VIDEO: Pohár sa už napĺňa. Fico je rozhodnutý pre gaunerské správanie vlády použiť ako poslednú možnosť silové prostriedky vo forme masových protestov v uliciach

15.07.2021 | 17:45
  47
Predseda Smeru-SD reagoval na Mikulcovu korupciu a Lengvarského bezprecedentné nerešpektovania rozhodnutia Ústavného súdu opätovným zavedením karantény voči Slovákom prichádzajúcim zo zahraničia.

Bývalý premiér a šéf Smeru Robert Ficoa na dnešnej tlačovej konferencii pred budovou Ministerstva vnútra SR oboznámil verejnosť s novými skutočnosťami, ktoré vážnym spôsobom diskreditujú ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Hovorí o vážnom probléme, ktorý vidí v korupčnom živote Mikulca.

Ten podľa Fica nemá čo robiť na svojom poste. „Objavili sa však nové skutočnosti, ktoré sú vo všeobecnosti známe, ale je treba zvýrazniť niektoré súvislosti. Na tomto mieste preto musím priamo požiadať premiéra SR, pána Hegera, aby neváhal a okamžite odvolal ministra vnútra SR z funkcie,“ vyhlásil predseda Smeru-SD. 

V súvislosti s Mikulcom Fico poukázal na medializované informácie, že bývalý šéf finančnej správy František Imrecze mal hovoriť o úplatku pre Mikulca. Ministrovo slovo, že to tak nie je, nemôže podľa Fica premiérovi stačiť. Šéf Smeru-SD namieta, že aktuálne sedia vo väzbe viacerí obvinení len na základe výpovede jedného kajúcnika a ak takáto odpoveď Hegerovi postačuje, nemali by podľa neho neho ani niektorí obvinení sedieť vo väzbe.

Líder Smeru-SD tiež hovorí, že Mikulec stojí aj za vzatím do väzby exšéfa polície Milana Lučanského. Predstavitelia strany SMER - SD pri tejto príležitosti priniesli pred budovu ministerstva vnútra SR fotku zosnulého generála Lučanského, pričom chceli poukázať na desivé odhalenia, ktoré poskytuje zverejnená nahrávka medzi bývalým riaditeľom Finančnej správy Františkom Imreczem a bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom, pričom boli v tom čase obaja stále vo funkciách.

„Chcem poukázať na časť , kde v tom čase riaditeľ NAKA Branislav Zurian hovorí Franičkovi Imreczemu, v tom čase riaditeľovi finančnej správy. Citácia: „Milan Lučanský mi povedal že keď sa čokoľvek stane, nájdi cestu k Ferovi, teda k Ferovi Imreczemu. A mne Dano povedal, čo Fero povedal, že nie sú oni ani takí čistí, na čo sa hrajú,“ citoval jeho vyjadrenie Fico. 

Fico ďalej uvádza, že „tieto slová len potvrdzujú, že Milan Lučanský musel niekomu veľmi vadiť. Bez akéhokoľvek zavádzania môžem povedať, že za obvinením, zadržaním a vzatím do väzby generála Lučanského stál minister vnútra SR, pán Mikulec, pretože veľmi dobre vedel, že je veľké množstvo negatívnych  informácií z minulosti, ktoré sa týkali jeho pôsobenia na Vojenskom obrannom spravodajstve a mal milión logických dôvodov, prečo zatvoriť ústa Lučanskému, tak ako potrebovali zatvoriť ústa bývalému šéfovi SIS, pánovi Pčolinskému. Preto žiadame predsedu vlády SR, aby okamžite pristúpil k odvolaniu ministra vnútra.“

Ďalším veľkým problémom je aj korupčná minulosť Mikulca, ktorá bola aj dôvodom jeho prvého odvolávania v NR SR. Od plukovníka Malčeka žiadal Mikulec v čase, kedy bol riaditeľom VSS, aby zabezpečil províziu od víťazného subjektu 10 až 15 tisíc eur. Malček to odmietol a povedal Mikulcovi, že ak chce úplatok, tak nech si ho vypýta sám. „Minister vnútra správnosť a pravdivosť existencie tohto úradného záznamu nikdy nepoprel,“ podotkol Fico. Je to podpísané čierne na bielom a hovorí to človek, ktorý nebol stíhaný ani uväznený. 

Následne však prichádza ešte vážnejší dôkaz, rozhovor, ktorý vyplýva z nahrávky medzi riaditeľom NAKA a riaditeľom Finančnej správy, ktorí neboli v tom čase ani obvinení ani vo väzbe, a preto nemuseli nikoho obviňovať, ani si chrániť vlastný chrbát. „V tomto rozhovore, kde nazývajú ministra vnútra Mikulca pilotom, je to jeho prezývka, ktorá sa často používa, naznačuje Zurian v otázke, že došlo v súvislosti s určitými obstarávaniami pre vojenské spravodajstvo k vážnym pochybeniam, aj k tomu, že sa pýtali peniaze v podobe úplatkov. A samotný Imrecze, ako šéf Finančnej správy hovorí o tom, že to bola „stovka“ teda stotisíc eur pre Mikulca,“ dodal bývalý premiér. 

Predseda Smeru-SD tiež avizoval, že strana podá trestné oznámenie na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v súvislosti s nákupmi antigénových testov. "Neuveríte, čo sme ešte našli," povedal a zopakoval, že vláda kradne.

Hegerova vláda sa pri vyhláškach Mikasa a karanténe vysmeje do tváre Ústavného súdu

Opozičný Smer-SD kritizuje postup vlády v súvislosti s režimom na hraniciach po pozastavení účinnosti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Ústavným súdom (ÚS) SR. Namieta, že v Zbierke zákonov ešte nebola uverejnená forma rozhodnutia vydaná Ústavným súdom. Vláde a rezortu zdravotníctva vyčíta, že kým súd pozastavil účinnosť vyhlášky o povinnej karanténe, vláda ju plánuje zaviesť inou vyhláškou. Fico v tejto súvisllosti nevylúčil opätovné obrátenie sa na ÚS a hovoril aj o možnosti celonárodnej demonštrácie.

"Dňom uverejnenia v Zbierke zákonov prestane platiť účinnosť tejto vyhlášky. Prečo to neurobili? Lebo sa pripravujú na to, že sa vysmejú do očí ÚS," skonštatoval Fico s tým, že kým ÚS pozastaví účinnosť jednej vyhlášky, vláda už chystá druhú, ktorá opäť zavedie karanténu a bude ešte prísnejšia voči zaočkovaným len jednou dávkou.

Fico podčiarkol, že ÚS dal pozastavením účinnosti vyhlášky jasne najavo pochybnosti o vyhláške a o tom, či neporušuje ľudské práva. "Potrebuje ešte nejaký čas, aby rozhodol o merite veci. Ale nemôže si vláda teraz povedať, že kašleme na ÚS a urobíme si, čo chceme," podotkol.

Ak chce však vláda takto pokračovať ďalej, Fico nevylúčil celoštátnu demonštráciu. "To je neúcta k ľuďom, neúcta k mŕtvym, k nevinným ľuďom. Nám neostane nič iné a prvýkrát budeme musieť použiť silové prostriedky. Jednoducho 1. septembra (Deň Ústavy SR, pozn. TASR) budeme oznamovať celoštátnu demonštráciu," vyhlásil líder strany.

ÚS rozhodol o pozastavení účinnosti vyhlášky ÚVZ, ktorá mala od 9. júla stanoviť povinnosť karantény okrem výnimiek pre všetkých nezaočkovaných prichádzajúcich na Slovensko. Prijal návrh 31 opozičných poslancov Národnej rady SR na ďalšie konanie v celom rozsahu, o samotnom súlade vyhlášky s Ústavou SR bude ešte rozhodovať. Vyhláška ÚVZ reagovala na vládnu aktualizáciu cestovného semafora. Pre nezaočkovaných okrem výnimiek určila povinnosť nastúpiť do 14-dňovej karantény s možným ukončením skôr s negatívnym RT-PCR testom.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už avizoval, že novú vyhlášku k režimu na hraniciach majú zverejniť v piatok (16. 7.) a platiť má od pondelka (19. 7.). Upraví sa ňou návrat ľudí, ktorí boli zaočkovaní zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Už v prvý deň po návrate by mali mať možnosť dať sa otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Prechodné ustanovenia majú platiť dva týždne.

Viac vo videu:

Zdroj: topky.sk (1), (2) / YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti