VIDEO: Progresivisti z PS/Spolu tortou na znak manželstva strán Smer-SD a Kotlebovej ĽSNS zablokovali mimoriadnu schôdzu

18.02.2020 | 18:33
  17
Otvorenie schôdze podporili okrem Blahovej aj poslanci Vladimír Sloboda, Miroslav Ivan, Jozef Rajtár, Radoslav Pavelka, Ľubomír Galko, Renáta Kaščáková. Všetci pred časom odišli z opozičnej SaS.

Poslanci z koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu-občianska demokracia krátko po začiatku utorňajšej mimoriadnej schôdze parlamentu priniesli k rečníckemu pultu tortu, ktorá mala symbolizovať politické manželstvo strán Smer-SD a Kotlebovej ĽSNS.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) šesticu Martin Poliačik, Jozef Mihál, Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Viera Dubačová a Alan Suchánek niekoľkokrát vyzval, aby miesto opustili.

“Toto sme tu už tri roky nezažili,” povedal okrem iného Danko a schôdzu prerušil najprv do 13.25, potom do 13:30 a následne aj do 13.45 a zvolal poslanecké grémium. Keďže šestica poslancov nechcela opustiť miesto pri rečníckom pulte, Danko schôdzu prerušil a bude pokračovať v stredu 19. februára od 9:00.

Beblavý vyhlásil, že skupina nezaradených poslancov chce v parlamentnom proteste ďalej pokračovať. Odmietol však prezradiť detaily ďalšieho postupu. Ako však neskôr povedal agentúre SITA poslanec Poliačik, za rečníckym pultom zostanú celú noc a aj zajtra.

„Nebojíme sa pána Danka a ani jeho vyhrážok. Môže nám zobrať platy, ale myslím si, že každému je jasné, že to nerobíme kvôli platom,“ povedal Beblavý. Poďakoval poslancom opozície, ktorí sa protestujúcich zastali a podľa Beblavého im sľúbili pomoc v prípade inzultácie.

Na schôdzi majú členovia zákonodarného zboru rozhodovať o zavedení trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o vyslovení súhlasu s prijatím Istanbulského dohovoru. O uvedených zákonoch budú rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Blokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu:

Parlamentu sa podarilo otvoriť schôdzu k 13. dôchodkom s prispením opozičných poslancov z Demokratickej strany.

Odídenci z SaS obhajujú podporenie schôdze povinnosťou pracovať

Poslanci Národnej rady (NR) SR musia chodiť do práce až do skončenia ich mandátu, teda do parlamentných volieb. V reakcii na podporu otvorenia mimoriadnej schôdze pléna to vyhlásila poslankyňa Natália Blahová (nezaradená). Spolu s kolegami, ktorí sú súčasťou neparlamentnej Demokratickej strany, sa v rokovacej sále pléna prezentovali, čím podporili jej otvorenie.

Otvorenie schôdze podporili okrem Blahovej aj poslanci Vladimír Sloboda, Miroslav Ivan, Jozef Rajtár, Radoslav Pavelka, Ľubomír Galko, Renáta Kaščáková. Všetci pred časom odišli z opozičnej SaS.

Podľa slov Ivana sa ich seniori pýtajú, kedy budú mať viac peňazí. "My sa máme tváriť, že sme neprítomní?" pýtal sa pred novinármi.

Galko tiež pripomenul, že v tejto súvislosti neexistovala žiadna dohoda celej opozície a o spoločnom postupe nerokovali. Na otázku, či podporia v hlasovaní návrhy zákonov, Galko neodpovedal. Podotkol len, že v stredu (19. 2.) predstavia svoje riešenia. V stredu ráno má mimoriadna schôdza pokračovať.

"Prídeme na schôdzu bez ohľadu na to, či to bude jeden deň pred voľbami či jeden deň po voľbách," dodal Galko.

Predseda Demokratickej strany Michal Kravčík už poslancov pre ich krok požiadal, aby odišli z kandidátky tejto strany. "Dohodli sme sa, že naše hlasovanie si obhájime na schôdzi," reagoval na Kravčíka Galko. Podľa neho je z tohto hľadiska všetko v poriadku.

Kroku poslancov nerozumejú viacerí opoziční predstavitelia. Nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého to prekvapilo, poslanec za SaS Martin Klus povedal, že poslancom "evidentne nezáleží na tom, aký bude osud 800 miliónov eur". Podpredseda parlamentu a predseda vládneho Mosta-Híd Béla Bugár označil otvorenie schôdze za frašku.

Poslanci majú na schôdzi prerokovať tri vládne návrhy zákonov v skrátenom režime, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Rovnako sa majú zaoberať aj Istanbulským dohovorom.

Progresivisti z PS/Spolu sa rozhodli zostať v parlamente aj cez noc:

Zdroj: InfoVojna / tv.pravda.sk / sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti