VIDEO: Počiatek ako minister financií žiadal v kauze Tipos od Trnku krytie. Ten si ho nahral

29.11.2019 | 13:35
  11
Počiatek vo videu Trnkovi tiež povedal, že bývalý šéf SNS Ján Slota pri kauze emisie oholil Fica, pretože mu nedal polovicu.

Jedným z ľudí, ktorých si Dobroslav Trnka ako generálny prokurátor nahral u seba v pracovni je bývalý minister financií zo Smeru Ján Počiatek. Časť z asi trištvrtehodinového rozhovoru u Trnku v pracovni zverenil Denník N s tým, že stretnutie prebehlo pravdepodobne v januári 2009.

Hovorili najmä o kauze Tipos v jej spore s firmou Lemikon. V kauze šlo o to, že štátny Tipos mal so súhlasom Počiatka poslať Lemikonu dve miliardy slovenských korún no vyplácanie peňazí po prvej splátke stopol vtedajší generálny prokurátor Trnka.

"Potrebujeme aby si to, ako to povedať tak, aby sme nevyzerali mi ako ko..ti," hovorí Počiatek na nahrávke Trnkovi. Spomínali aj emisnú kauzu Jána Slotu, ktorú Počiatek uzavrel slovami, že Slota je "kráľ".

Kameru inštaloval Kočner

Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP už dávnejšie získala nahrávku ako si Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v kancelárii u svojho kamaráta Trnku nainštaloval kameru.

Na podozrenie, že mal Trnka v kancelárii nahrávacie zariadenie, upozornil Roman Kvasnica, právny zástupca Zlatice Kušnírovej, matky zavraždenej Martiny.

Nahrávok, ktoré polícia zaistila, je podľa informácií SME len niekoľko a nejde teda o desiatky hodín, ako napríklad pri nahrávke v kauze Gorila.

Je možné, že niekto účelovo vybral len niektoré stretnutia a nechal záznamy na takom mieste, aby ich polícia objavila. Nie je zatiaľ jasné, kde ich našla.

Kauza Tipos

Spoločnosť Športka v roku 2000 zažalovala Tipos za neoprávnené používanie ochranných známok a know-how Športky, Šance a Matesu. Neskôr spor za Športku prebrala cyperská schránková firma Lemikon a od Tipsu žiadala 60 miliónov eur.

Po ôsmich rokoch Najvyšší súd v auguste 2008 rozhodol, že Tipos má ako odškodnenie zaplatiť Lemikonu takmer dve miliardy slovenských korún. Tipos nevyužil zákonné možnosti, ako sa pred platením brániť a potichu sa dohodol s Lemikonom, že ho vyplatí. Mimosúdnu dohodu odobril aj vtedajší minister financií Ján Počiatek. Na základe dohody odišlo na Cyprus v prvej splátke vyše 480 miliónov korún.

Vyplateniu zvyšnej sumy zabránila rýchla zmena legislatívy umožňujúca generálnemu prokurátorovi pozastaviť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia. Odštartoval sa tak ďalší kolotoč súdnych sporov.

O tejto situácii hovoril Počiatek s Trnkom na nahrávke. Počiatek ho žiada, aby pred novinármi túto kauzo odprezetnoval tak, že "sme sa efektívne bránili a urobili všetko, čo bolo v našich silách". Trnka namiesto toho, aby Počiatkove kroky vyšetroval s jeho návrhom súhlasil. Až tento rok dospel prípad do konca, keď Najvyšší súd zamietol nárok Lemikonu v celom rozsahu.

Kauza emisie

Počiatek na videu opisoval Trnkovi aj kauzu emisie, ktorá v tom čase v médiách ešte naplno neprepukla.

V decembri 2008 sa Slovensko zaviazalo predať emisné povolenky garážovej firme Interblue v USA za nevýhodnú cenu 5,05 eura za tonu, spolu za cenu 75,75 milióna eur. Obchod vybavoval vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet z SNS, ktorej vtedy šéfoval Ján Slota.

Firma Interblue ich následne predala ďalším záujemcom za ich skutočnú hodnotu. Slovensko pri tomto obchode prišlo zhruba o 66 až 75 miliónov eur, keďže okolité štáty ich predali za približne 10 až 13 eur za tonu.

Počiatek, ktorý mal ako minister financií dozerať, aby mu neunikali takéto milióny z rozpočtu, na videu Slotu obdivuje, ako sa mu to celé podarilo.

“Ten k…t sa s tým už nej…al, zobral motorovú pílu, to už bolo jedno, či to bolo draho alebo lacno, ale predal to. Dve miliardy má. Ešte aj Fica oholil do p…i, lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal, úplný král,” pokračuje Počiatek. Trnka sa na tom smial.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti