VIDEO: Redaktorka českého Denníka N fyzicky napadla reportéra proruského serveru Sputnik

23.11.2019 | 21:46
  14
Útok Petry Procházkovej na Vladimíra Frantu sa odohral na medzinárodnom fóre, ktoré sa zaoberalo „slobodou žurnalistiky v kontexte práv človeka“.

Populárna novinárka Petra Procházková, ktorá momentálne pôsobí v službách českej odnože Denníka N, má za sebou jednu z najkontroverznejších udalostí kariérneho života. Na novinárskej konferencii sa totiž dostala do otvorenej potýčky s redaktorom ruského média Sputnik, počas ktorej lietali facky i telefóny. Dôvodom inzultovania redaktora mala byť manipulácia s jej vyjadreniami a provokácia bezprostredne pred vyhrotením situácie.

Vyvrcholenie konfliktu z medzinárodného mediálneho fóra, ktoré sa zaoberalo „slobodou žurnalistiky v kontexte práv človeka, nových technológii a medzinárodnej informačnej bezpečnosti“ bolo zaznamenané na video, ktoré sa teraz šíri hneď na niekoľkých kanáloch.

Záznam o dĺžke takmer jeden a pol minúty najprv ukazuje žurnalistu Vladimíra Frantu zo Sputniku, ako mlčky nakrúca redaktorku Procházkovú a tá mu adresuje niekoľko invektív.

Neskôr ho nazvala hajzlom. Vraví, že také lži, ktoré vypúšťa, ešte nevidela a pýtala sa ho, čo si to vôbec dovoľuje. „Že sa nehanbíte,“ konštatuje napokon novinárka a po krátkom mlčaní Frantovi vyrazí telefón z ruky a dá mu pomerne silnú facku.

Ten sa rýchlo „pozviecha“ a Procházková odchádza k vzdialenému stolu vysvetľovať po anglicky zahraničným novinárom, ktorí incident sledovali, dôvody svojej prudkej reakcie.

Procházková: Franta o mne klamal

Príčinou sporu novinárov bol článok s názvom „Trapas na Media Fóre. Petra Procházková: Čeština je na nič, do ČR nikto nejazdí,“ ktorý napísal Franta o príspevku žurnalistky len niekoľko hodín pred napadnutím. Nadpis textu bol neskôr upravený tak, aby konkretizoval, že žurnalistka „nikým“ myslela migrantov.

Podľa slov Procházkovej boli prekrútené nielen vyjadrenia v nadpise, ale aj zvyšok článku, ktorý ju staval do inej polohy.

„Priamo na mieste som žiadala o možnosť vyvrátiť spomenuté klamstvá. Na akcii, ktorá mala byť venovaná boju proti fake news a dezinformáciam, nebol nikto ochotný riešiť konkrétny prípad manipulácie s faktami spáchaný na mojej osobe,píše na svoju obranu Procházková a dodáva, že o nápravu a vysvetlenie žiadala aj samotného autora, avšak bezvýsledne.
Záznam je podľa jej názoru účelový a má za cieľ ju kompromitovať. Vraj nezobrazuje celý kontext a teda predošlú provokáciu a fyzické dobiedzanie do jej kolegu (ktorého možno vidieť na videu ako pána s fotoaparátom).

„Som presvedčená odporkyňa akéhokoľvek násilia. Nie som na to, čo sa v piatok stalo, hrdá, ale nie som to ja, kto by sa mal hanbiť,“ dodáva novinárka Deníka N.

Reakcia Sputniku a hovorcu prezidenta Miloša Zemana

K útoku na novinára sa onedlho vyjadrila aj tlačovú služba Sputnik: „Domnievame sa, že akékoľvek rozpory sa majú riešiť cestou civilizovaného dialógu. Agresia a urážky nemajú nič spoločné ani s žurnalistikou ani s normami spoločenského správania. Tento incident nijako neovplyvní našu činnosť, budeme aj naďalej poskytovať českému publiku dôveryhodné, aktuálne a operatívne informácie podľa noriem a princípov novinárskej etiky a celkovej ľudskej morálky.“

K incidentu sa vyjadril aj tlačový hovorca prezidenta Miloša Zemana, Jiří Ovčáček. Hovorca pražského hradu tvrdí, že ide „o prejavy nenávisti“ pred ktorými „stále varuje“.

 

Zdroj: denniks.sk / hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti