VIDEO: Pred Prezidentským palácom sa konal veľký protivládny protest. Fico vyzval občanov povstať proti Hegero-Matovičovej garnitúre. Slováci vyjadrovali odpor proti očkovaniu, zvyšovaniu cien, okupačnej dohode s USA a vyvolávaniu konfliktu s Ruskom

26.01.2022 | 20:00
  30
Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovali tisícky ľudí proti obrannej dohode medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými, povinnému očkovaniu či zdražovaniu cien potravín a energií.

Pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje 3000 ľudí proti obrannej dohode medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými (USA). Protest zvolala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

„Nech žije Fico!“ kričal dav ľudí pred vystúpením expremiéra a lídra strany Smer-SD. „Každú ženu na tomto mítingu objímam a každému chlapovi podávam ruku,“ vyhlásil, na čo demonštrujúci začali kričať „Fico je najlepší“.

Na pódiu vystúpil napríklad aj predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko či predstavitelia strany Socialisti.sk.

Robert Fico povedal, že aj keď sa môže hnevať na Petra Pellegriniho a SNS, referendum o predčasných voľbách je podľa neho dôležité. Američanom na proteste odkázal, aby odišli domov, a Ruská federácia, naopak, podľa neho „nikoho neohrozuje“.

Predseda Smeru Robert Fico počas svojho prejavu povedal, že chce povstanie občanov proti slovenskej vláde a referendum.

„Slovensko musí byť pripravené na povstanie občanov proti vláde,“ dodal. Avizoval blížiaci sa začiatok petičnej akcie za referendum o predčasných voľbách. Jeho súčasťou by mala byť aj otázka o amerických základniach a zdražovaní. Fico tvrdí, že Ruská federácia nijakým spôsobom neohrozuje SR.

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák zdôraznil, že Slovensko potrebuje strany, ktoré majú štandardné štruktúry. Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Blanára sú jedinou možnosťou predčasné voľby.

„Čo nám ponúka súčasná vláda? Ponúka nám nádhernú víziu. Buď zomrieme na omikron, alebo nás zastrelí nejaký ruský vojak,“ skonštatoval na úvod príhovoru Fico.

Podľa opozičného politika je to snaha vlády o zamaskovanie neschopnosti a neprofesionality. „Potrebujú zakryť, že nie sú schopní bojovať s covidom, že slúžia zahraničným farmafirmám, že slúžia cudzím záujmom a potrebujú zakryť všetky zločiny, ktoré v tejto krajine páchajú,“ pokračoval.

Na proteste vystúpil aj líder SNS Andres Danko, ktorý koalíciu nazval „idiotmi“ a „bláznami“, ktorých vraj vie vystriedať len Hlas-SD, Smer-SD a SNS. Roberta Fica si, naopak, vie podľa vlastných slov predstaviť ako náhradníka prezidentky Zuzany Čaputovej. 

„Želám si, aby sa opäť zostavila vláda, ktorá bude vedieť povedať hrdo Američanom nie,“ povedal Danko. Ľudia na zhromaždení držia transparenty s nápismi „Nie vojne!“, „Slovania spojme sa!“, „Čaputová chce vojnu s Ruskom„ alebo „Yankee go home“.

„Princezná z Pezinka je v Dubaji, radšej odišla, ako by mala prijať človeka, ako je Robert Fico. Verte, že na skládke tá žena aj skončí,“ dodal Danko.

Poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) vyzýval ľudí, aby ľudia skandovali „nikdy proti Rusku“ a povedal, že Slovák nikdy nepozdvihne zbraň proti Rusku. Podpredseda strany Smer-SD Erik Kaliňák uviedol, že námestie pred prezidentským námestím je plné.

Kaliňák zdôraznil, že Slovensko potrebuje strany, ktoré majú štandardné štruktúry. Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Blanára sú jedinou možnosťou predčasné voľby.

Polícia počas zhromaždenia nezaznamenala narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti. „Na verejný poriadok dohliadal dostatočný počet policajtov poriadkovej, kriminálnej ako aj dopravnej polície,“ priblížil pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

 


Zdroj: interez.sk / refresher.sk / pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti