VIDEO: Politickí youtuberi Sajfa, Selassie a Fero Joke sa zapojili do kampane do Európskeho parlamentu

10.04.2019 | 19:02
  7
Youtuberi Matej „Sajfa" Cifra, Selassie, Fero Joke a moderátor Matúš Krnčok v propagačnom videu Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku debatovali o blížiacich sa eurovoľbách.

Kto je Matej „Sajfa" Cifra a aké je pozadie jeho politického angažovania?

Moderátor Matej „Sajfa" Cifra, známy aj ako youtuber, ktorý vo svojich videách podporuje aj agendu multikulturalizmu, je manželom moderátorky Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej. Tá v súčasnosti pôsobí ako redaktorka spravodajstva TV Markíza. 


Moderátorov brat Ján Cifra pôsobí v súčasnosti ako výkonný šéf spoločnosti WebSupport. Spolumajteľmi firmy boli donedávna aj predstavitelia neoliberálnej strany Progresívne Slovensko - končiaci šéf Ivan Štefunko a podpredseda strany Michal Truban. Obaja začiatkom februára oznámili, že firmu kvôli ich záujmu venovať sa predovšetkým politike predávajú. Podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska bola donedávna aj novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá do povedomia ľudí vstúpila ako aktivistka proti Pezinskej skládke.

WebSupport v spolupráci s iniciatívou Konšpirátori.sk vytvorili plugin s názvomBullshit Detector, ktorý používateľa upozorní, že sa nachádza na webe so sporným obsahom. Stránky Konspiratori.sk prevádzkuje firma NetSuccess s.r.o., ktorej 71-percentným vlastníkom je spoločnosť PETIT PRESS a.s. - vydavateľ denník SME z portfólia finančnej skupiny Penta.

„Bullshit Detector upozorní bežného používateľa na klamlivý či propagandistický obsah, avšak nebráni mu v prezeraní akejkoľvek webstránky,“ vysvetlil Ján Cifra, CEO spoločnosti WebSupport. V reklame na tento plugin počuť známy hlas moderátora Fun rádia.

Podľa názoru Asociácie nezávislých médií (ANM) činnosť projektu Konspiratori.sk nesie znaky nekalej obchodnej súťaže, keďže sú do projektu zapojené subjekty a osoby, ktoré sú spojené s konkurenčným prostredím. Ich činnosť je zameraná v prvom rade na poškodenie dobrého mena médií, členov ANM.

Zdroj: InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti