VIDEO: Plačková s manželom dodávala kokaín významným ľuďom na Slovensku. Lipšicova prokuratúra zo strachu pred jej svedectvom stiahla sťažnosť proti jej prepusteniu z väzby, tvrdí Fico

06.10.2021 | 14:10
  5
Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico (Smer-SD) vyslovil predpoklad, že za prepustením influencerky Zuzany Strausz Plačkovej a jej manžela Reného Strausza sú ľudia z vlády.

Bývalý dlhoročný ministerský predseda Robert Fico sa na stredajšej tlačovej besede strany Smer-SD vyjadril, že podľa neho si štátne orgány pri očiste verejnosti robia z ľudí „kozy“. Ako uviedol, jeho opozičná strana dlhodobo väzbu považuje za výnimočný trestnoprávny inštitút a má byť použitá len vtedy, ak existujú preukázateľné dôvody, že obvinený by mohol utiecť, páchať trestnú činnosť alebo ovplyvňovať svedkov. Je tiež povinnosť orgánov činných v trestnom konaní nájsť všetky alternatívy, ako mať obvineného k dispozícii, ako je väzba.

„Včera na veľké prekvapenie celej slovenskej verejnosti prokurátor špeciálnej prokuratúry stiahol sťažnosť proti rozhodnutiu prvostupňového súdu nevziať osoby obvinené z vážnej drogovej činnosti do väzby. Hovoríme o obvinení, ktoré hovorí o kilách narkotík a desiatkach miliónov eur ziskov z obchodu s narkotikami na Slovensku a pravdepodobne aj v zahraničí. My sme sa už pri rozhodnutí špecializovaného trestného súdu pousmievali, lebo ak v takomto prípade porovnáme drogovú trestnú činnosť, kde ide o desiatky miliónov eur, kde ide o neuveriteľné dôsledky pre ľudí, ktorí užívajú drogy a neboli vzatí do väzby a porovnali sme to s nejakým policajtom, ktorý zobral televízor alebo hodinky a skončil vo výkone väzby a dobre že mu nehrozí doživotný trest odňatia slobody, povedali sme si, že asi nemali dosť odvahy a sily ísť na špecializovanom trestnom súde proti osobe, ktorá je verejne známa, ktorá sa pohybuje na sociálnych sieťach a má vplyv na určitý počet ľudí. Špecializovaný trestný súd musel konať na základe návrhu na vzatie do väzby, ktorý podal prokurátor špeciálnej prokuratúry. A tento prokurátor špeciálnej prokuratúry podal na pojednávaní, na ktorom neboli tieto dve osoby vzaté do väzby, sťažnosť. A teraz mi, prosím, vysvetlite, čo sa stalo v priebehu dvoch, troch dní, čo sa stalo doslova dva dni pred rozhodovaním Najvyššieho súdu o väzbe na základe tejto sťažnosti, čo sa stalo s dôvodmi, ktoré uvádzal špeciálny prokurátor v návrhu na vzatie do väzby, čo sa stalo s dôvodmi, ktoré uvádzal vo svojej sťažnosti, keď namietal, že neboli (osoby) vzaté do väzby, že včera sa takmer pod akousi pokrievkou tajomnosti dozvedáme, že prokurátor špeciálnej prokuratúry sťahuje sťažnosť proti rozhodnutiu prvostupňového súdu o nevzatí týchto dvoch osôb do väzby?,“ pýta sa predseda strany Smer-SD.

„Ak si spojíte rozhodnutie ŠTS nezobrať týchto dvoch ľudí do väzby za drogy a k tomu si dáte nevídané stiahnutie sťažnosti prokurátorom, ktorý predtým žiadal väzbu aj sa sťažoval proti tomuto rozhodnutiu, tak vám nemôže prísť na rozum nič iné – len drogy,“ povedal Fico.

Fico prízvukoval, že presne takýmito rozhodnutiami úradu špeciálnej prokuratúry sa nieže nabúrava akákoľvek dôvera v túto vládu, ale ak sa porovná tento prípad s prípadom Dušana Kováčika, je to neakceptovateľné.

„V prípade Dušana Kováčika sudca Najvyššieho súdu SR vysloví právny názor, že obvineného Kudličku treba preskúmať z pohľadu, že či nemôže byť jeho väzba nahradená peňažnou zárukou. Do niekoľkých dní terajší predseda špecializovaného trestného súdu Hrubala rozhoduje a púšťa Kudličku z väzby a dáva mu kauciu vo výške 100 tisíc eur. S tým sa stotožnila aj špeciálna prokuratúra a proti tomuto špeciálna nepodala sťažnosť. A Dušan Kováčik dostal 14 rokov. Lebo mu našili, že vraj za to, že sa nepodala sťažnosť ohľadne tohto rozhodnutia zo strany špecializovanej prokuratúry, tak mal byť za to odmenený nejakou finančnou sumou. Aká bola včera motivácia prokurátora špeciálnej prokuratúry? Ak si spojíte rozhodnutie špecializovaného trestného súdu nezobrať týchto dvoch ľudí do väzby za drogy a k tomu si dáte podozrivé stiahnutie sťažnosti prokurátorom, ktorý predtým žiadal väzbu aj sa sťažoval proti tomto rozhodnutiu, tak vám nemôže prísť na rozum nič iné, ako drogy,“ dodal bývalý premiér.

Podľa Roberta Fica Zuzana Plačková a jej manžel sú na slobode preto, lebo dodávali kokaín významným ľudom. Títo sa mohli naplašiť a podľahnúť predstave, že by sa ich meno niekde mohlo objaviť a preto zabezpečili, že nielenže nebola vzatá do väzby, ale aj to, že prokurátor špeciálnej prokuratúry stiahol sťažnosť dva dni pred rozhodovaním Najvyššieho súdu SR. Podľa neho si verejnosť aj pri pohľade na prípady ako je Dušan Kováčik zaslúži vysvetlenie, kedy hlavne Lipšic, ktorý je schopný akejkoľvek špinavosti, musí vysvetliť, čo sa stalo.

Minulý týždeň NAKA zadržala influencerku Zuzanu Strausz Plačkovú a jej manžela v rámci veľkej protidrogovej akcie. Policajti prehľadali ich byt v Bratislave a rozostavaný dom v neďalekom Miloslavove. Pri razii, ktorá prebiehala v troch krajoch, policajti objavili aj drogy.

Vyšetrovateľ obvinil celú skupinu z obchodovania z drogami. (Uznesenie o obvinení si môžete prečítať v článku TU) Špecializovaný trestný súd však Plačkovú a jej manžela nevzal do väzby. Ona sama mala pred súdom vypovedať, že zarába dosť a nepotrebuje predávať drogy. Verejnosť vyzývala, aby si dávali pozor, s kým sa stretávajú. V podstate podľa jej verzie sa na dovolenke stretla s ďalším obvineným mužom a ten mal vypovedať, že drogy dodával známym manželom.

„Je verejným tajomstvom, že vo vláde sedia ľudia, ktorí milujú drogy a kokaín,“ Fico sa oprel do súčasnej vládnej garnitúry. „Prečo nemáme právo v strane Smer tvrdiť, že Plačková a jej manžel sú na slobode preto, lebo dodávali kokaín významným ľuďom na Slovensku a títo významní ľudia sa naplašili a podľahli predstave, že by sa ich meno mohlo niekde objaviť?“ položil otázky bývalý viacnásobný premiér.

Pokračoval, že títo známi ľudia, mohli „zabezpečiť – úplne smiešne, úplne na hulváta – že nielenže nebola vzatá do väzby, ale zabezpečili, že prokurátor špeciálnej prokuratúry stiahol sťažnosť dva dni pred rozhodovaním Najvyššieho súdu SR“.

Fico dodal, že ani Plačkovej neželá väzbu a pripomenul, že je „proti väzbe“ aj v iných kauzách. „Teraz mi dajte argument, prečo by naše myslenie a naše predstavy nemali byť pravdivé? Čo iné tam môže byť?“ dodal Fico.

Keď Špecializovaný trestný súd v Pezinku Plačkovú nevzal do väzby, podal prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry šťažnosť. V utorok však Najvyšší súd oznámil, že prokurátor túto sťažnosť nevzal a tak sa súd nebude zaoberať možnosťou jej vzatia do väzby.

Celá tlačová beseda strany Smer-SD:

Monitorovanie drogovej stopy v bare Apache počas Ficovej vlády a plány na zvrhnutie jeho vlády

Novinárka Jana Teleki vo svojom článku z 20. apríla roku 2020 uviedla, že v súvislosti s údajným sledovaním novinárov, ktorých mal údajne dať na objednávku sledovať podnikateľ Marian Kočner, sa v skutočnosti na základe oficiálneho poverenia monitorovala drogová stopa, avšak prišlo sa na plány skupinky uskutočniť prevrat v štáte. Teleki v tejto záležitosti citovala výpoveď svedka Miroslava Kriaka, bývalého príslušníka SIS, ktorý nasledovne vypovedal na súde počas pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice:

„Ako som sa v úvode vyjadril, bolo to koncom roku 2016. Vtedy to celé začalo.“

„Na prelome rokov 2016, 2017 ma oslovil bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth s požiadavkou na vytvorenie skupiny, ktorá by sa podieľala na sledovaní, paparazzovaní, on to nazýva tak, ale vo verejnosti sa ujalo slovo sledovanie, tak ja budem sa držať tohto pojmu, ktorý mi je aj bližší.

Predmetom alebo resp. účelom vytvorenia tejto skupiny mal byť postup proti drogovej kriminalite, proti drogám, či už užívateľom alebo distribútorom a druhý dôvod, resp. druhý dôvod bol únik skutočností z bezpečnostného štátneho aparátu. Tretí dôvod bolo spravodajské zabezpečovanie určitých stretnutí, nejaká akási ochrana. K tomu ale nikdy nedošlo, to znamená ten tretí dôvod sa nikdy nenaplnil, taká požiadavka nikdy nevzišla.

Svoju činnosť sme začali, začali sme s monitorovaním ľudí, ktorí nám boli zadefinovaní v zadaní a skutočne počas tej našej činnosti, to znamená počas prvého polroka 2017, sme aj zachytili drogy a podľa vyjadrenia Petra Tótha aj relevantného distribútora týchto drog, a takisto v jednom prípade aj únik informácií.“

JUDr. Miroslav Kriak pred súdom takto uviedol, aké zadanie dostali a  následne povedal, že do toho baru išli preto, lebo tam môžu chodiť novinári, politici a verejne činné osoby. Predsedníčka senátu Kriaka vyzvala, aby uviedol spojitosť medzi zadaním, novinármi, verejne činnými osobami a politikmi.

„My sme prvýkrát do tohto baru išli, keď kulminovala kauza Čistý deň. V médiách sa objavili dve mladé dievčatá, matka jedného z nich verejne na kamery povedala, že jej dcéra bola zdrogovaná. Následne sa mala niekde objaviť, to mi poslal vlastne Peter Tóth, túto informáciu, na Havajských ostrovoch. Bola to chovankyňa resocializačného centra a bolo mi to samozrejme divné, každému by to bolo divné, ako sa také dievča, ktoré navyše vyzerá byť závislé na drogách, ocitne v takej destinácii. Vtedy, vlastne nejak tesne predtým zarezonovala v médiách aj tá komunikácia medzi nemenovaným poslancom Národnej rady a touto mladou slečnou.

No a to zadanie, ja už teraz by som nerád ho nejak presne hovoril, lebo by som ho mohol aj popliesť, ale súviselo nejak s tým, že… totižto, aby ste tomu, pani predsedkyňa, rozumeli, ten bar, potom tam ešte bol jeden objekt, sa nachádzali na tej istej ulici a na tej istej ulici v tých dvoch objektoch sme neskôr zachytili aj toho drogového dílera, ktorého tak označil Peter Tóth, že je to drogový díler. O týchto osobách zrejme sa vedelo, že chodia do tohto baru, preto sme tam boli poslaní.“

Podľa zadania mal Kriak a spol. skupina sledovať  bar Next Apache a Kaviareň „U Krajniaka“. Nemenovaným poslancom bol Boris Kollár. Drogový díler, v spise označený ako „Milan“ bol podľa záberov na fotografiách Martin Pčolinský, brat Petra Pčolinského – poslanca NR SR, ktorý je zároveň bratom Vladimíra Pčolinského.(Pozn. red. - po nastúpení Matovičovej vlády sa stal riaditeľom SIS)

Podľa časti spisu zo sledovania, návštevníkmi baru boli Next Apache boli  Daniel Lipšic, Milan Krajniak, Boris Kollár, Egon Gál, Peter Zajac, novinári Štefan Hríb,  Martin Mojžiš, Eugen Korda, Mirek Tóda, bratia Pčolinský, Andrea Andrejuvová, bývalý riaditeľ  rádia Slobodná Európa a dvaja anglicky hovoriaci páni, ktorých mená nie sú v spise uvedené a ďalší.  Pri monitorovaní baru Next Apache na základe komunikácií, ktoré zabezpečili na zvukových nosičoch vzhľadom k závažnosti obsahu  začali monitorovať aj  kaviareň „U Krajniaka“. Z obsahu vyplývalo, že návštevníci týchto barov sú súčasťou skupiny, ktorá pripravuje protesty a rieši pád vlády.

Zdroj: pravda.sk / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti