VIDEO: Prorocké slová Štefana Harabina?: „Pôjdeš do basy, ty hajzel!“ povedal v roku 2008 ako minister spravodlivosti Danielovi Lipšicovi

20.09.2021 | 10:45
  7
Exminister spravodlivost a bývalý šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v nedeľu 19. septembra 2021 presne po 13 rokoch zverejnil na sociálnej sieti legendárne video, v ktorom Danielovi Lipšicovi prorokuje jeho osud

Počas prvej Ficovej vlády sa v septembri roku 2008 snažila vtedajšia opozícia odvolať v parlamente vtedajšieho ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS). Opozícia žiadala zosadenie nominanta HZDS pre jeho údajné priateľské kontakty s kosovským Albáncom, ktorý bol podozrivý z vedenia drogového gangu. Rozprava v parlamente vyústila do incidentu medzi vtedajším šéfom rezortu spravodlivosti Štefanom Harabinom a poslancom za KDH Danielom Lipšicom.

„Pôjdeš do basy, ty hajzel,“ reagoval na vystúpenie Lipšica v parlamentnej rozprave Harabin.

Po naozaj štipľavej Harabinovej poznámke mu Lipšic za rečníckym stolom odpovedal: „Pán Harabin, nikto sa vás nebojí. Nikto. Dôležité vždy je mať čisté svedomie. Vy ho nemáte, preto sa bojíte. Keď som minule hovoril o vašich kontaktoch s mafiou, povedal som, že je mi z nich zle. Áno, je mi zle z toho, že sedíte vo funkcii ministra spravodlivosti.“

„Vytiekli mi nervy… Lipšic mi povedal drž hubu, ja mám 51 rokov, ja mám niečo už vo svojom živote odžité, zatváral som mafiánov, dával som im doživotné tresty,“ uviedol pred novinármi Harabin.

Predsedu HZDS Vladimíra Mečiara zaujímali zase predkovia Daniela Lipšica. Pripomenul svojho priateľa a bývalého politika za HZDS Augustína Mariána Húsku, ktorý bol ako trestanec v jáchymovských baniach. "Prenasledoval ho, vypočúval, trápil a trýznil istý pán Lipstein, o ktorom je Augustín Marián Húska dodnes presvedčený, že to bol predok pána Lipšica,“ povedal Mečiar. "Žiaden taký môj predok neexistuje,“ odpovedal mu Lipšic.

„Poslanec za KDH Daniel Lipšic je podvodník a najväčší klamár, aký sa na Slovensku narodil,“ povedal vtedy minister spravodlivosti Štefan Harabin. Šéf rezortu verí, že Lipšic sa vráti na ministerstvo, ale „v modrej košeli ako iní odsúdení a bude ho riadiť vysávačom a handrou“.

Harabin odmietol, že má kontakty s Bakim Sadikim, ktorého Lipšic považuje za hlavu albánskej drogovej mafie. „Nemám žiadny vzťah a nikdy som ho nemal. To je viac ako tykanie, vykanie, onikanie,“ vyhlásil v pléne minister. Podľa neho Lipšic sa nemohol legálne dostať k prepisu telefonátu z roku 1994 medzi Harabinom a Sadikim. Lipšic priložil prepis k návrhu na Harabinovo odvolanie. Familiárnym spôsobom si v ňom dohadujú schôdzku. „Je to dôkaz, že ste zneužívali tajnú službu a operatívu polície?“ pýtal sa vtedy Harabin. Podľa jeho vyjadrenia listiny predložené k návrhu sú len „zdrapy papiera“.

„Vráťte 2,4 milióna korún (79 665 €) za prieskum, ktoré štát zaplatil, keď ste boli ministrom spravodlivosti,“ žiadal Harabin od Lipšica. Podľa neho išlo o zbytočne vyhodené štátne peniaze, pretože rezort nepotreboval prieskum o tom, čo robiť, aby Lipšica volili aj kresťansky nezaložení mladí ľudia. Podľa Harabina Lipšic ako minister presadil opatrenia, ktoré pomohli tunelárom a bytovým mafiánom. Klamal aj vo chvíli, keď hovoril, že Harabin nemá previerku Národného bezpečnostného úradu. Pri získavaní justičnej skúšky sa mal zas dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Vtedajší šéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský priznal, že je pre neho Lipšic stokrát dôveryhodnejší ako človek, aj ako politik. Viac v dobovej tlači TU.

Štefan Harabin v nedeľu 19. septembra 2021 presne po 13 rokoch zverejnil na sociálnej sieti legendárne video, v ktorom Danielovi Lipšicovi prorokuje jeho osud:

Hlavny denník v tejto súvislosti poukazuje na to, že jeho vtedajšie slová sa môžu v krátkej budúcnosti naplniť. Orgány činné v trestnom konaní majú totiž k dispozícii odposluchy ako Lipšic s Mikulcom koordinovali a riadili činnosť organizovanej skupiny vyšetrovateľov NAKA „Čurilla a spol.“ Viac v článku TU.

Dokonca ho nazývajú hlavou vládnej mafie, v ktorej majú okrem neho byť aj šéf OĽaNO Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec.

Ako informoval o legendárnom incidente vtedajší korporátny redaktor TV Markíza a dnes poslanec OĽaNO, známy ako manažér „Lipšicovho stáda“ Gábor Grendel si môžete pozriet v nasledujúcej reportáži:

Korporátni redaktori - Lipšicove stádo

Redaktori korporátnych médií, ktorí sa minimálne od čias kauzy vražda novinára Jána Kucia venujú kauzám, v ktorých „záhadne“ figuruje bývalý politik, neskôr advokát a teraz šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), sú dlhodobo označovaní za Lipšicove stádo. Hlavným dôvodom je dlhodobo nadštandardná komunikácia Daniela Lipšica s vybranými novinármi, s ktorými intenzívne komunikoval závažné kauzy a koordinoval ich následnú mediálnu prezentáciu v korporátnych masovo-komunikačných prostriedkoch.

O téme slovenských novinárov, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu a namiesto žurnalistiky plnia funkciu propagandy sa pre doplnenie kontextu dočítate viac v článkoch TU, TU, TU, TU aj TU.


Doc. Fábry poukazoval na diskreditačnú mediálnu kampaň v réžii Lipšica

Doc. JUDr. Branislav Fábry ešte vo februári roku 2021 (pred zvolením advokáta Daniela Lipšica za šéfa ÚŠP) vymenoval v piatich bodoch riziká, ktoré môžu diskreditovať trestné konania pri Lipšicovom pôsobení vo funkcii špeciálneho prokurátora.

„V prípade Daniela Lipšica ako špeciálneho prokurátora bude zásadným problémom vzťah ÚŠP a médií. Lipšic sa aj po odchode z parlamentu v pozícii advokáta presadzoval najmä svojim mediálnym vystupovaním a urobil množstvo bombastických vyhlásení. Ako politik či advokát obvykle zastupoval Lipšic konkrétnu jednu stranu, ako špeciálny prokurátor by však mal byť menej zaujatý. Vyhlásenia ako napr. v Kuciakovej kauze by pri výkone funkcie špeciálneho prokurátora boli kontraproduktívne, keďže prokurátor nesmie vidieť veci čierno-bielo. Daniel Lipšic vo funkcii by tiež nemal vyhľadávať pozornosť médií a presadzovať v nich svoju verziu udalostí. To by bolo nespravodlivé najmä voči osobám, ktoré vo väzbe nemajú šancu na diskreditačnú kampaň reagovať. Problémom sú aj úniky závažných informácií z trestných spisov do médií, pri ktorých vystupoval D. Lipšic ako advokát a objavili sa podozrenia, že informácie vynášal práve on,“ uviedol vo svojom blogu doc. Fábry.

Viac v článku TU.

Právnička Laššáková: „Novinári na Slovensku naleteli niekomu celkom podpriemernému, aby ho teraz PR článkami „kryli“!“

Právnička Judita Laššáková v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami krajského prokurátora Rastislava Remetu a jeho kritikou zo strany korporátnych médií, poukázala na súčasný trend „hviezd“ korporátnej žurnalistiky na Slovensku, ktorí sa v rámci snáh nastoliť tzv. progresívnu justíciu (Viac na túto tému v článku TU a TU) venujú témam ústavné a trestné právo.

„Tieto dve dominantné právne odvetvia, hlavne na Slovensku, sú doménou aj slovenských žurnalistov. Jednému by sa mohlo zdať, že im ide o senzácie a vďačne strkajú mikrofón pod nos tým politikom, ktorí sú ochotní sa vyjadriť. Hlavne ku každej téme. Lenže to je iba zdanie, všakže, pretože by to mohlo vyvolávať dojem, že novinári za výdatnej pomoci spriaznených politikov manipulujú verejnú mienku tak, ako im to vyhovuje a ako sa im to hodí. Toto si nikto na Slovensku o etalónoch žurnalistického remesla myslieť nemôže! Veď by to bolo popretím všetkého, čo je písané v etickom kódexe novinárov. Áno, aj tí majú také, nielen prokurátori.

Nesmieme zabúdať ani na to, že možná nespokojnosť s odpoveďami, ktoré poskytol prokurátor Remeta, a ich kritika z radov novinárov, sa môže javiť, ako určitá forma spolupáchateľstva, prípadne účastníctva. To sú dva pojmy trestného práva, s ktorým tu veľa osôb šermuje, neuvedomujúc si ich význam. Nikto príčetný si predsa nemôže myslieť, že novinári, a hlavne na Slovensku, by sa znížili k tomu, aby dávali obrovský priestor niektorým vyvoleným politikom iba pre to, aby plnili titulky!

A teraz, keď to vyzerá tak, že sa do ich priazne votrel niekto, kto svojmu novému remeslu vlastne vôbec nerozumie a porušuje zákon a etický kódex, a toho „niekoho“ novinári dlhé roky protežovali a chránili pred vecnou kritikou neberúc do úvahy zničujúce fakty a skľučujúci skutkový stav ohľadom jeho osoby, sa vlastne stavajú na jeho ochranu iba preto, lebo vlastne chránia sami seba! Nie je predsa možné, že novinári na Slovensku doslova naleteli niekomu celkom podpriemernému, aby ho teraz PR článkami „kryli“!“ uviedla vo svojom blogu Laššáková.

Viac v článku TU.

Zdroj: InfoVojna / hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti