VIDEO: Polícia po teroristickom útoku na moste London Bridge potvrdila 2 mŕtvych. Multikultúrny útočník mal kontakty na islamské skupiny

30.11.2019 | 09:53
  9
Šéf protiteroristického útvaru polície povedal, že Usman Khan bol v roku 2012 odsúdený za teroristické činy a v decembri 2018 ho podmienečne prepustili.

Dve osoby "z radov verejnosti" včera zahynuli pri útoku bodnou zbraňou v Londýne, ktorý je spájaný s terorizmom. Potvrdila to komisárka londýnskej metropolitnej polície Cressida Dicková, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Ďalšie tri osoby podľa nej zostávajú v súvislosti s týmto útokom v starostlivosti lekárov. "S najťažším srdcom vás musím informovať, že popri podozrivom, ktorého zastrelila polícia, tragicky prišli o život aj dvaja spomedzi zranených pri tomto útoku v oblasti pri moste London Bridge," vyhlásila Dicková.

Kancelária britského premiéra Borisa Johnsona medzitým informovala, že v súvislosti s piatkovým incidentom v Londýne bude zasadať vládny krízový štáb. Zasadnutie sa uskutočnilo ešte v piatok o 21:30 miestneho času (22.30 h SEČ).

Predpokladaného páchateľa útoku, ktorý mal zrejme pri sebe aj falošné výbušné zariadenie, zastrelila polícia priamo na moste London Bridge cez Temžu. Útok bodnou zbraňou, ktorý sa odohral v časti Londýna pri tomto moste, bol nahlásený krátko pred 14:00 miestneho času, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na vyjadrenie vedúceho protiteroristického útvaru metropolitnej polície Neila Basua.

Útočník už bol vo väzení a mal kontakty na islamské skupiny

Londýnska Metropolitná polícia v piatok neskoro večer potvrdila, že útok nožom v okolí mosta London Bridge, ktorý si vyžiadal životy dvoch obetí a tiež troch zranených, bol teroristickým činom. Útočník bol polícii známy a bol napojený na islamské teroristické skupiny. Išlo o 28-ročného Usmana Khana, ktorý si už v minulosti odpykal trest vo väzení za teroristické činy.

Metropolitná polícia uviedla, že podozrivý útočník Khan žil v grófstve Staffordshire v strednom Anglicku a policajti túto adresu prehľadávajú. Polícia muža po útoku nožom v piatok smrteľne postrelila priamo na moste London Bridge.

Šéf protiteroristického útvaru polície Neil Basu povedal, že Khan bol v roku 2012 odsúdený za "teroristické činy" a v decembri 2018 ho "podmienečne" prepustili. To znamená, že musel plniť určité podmienky, inak mu hrozil návrat za mreže. Polícia ešte oznámila, že v súvislosti s útokom nepátra po nikom ďalšom.

Britský denník The Times informoval, že Khan nosil na členku elektronický náramok.

Podľa šéfa protiteroristického útvaru sa Khan zúčastňoval na londýnskom podujatí, ktorého hostiteľom bola organizácia Learning Together. Tá vzdeláva väzňov. Khan začal útok práve na tejto akcii - zabil muža a ženu a zranil troch ďalších ľudí.

Útočník sa dostal na most London Bridge. Video zachytáva, ako sa na útočníka s nožom najprv vrhla skupina asi desiatich odvážnych okoloidúcich ľudí, vrátane policajta v civile. Zhodili muža na zem, aby ho zastavili. Potom ho smrteľne postrelili policajti.

Jeden z troch zranených pri útoku sa nachádza v kritickom stave, druhý je v stabilizovanom stave a tretí má menej vážne zranenia.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2), (3) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti