VIDEO: Pellegrini varuje pred snahami presadiť povinné očkovanie proti Covid-19: „Eduard Heger zapaľuje rozbušku, ktorá môže spôsobiť nedozierne následky v celej slovenskej spoločnosť!“

20.11.2021 | 18:15
  8
Bývalý premiér Peter Pelllegrini (Hlas-SD) varuje pred otváraním Pandorinej skrinky v podobe snáh zaviesť povinné očkovanie, ktoré spôsobí extrémne nebezpečné napätie medzi ľuďmi žijúcimi na Slovensku.

Presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň. Mimoparlamentná strana Hlas-SD to uviedla v reakcii na sobotné vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), podľa ktorého by cestou z pandémie mohlo byť povinné očkovanie pre ľudí nad 65 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Hlas-SD povinné očkovanie odmieta. "Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami," povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Úvahy o povinnom očkovaní odmieta aj mimoparlamentné hnutie Republika. Jej líder a europoslanec Milan Uhrík je presvedčený, že zvýšením očkovania sa situácia nezmení.

"Namiesto naháňania injekciami všetkých naokolo by sa mali sústrediť na sfunkčnenie zdravotníctva, včasnú liečbu pozitívnych a chorých a ochranu rizikových skupín," uviedol v stanovisku Uhrík.

Koaliční poslanci z klubu SaS a členovia OKS Ondrej Dostál a Radovan Kazda, naopak, ideu povinného očkovania podporili. „Ľudia, ktorí sa bez zdravotných dôvodov odmietajú dať zaočkovať, neohrozujú len samých seba, ale aj ostatných vrátane ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov, a tých zaočkovaných, ktorým sa vzhľadom na ich vek alebo zdravotný stav napriek očkovaniu nevytvorila dostatočná imunita," povedal Kazda.

Podľa Dostála chráni očkovanie nemocnice, lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov pred preťaženosťou, chráni ekonomiku, príjmy ľudí aj firiem a šetrí náklady štátu. „Príklad krajín s podstatne vyššou mierou zaočkovanosti obyvateľstva ukazuje, že očkovanie je cestou k návratu do normálneho života. Lepšie by, samozrejme, bolo, ak by sme potrebnú mieru zaočkovanosti dosiahli pri dobrovoľnom očkovaní. Ale tak sa to nepodarilo," doplnil Dostál.

Myšlienku povinného očkovania pre vybrané vekové skupiny podporuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. „Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," uviedlo hnutie. Zároveň vyzvalo vládu, aby zaviedla povinné očkovanie bezodkladne.

Premiér v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Zdroj: cas.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti