VIDEO: Predstavitelia strany Smer-SD spravili veľké porovnanie cien po nákupe základných potravín v okolitých krajinách. Fico zvoláva protest pred Prezidentský palác. Pre zdražovanie potravín aj kvôli okupačnej dohode s USA

24.01.2022 | 10:00
  1
"Prudké zdražovanie v oblasti energií a základných potravín v praxi spôsobí, že rodina minie jeden plat len na zdražovanie," skonštatoval Fico. Dodal, že vláda ani prezidentka Zuzana Čaputová sa zdražovaniu vôbec nevenujú.

Opozičný Smer-SD bude v stredu 26. januára pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA. Na parlamentnú schôdzu, ktorá začne 1. februára, chce tiež podať návrh, aby vláda predstavila harmonogram krokov, ako ide proti zdražovaniu bojovať. Na sobotnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

Smer-SD bol nakúpiť v štyroch susedných krajinách osem základných potravín a ceny nákupov porovnal. Najmenej zaplatil v Poľsku a Maďarsku. Najviac v Česku a Rakúsku. Slovensko sa podľa porovnania nákupu Smeru ocitlo uprostred.

Inflácia zaťažuje peňaženky ľudí po celej Európe a Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Po avizovaných nárastoch cien energií prišlo aj na "krájanie chleba" a síce - potraviny. Tie išli vo viacerých prevádzkach pod vplyvom inflácie cenovo vyššie, čo výrazne prekáža opozičnému Smeru, ktorý si urobil test a rozhodli sa urobiť rovnaké nákupy v okolitých štátoch v tom istom obchode. Podľa nich sú cenove rozdiely výrazné a môžu byť ešte viac po tom, ako v Poľsku pristúpia k nulovej DPH na isté druhy potravín.

Šéf Smeru začal tlačovú konferenciu kritikou vlády. "Predseda parlamentu sa iba chechce, premiér Heger sa vytratil a minister financií sa vyzmizikoval. Táto vláda vlastne ani neexistuje," povedal na úvod predseda Smeru. Následne popísal cesty do zahraničia, kde nakupovali potraviny a z každého reťazca podľa vlastných slov priniesli ten istý nákup. "Boli sme v Česku, v Břeclavi, v Rakúsku, Poľsku a v Maďarsku," popísal trasy nákupov Fico s tým, že všetky potraviny nakúpili v tom istom reťazci.

"Prudké zdražovanie v oblasti energií a základných potravín v praxi spôsobí, že rodina minie jeden plat len na zdražovanie," skonštatoval Fico. Dodal, že vláda ani prezidentka Zuzana Čaputová sa zdražovaniu vôbec nevenujú.

Fico popísal aj ceny, ktoré na tabuli vypísali. "Použili sme pritom včerajší kurz k menám ako poľský zlotý či maďarský forint. Ak si porovnáme Poľsko a Slovensko, je tam rozdiel viac ako 4 eurá. Je to 25 percent. VIete si predstaviť, že v jednej krajine, ktorá je susednou a je v EÚ a naši ľudia tam môžu, si ľudia môžu ušetriť 25 percent? Keď si urobí 100-eurový nákup, ušetrí ten človek 25 percent. To je neskutočný peniaz," pokračoval.

Vláde je podľa Fica vraj všetko jedno

"Táto vláda je banda ignorantov, všetko im je jedno. Všetkému inému sa venujú, ale keď príde na podstatné veci, skutek-utek," dodal ešte v rámci kritiky vlády Eduarda Hegera. Fico pritom ešte neskončil a povedal, že ceny v Poľsku a v Maďarsku môžu dokonca ešte viac klesnúť. "Idú robiť opatrenia, ktoré budú ešte tieto poľské a maďarské ceny znižovať. To budeme ešte šokovaní..." dodal predseda Smeru.

Túto vetu o ďalšom postupe znižovania cien v zahraničí ešte dovysvetlil ďalší člen opozičného Smeru "Poľsko niektoré DPH znižuje na nulu! Čiže tie ceny sa možno nakoniec ocitnú niekde na siedmich, ôsmich eurách. Naša vláda však nič, naša vláda spí," povedal Richard Takáč.

Ministerstvo pôdohospodárstva môže podľa Takáča ponúknuť zvýhodnené úvery pre poľnohospodárov a potravinárov cez záručnú rozvojovú banku. Môže tiež znížiť odvodové a daňové zaťaženie v rámci zamestnancov podnikov fungujúcich v poľnohospodárstve a potravinárstve. Znížiť sa tiež môžu ceny elektriny, odporúča Takáč. Fico uviedol, že ak by koaličníci prišli s návrhom znížiť DPH na potraviny, Smer by návrh podporil.

Chystajú aj protest pred Prezidentským palácom

Smer bude navyše v stredu (26. 1.) pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA. Na parlamentnú schôdzu, ktorá začne 1. februára, chce tiež podať návrh, aby vláda predstavila harmonogram krokov, ako ide proti zdražovaniu bojovať.

Ľuboš Blaha: V porovnaní s týmito sociálnymi netvormi bol aj Kaník Matkou Terezou:

Osobný konflikt Matoviča so Sulíkom má už priamy dopad na slovenské firmy a životnú úroveň Slovákov:

Celá tlačová beseda predstaviteľov strany Smer-SD:

Zdroj: topky.sk / hnonline.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti