy. Dejiny si zapamätajú dnešný deň - keď ste sa mohli postaviť za referendum a vy ste radšej splnili pokyn Matoviča.

15. Zuzana Čaputová - prezidentka, ktorá pošliapala referendum. Tak si vás už navždy budú pamätať generácie, čo prídu po nás. Navždy.

Chmelár: Štátna moc pochádza od občanov a prezidentka mala okamžite rozhodnúť o vypísaní referenda

Policický analytik a publicista Eduard Chmelár považuje rozhodnutie prezidentky za očakávané a predvídateľné:

V otázke referenda o predčasných voľbách treba zachovať predovšetkým chladnú hlavu, nadhľad a trpezlivosť. Rozhodnutie prezidentky republiky obrátiť sa na ústavný súd bolo očakávané a predvídateľné. Ja na jej mieste by som nevajatal a rozhodol by som priamo o konaní referenda rešpektujúc vôľu ľudu a ducha Ústavy SR, ktorá v čl. 2 zakotvuje, že štátna moc pochádza od občanov. Vykrúcanie sa premiéra Hegera, že jeho vláda dostala silný mandát, stojí na vode, pretože táto vládna koalícia stratila za rok svojho pôsobenia akýkoľvek étos, nedôveruje jej 80 % občanov a toho vyše pol milióna, ktorí v rekordne krátkom čase vyjadrili vôľu po konaní predčasných volieb, je minimálne rovnako silným mandátom na to, aby Prezidentský palác konal.

Na druhej strane rozhodnutie Zuzany Čaputovej rešpektujem a ako som už povedal na inom mieste, myslím si, že za istých okolností môže byť dokonca prospešné. Po prvé, obrovské spory v tejto otázke medzi právnymi kapacitami a autoritami z oblasti ústavného práva tu jednoznačne existujú, to nemôže poprieť ani opozícia. Je preto žiadúce, aby rozhodnutie ľudu v referende nemohol nikto spochybniť. Po druhé, práve preto, že niektorí poslanci si myslia, že sa výsledkom referenda nemusia riadiť, je dobré, že sa prezidentka obrátila na Ústavný súd aj so žiadosťou o výklad účinnosti ľudového hlasovania. Je to všetko v poriadku a pravdupovediac, čoraz viac mi prekáža hystéria časti opozície (aby som nespomenul názov jednej strany, z ktorej jej prívrženci chytajú pravidelne amok), ktorá ku každému rozhodnutiu na naše politickej scéne pristupuje maximálne deštruktívne.

Samozrejme, o motivácii Zuzany Čaputovej môžeme s úspechom polemizovať. Na to sme nepotrebovali hlúpe prerieknutie Veroniky Remišovej, ktorá už dve hodiny pred tlačovou konferenciou hlavy štátu oznámila, ako sa prezidentka rozhodne. Zuzana Čaputová predsa už pri vymenovaní Hegerovej vlády povedala, že každý nezaujatý človek jej musí želať úspech. Nie, nemusí. Tento výrok dokazuje akurát tak zaujatosť Zuzany Čaputovej a jej náklonnosť voči tejto vládnej koalícii, čo zainteresovaní ľudia vedeli dávno, ale konečne máme rukolapné dôkazy.

Prezidentka si mýli svoju úlohu, ak si myslí, že musí spolupracovať s Hegerovým kabinetom na napĺňaní jeho vládneho programu. S Pellegrinim to nerobila a ani sa s ním tak úzko neradila. Nevidím najmenší dôvod na to, aby sa pred svojím rozhodnutím radila s vládou alebo (ako to interpretuje ona), aby svoje rozhodnutie oznámila najprv premiérovi. To ju robí takpovediac nesvojprávnou v ústavnom systéme a vzbudzuje pochybnosti o jej nezávislosti. Takže jej postoje a motivácie sú už dávno úplne jasné. Napriek tomu nestrácajme hlavu. Ak sa Zuzana Čaputová prepočítala a Ústavný súd SR nerozhodne v jej prospech, bude to mať väčšie následky ako dnes v Prezidentskom paláci tušia. Je to len jeden ťah kráľovnou, ktorý jej ešte šachovú partiu nemôže vyhrať.

Zdroj: info.sk / YouTube / Facebook Ľuboš Blaha & Eduard Chmelár


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti