VIDEO: Prezidentka bola opakovane upozornená na porušovanie ústavných zákonov jej nečinnosťou, teraz sa len lacno vyhovára

23.11.2020 | 16:09
  9
Je nespochybniteľné, že prezidentka SR má ústavnú právomoc znemožniť celoplošné testovanie a mohla tak urobiť už pri jeho prvom kole, upozornil expremiér Robert Fico (OĽaNO).

Politická strana SMER – sociálna demokracia nemôže akceptovať tvrdenia prezidentky SR Z. Čaputovej, že Ústava SR nedáva prezidentovi právomoci exekutívneho charakteru (Plus 1 deň, 23. 11. 2020). Tieto tvrdenia sú nepravdivé. Prezidentka bola opakovane upozornená na porušovanie ústavných zákonov jej nečinnosťou.

Je zrejmé, že poradcovia radia prezidentke, aby nezasahovala do chaosu a porušovania ľudských práv právnických a fyzických osôb, ktoré je výsledkom nekompetentnosti súčasnej vlády. Držia sa zásady, ktorá v slovenskej politike platí nadovšetko – kto nič nerobí, nič nepokazí a vyhrieva sa v priazni verejnosti.

Je nespochybniteľné, že prezidentka SR má ústavnú právomoc znemožniť celoplošné testovanie a mohla tak urobiť už pri jeho prvom kole. Čítame zákony rovnako ako poradcovia prezidentky a jednoznačne stojíme za tvrdením, že použitie vojakov v núdzovom stave môže vojenským rozkazom nariadiť len prezidentka SR (ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu).

Je neakceptovateľné a zarážajúce, že poradcovia nevysvetlia prezidentke, že ani vláda SR, ani ministerstvo obrany SR nemajú právomoc nariadiť použitie vojakov v núdzovom stave (zákon č. 321/2002 Z. z. o Ozbrojených silách SR). Stačí si pozrieť obsah ustanovenia § 6 citovaného zákona, ktorý nedáva týmto štátnym orgánom žiadne právomoci tohto druhu a že pri núdzovom stave zákon vždy odkazuje na ústavný zákon, podľa ktorého je rozhodujúcou inštitúciou pri nasadzovaní profesionálnych vojakov práve prezidentka SR.

SMER – sociálna demokracia vyzýva prezidentku SR, aby konala. Má na to ústavné právomoci. Nasadenie vojakov v prvom kole celoplošného testovania bolo vďaka nečinnosti prezidentky SR protiústavné a tento stav sa bude opakovať aj pri možnom druhom celoplošnom testovaní. Ak si bude prezidentka riadne vykonávať svoje právomoci, nasadenie vojakov bez jej rozkazu je nemožné, čo v praxi znamená nemožnosť nezmyselného celoplošného testovania.

Ľudia sa oprávnene obracajú na hlavu štátu, aby pomohla tam, kde zlyháva vláda. SMER – sociálna demokracia verí, že opäť nebudeme svedkami lacného vyhovárania sa.

Zdroj: YouTube SMER - Sociálna Demokracia


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti