VIDEO: Putin odovzdal pesničkárovi Nohavicovi Puškinovu medailu

04.11.2018 | 21:02
  0
Puškinova medaila je od roku 1999 udeľovaná ruským občanom aj cudzincom, ktorí sa významne zapísali v kultúrnej oblasti, literatúre či iných odboroch umenia.

Ruský prezident Vladimir Putin na slávnostnej recepcii pri príležitosti dnešného Dňa národnej jednoty udelil Puškinovu medailu českému pesničkárovi Jaromírovi Nohavicovi. Informujú o tom agentúry RIA Novosti a TASS. Medailu si Nohavica prevzal v Kremli osobne.

„Je to zvláštna chvíľa. Alexandr Sergejevič Puškin je tu so mnou. A nielen on, ale tiež všetci ruskí básnici a bardi, ktorých som čítal, spieval a prekladal. Čo mám ešte povedať? Keď čítaš básne a spievaš pieseň druhého človeka, tak sa ty sám staneš súčasťou jeho duše,“ vyjadril sa pesničkár v Kremli.

Zaspieval tiež úryvok piesne Bulata Okudžavu, ktorého skladby pred 35 rokmi ako mladý človek spieval.

Deň národnej jednoty nahradil niekdajšie oslavy októbrovej revolúcie. Nohavica a sedem ďalších osobností získali Puškinovu medailu za zásluhy v upevnení priateľstva a spolupráce medzi národmi a za zbližovanie národných kultúr.

Jaromír Nohavica je zrejme najznámejším a najúspešnejším pesničkárom v Česku, pričom veľkú fanúšikovskú základňu má i na Slovensku a v Poľsku.

Debutoval albumom Darmoděj (1988), medzi jeho ďalšie nahrávky patria napríklad V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000), Babylon (2003), Ikarus (2008) či Tak mě tu máš (2012), za ktorú dostal cenu Anděl za najpredávanejší album roka 2012.

Nohavica ako prekladateľ Mozartových opier

Pri príležitosti svojich 60. narodenín, ktoré oslávil 7. júna 2013, vydal pod názvom Tenkrát výber toho najlepšieho z tvorby z poslednej dekády minulého storočia.

Na konte má také hity ako Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš, Když mě brali za vojáka, Zatímco se koupeš, Těšínská, Zítra ráno v pět, Bláznivá Markéta, Fotbal, Sarajevo, Mikymauz či Až to se mnu sekne. Ako textár je podpísaný pod hitom Lásko, voníš deštěm pre Mariu Rottrovú, spolupracoval aj so skupinou Čechomor či Karlom Plíhalom.

Milovník tvorby Bohumila Hrabala je známy aj ako prekladateľ Mozartových opier do češtiny. Je členom Siene slávy českej Akadémie populárnej hudby.

Cenu dostal aj choreograf SND

Okrem Nohavicu v nedeľu Puškinovu medailu z Putinových rúk dostal aj starosta juhošpanielského mesta Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národného divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národného divadla Miloš Biković.

Puškinova medaila a Rad priateľstva

Puškinova medaila sa udeľuje od roku 1999 ruským občanom aj cudzincom za prínos v oblasti kultúry, vzdelávania, humanitných vied, literatúry, výtvarného umenia, ako aj za zachovanie kultúrneho dedičstva a zbližovanie a vzájomné kultúrne obohatenie štátov a národov. Doteraz ju dostalo 952 ľudí. Trojcentimetrová strieborná cena má na lícovej strane profil ruského básnika Alexandra Sergejeviča Puškina, na rube jeho podpis a poradové číslo.

Putin v nedeľu odovzdával aj Rad priateľstva. Ocenení boli napríklad starosta Záhrebu Milan Bandič, zakladateľka charitatívnej organizácie To Children with Love Debbie Deeganová alebo poradca predsedu libanonskej vlády George Shaaban.

Dialóg medzi štátmi rieši problémy

Šéf Kremľa pri tejto príležitosti povedal, že dialóg medzi štátmi na základe spoločných záujmov pomôže riešiť vzájomné problémy a spolupracovať v záujme všetkých. Rusov vyzval na jednotu, ktorá ich krajinu vždy zachránila v krízových obdobiach. "Pocit vlastenectva bol vždy dôležitou súčasťou našej národnej kultúry, známkou našej genetickej pamäti," citovala Putina agentúra Interfax.

Zdroj: ČTK / SITA / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti