VIDEO: Progresivista Šimečka dal europoslancom kurz histórie alebo ako Putin prepisuje dejiny

28.01.2020 | 10:25
  5
Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko vo svojom príspevku pred europoslancami reagoval na decembrový prejav ruského prezidenta.

"Vážená pani predsedajúca, pokusy Ruska o prepisovanie dejín naozaj nie sú ničím novým a je to, bohužiaľ, úplne bežná súčasť Putinovej propagandy: nielen vo vzťahu k paktu Ribbentrop – Molotov, ale napríklad aj k roku 1968. Napriek tomu však nemôžeme ako Európska únia a ako Európsky parlament tento Putinov pokus prejsť mlčaním ... ak dnes dovolíme Putinovej propagande, aby spochybnila tento kritický bod našich spoločných dejín, tak to bude začiatok konca nášho projektu,“ vyhlásil v pléne europoslanec Milan Šimečka (PS/Spolu).

Pozrite si video:

Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko vo svojom príspevku pred europoslancami reagoval na decembrový prejav ruského prezidenta. Vladimír Putin v ňom vyhlásil, že poľský veľvyslanec v Berlíne v 30. rokoch minulého storočia plne súhlasil s Hitlerovými antisemitskými názormi. Podľa Putina to odhaľujú archívne dokumenty, ktoré sovietski vojaci po druhej svetovej vojne priviezli do vlasti.

Šimečkov prejav vyvolal kritiku predovšetkým v radoch čitateľov alternatívy, na ktorú poslanec Európskeho parlamentu reagoval minulý týždeň: „Takže vraj tvrdím, že 2. svetovú vojnu rozpútal Sovietsky zväz. To je hoax, ktorý sa objavil na stránke alternatívneho webu, za pár hodín mal stovky zdieľaní a mne chodia stovky vulgárnych správ a komentárov. Lož je príťažlivá. Slúži ako vrcholný dôkaz mojej domnelej rusofóbie. Je to dokonalá ukážka toho, ako fungujú hoaxy a konšpirácie. Autori si zobrali môj prejav z Európskeho parlamentu, v ktorom hovorím o pakte Ribbentrop - Molotov, a dôkladne prekrútili to, čo som v skutočnosti povedal. Majú však smolu, pretože z každého prejavu v parlamente existuje obrazový a zvukový záznam. Čo som teda v skutočnosti povedal?: "Pokusy Ruska o prepisovanie dejín naozaj nie sú ničím novým a je to, bohužiaľ, úplne bežná súčasť Putinovej propagandy. Nielen vo vzťahu k paktu Ribbentrop – Molotov, ale napríklad aj k roku 1968 (...) Musíme znovu a jasne zopakovať historický fakt, že cynická spolupráca dvoch totalitných režimov viedla k nezmerným hrôzam, utrpeniu nielen v Poľsku, ale aj v iných okupovaných štátoch“.

Šimečka ďalej uviedol: „Nie, Sovietsky zväz ani Rusi samotní 2. svetovú vojnu nevyvolali. Ale spoluprácou s nacistickým Nemeckom na jej začiatku prispeli k ohromnému utrpeniu počas nej. S Hitlerom si v roku 1939 rozdelili Poľsko, a o rok neskôr vojensky obsadili Lotyšsko, Estónsko aj Litvu. To sú historické fakty. Podobne ako sovietska zodpovednosť za masaker v Katyni, alebo okupácia Československa v roku 1968.“

Zdroj: YouTube / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti