VIDEO: Polícia použila proti žltým vestám v centre Paríža slzotvorný plyn

06.01.2019 | 10:53
  0
Podporovatelia protestného hnutia tzv. žltých viest vyšli v sobotu opäť do ulíc po celom Francúzsku.

Stúpenci protestného hnutia takzvaných žltých viest opäť vyrazili do ulíc a na cesty francúzskych miest, aby demonštrovali proti vláde a politike prezidenta Emmanuela Macrona.

Pokojné demonštrácie sa v priebehu dňa vystupňovali a popoludní nespokojenci zapaľovali skútre a barikády na parížskom bulvári Saint-Germain a hádzali zápalné fľaše na policajtov na mostoch vedúcich cez Seinu. Polícia mosty zatarasila a použila slzný plyn, aby demonštrantom zabránila dostať sa k budove Národného zhromaždenia. Dnes už ôsma protestné sobota sa konala niekoľko dní po zatknutí jedného z mediálne najznámejších predstaviteľov žltých viest Erika Droueta.

Davy turistov opúšťali Múzeum d'Orsay, keď poriadková polícia rozptýlila vonku slzotvorný plyn a ten zaplnil vzduch okolo múzea moderného umenia.

Demonštranti sa od múzea, nachádzajúceho sa na brehu rieky, presunuli k budove Národného zhromaždenia - dolnej komory francúzskeho parlamentu - a niektorí z nich založili oheň na neďalekom bulvári Saint-Germain. Tam došlo k ďalším potýčkam s políciou.

Minister vnútra Christophe Castaner sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi bezpečnostných zložiek a na Twitteri napísal, že protesty hlásili aj z niekoľkých ďalších väčších miest. "Vyzývam všetkých, aby konali zodpovedne a rešpektovali zákon," dodal.

Protestujúci sa začali schádzať v rôznych francúzskych mestách dopoludnia pri prvej svojej mobilizáciu v roku 2019. Francúzsky minister vnútra Christophe Castanera oznámil, že po celom Francúzsku protestovalo 50-tisíc ľudí. Doplnil, že demonštranti svojou účasťou celkom iste nereprezentujú väčšinu Francúzska. Len v Paríži podľa oznámenia polície demonštrovalo 3 500 ľudí a 24 osôb v hlavnom meste zadržali. Minulú sobotu vo Francúzsku demonštrovalo asi 32-tisíc ľudí.

Už od polovice novembra ľudia demonštrujú proti reštriktívnej fiškálnej a sociálnej vládnej politike, ktorú považujú za nespravodlivú, 17. novembra sa protestov zúčastnilo 282-tisíc osôb.

Zdroj: pravda.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti