VIDEO: Poslanci naložili Korčokovi za Venezuelu. Šéf slovenskej diplomacie poškodil národné záujmy Slovenska. Plní Lajčákov nástupca pokyny Washingtonu?

09.07.2020 | 14:20
  26
Korčok môže slúžiť americkým záujmom a zrádzať Slovensko - nevadí, on je chránený druh, komentoval krok ministra zahraničných vecí poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

V stredu 8. júla sa konala 7. schôdza zahraničného výboru NR SR na ktorej musel minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vysvetliť poslancom NR SR svoje unáhlené rozhodnutie uznať Juana Guaidoa za legitímneho prezidenta Venezuely.

Minister Korčok sa poriadne zapotil. Vypočuť si musel poriadnu spŕšku opodstatnenej kritiky. Minister totižto urobil rozhodnutie údajne na hrane svojich kompetencií, keďže obišiel zahraničný výbor NR SR a taktiež poslancov NR SR.

Uznaním Juana Guaidóa ako dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky prekročil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) svoje kompetencie. Vyhlásil to predseda parlamentného zahraničného výboru Juraj Blanár (Smer-SD). Na stredajšom zasadnutí výboru minister podľa neho povedal, že išlo o politický postoj k situácii vo Venezuele. Blanár si tiež myslí, že minister konal neštandardne, keď o svojom kroku neinformoval vládu vopred.

Blanár sa pýta, či mal Korčok kompetenciu takýto krok urobiť a aký to má prospech pre Slovensko. "My absolútne nehodnotíme situáciu vo Venezuele, ktorá je naozaj komplikovaná," povedal Blanár.

Podľa šéfa zahraničného výboru bol Korčokov krok vážnym precedensom. "Pán minister na zahraničnom výbore vyhlásil, že je to jeho politický postoj k situácii vo Venezuele," povedal Blanár s tým, že tento krok malo iniciovať odvolanie veľvyslankyne EÚ Venezuelou, ktoré sa napokon podľa neho neudialo.

Blanár skonštatoval, že tento krok minister vopred neprerokoval na zahraničnom výbore, ktorý je podľa Blanára Korčokovým najbližším partnerom v parlamente.

Uznanie Guaidóa Slovenskou republikou oznámil Korčok minulý týždeň. Šéf slovenskej diplomacie poukázal na to, že vlani sa vo Venezuele odohrali voľby, počas ktorých sa Nicolás Maduro nelegitímnym spôsobom nominoval za prezidenta. Slovensko sa podľa Korčoka uznaním Guaidóa pridá ku skupine 24 členských krajín EÚ.

V reakcii na Blanárove slová uviedol Korčok, že oceňuje postoj výboru, ktorý ho podporil v jeho rozhodnutí uznať za dočasného a legitímneho prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Korčok podľa stanoviska rezortu diplomacie opakovane odpovedal obom poslancom za stranu Smer-SD, že uznanie Guaidóa nie je uznaním štátu ani vlády, ale tej skutočnosti, že je Guaidó jediným "legitímne zvoleným predstaviteľom Venezuely".

Argumentačne poslancov veľmi nepresvedčil. Minister sa odvolával na rozhodnutia iných členských štátov EÚ a USA, čím navodil dojem podriadenosti výkonu zahraničnej politiky SR, no čo ho upozornil aj poslanec Bláha (SMER-SD). Diskusia medzi ministrom Korčokom a poslancom Blahom miestami uletovala až do osobných útokov.

Vládni poslanci nakoniec ministra Ivana Korčoka podržali a zobrali na vedomie jeho rozhodnutie uznať Juana Guaidoa za legitímneho prezidenta Venezuely.

Blaha: Korčok prekročil svoje kompetencie a poškodil národné záujmy Slovenska

Minister Korčok dnes od Smeru dostal naložené za Venezuelu. Na výbore som ho obvinil, že obhajuje záujmy USA a nie Slovenskej republiky. Prskal ako divý. Bol na neho krásny pohľad, ako zúri a nemôže to dať najavo.

NA ZAHRANIČNOM VÝBORE SME DNES NAKLADALI KORČOKOVI ZA VENEZUELU

Pridal sa Juro Blanár ako predseda zahraničného výboru - s kritikou, že pri svojom škandalóznom rozhodnutí o Venezuele Korčok obišiel parlament.

A čo keď sa zajtra Korčok zobudí a rozhodne sa rovnako arogantne uznať Kosovo - aj to bude v poriadku?

Maroš Kéry mu vytmavil, ako v minulej vláde poslušne slúžil Smeru a odrazu do nás kope. Farizej. Nekonečný farizej.

Pozrite si zopár argumentov z dnešného zahraničného výboru - zajtra pridám ďalšie, ostrejšie.

TAKTO FUNGUJÚ SLOVENSKÉ KORPORÁTNE MÉDIÁ

Teraz chcem upozorniť na niečo iné - na skvelú prácu našich nekonečne nezávislých médií. Po výbore sme zvolali tlačovú besedu - podpredseda Smeru Juro Blanár a ja ako jeden z najznámejších politikov strany.

Na tlačovke sme Korčoka obvinili, že prekročil svoje kompetencie a v prípade Venezuely poškodil národné záujmy Slovenska.

Ja len, že ak z niečoho takéhoto obviní najväčšia opozičná strana ministra zahraničných vecí, v normálnej civilizovanej krajine z toho vyjde nejaká správa, televízie to odvysielajú, médiá to komentujú a proste verejná diskusia.

NAČO BY MÉDIÁ INFORMOVALI O OPOZÍCII - TO ICH VLASTNÍCI PREDSA NEPOTREBUJÚ

Na Slovensku to ale funguje inak - tuná slušnoľudia verejnú diskusiu nepotrebujú, veď oni vlastnia pravdu. A tak sa neodvysiela prakticky nič.

Zhodou okolností vlastní jedni médiá finančná skupina Penta, druhé médiá milionári z Esetu, Markízu vlastní americká korporácia a ďalšiu televíziu iná finančná skupina.

A mimochodom, verejnoprávne médiá už má pod kontrolou OĽaNO. Výsledok: na tlačovú besedu prišli až dvaja novinári. Záujem prejavila iba TV Pravda. Inak nikto. Novinárka z RTVS ešte pred začiatkom tlačovky ostentatívne odišla... Stará dobrá Saudská Arábia.

KEĎ SKÁČEŠ, AKO AMERIČANIA PÍSKAJÚ, TAK SI CHRÁNENÝ DRUH

Ale takto to funguje na Slovensku. Voliči opozície nemajú právo vypočuť si kritiku vlády - médiá jednoducho opozičných predstaviteľov nevysielajú. Však načo. Úlohou médií predsa nie je informovať, ale zvestovať svoju liberálnu ideológiu.

Korčok môže slúžiť americkým záujmom a zrádzať Slovensko - nevadí, on je chránený druh. Korčok môže obchádzať parlament - v pohode, však načo v kapitalizme vôbec predstierať demokraciu. Korčok môže popierať medzinárodné princípy - ak skáčeš, ako píska americká ambasáda, môžeš všetko.

KRITIKA AMERIKY V SLOVENSKÝCH MÉDIÁCH? TO SA PREDSA V SLOBODE A DEMOKRACII NESMIE!

V slovenských médiách sa nikdy nedozviete, že Korčok spáchal niečo zlé. A už vôbec nie, že Američania páchajú zločiny vo svete. Ani len najmenšia kritika od opozície sa nesmie objaviť. Nič. Za všetko zlo vo svete môže Rusko, Čína, Kuba a Venezuela. A Fico.

Nádherná, totalitná idylka. Prosím pekne - sloboda a demokracia.

Ak sa budete nabudúce zamýšľať, milí priatelia, prečo nás nie je viac cítiť v médiách, tu máte odpoveď.

BLAHU TREBA ZAKÁZAŤ, SMER TREBA IGNOROVAŤ, OPOZÍCIU UDUPAŤ - NECH ŽIJÚ DEMOKRATICKÉ SLUŠNOMÉDIÁ!

Ľuboš Blaha je na indexe a do televíznych diskusií mám zakázaný vstup - v TV JOJ sa minule priamo vyjadrili, že ma jednoducho nepozvú, lebo sa im nepáči, čo hovorím. Jednoducho, ak nemáte ten správny názor, tak vás nezavolajú.

Ostatné médiá urputne ignorujú tlačovky Smeru, našu kritiku vlády, naše opozičné aktivity. Nič nesmie ísť von. Žiadne naše názory. Len kriminalizácia a škandalizácia.

ĎAKUJEM, ŽE SA NENECHÁTE MANIPULOVAŤ, PRIATELIA!

Veľa ľudí sa nad politikou nezamýšľa a tak si len bezducho nechávajú vymývať mozgy korporátnymi médiámi.

Ale čoraz viac ľudí už toho má plné zuby a začína otvárať oči - patríte k nim a za to vám patrí obrovská vďaka. Za pravdu sa oplatí bojovať!

Zdroj: prehladsprav.sk / topky.sk / Facebook Ľuboš Blaha / YouTube SMER - Sociálna demokracia

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti