VIDEO: Parlamentný výbor rokoval o úmrtí policajného exprezidenta. Europoslanec Radačovský hovoril o existencii komunikácie Lučanského s rodinou, poslanci aj Kolíková ostali prekvapení

07.01.2021 | 20:02
  61
Poslanci parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť sa zaoberali prípadom okolo exšéfa polície Milana Lučanského.

K okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zasadol vo štvrtok parlamentný brannobezpečnostný výbor. Zvolanie výboru iniciovala opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená).

Na výbore sa zúčastnili okrem ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan, ako aj riaditeľ Ústavu pre výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove Norbert Kundrák.

Saková na sociálnej sieti avizovala, že predsedovi výboru Jurajovi Krúpovi predložila požiadavky na sprístupnenie viacerých materiálov vrátane úradných a kamerových záznamov, lekárskych správ i zoznam personálu, ktorý riešil liečbu či presuny Lučanského.

Komunikácia Lučanského s rodinou

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) po rokovaní výboru uviedol, že právny zástupca rodiny Milana Lučanského prítomných informoval o písomnej komunikácii Lučanského s rodinou.

"Dozvedeli sme sa, že existuje nejaká písomná komunikácia pána Lučanského, ktorý písal rodine. To sme nevedeli," uviedol s tým, že Radačovský z dokumentu prečítal približne tri vety, ale k nahliadnutiu prítomným na výbore ho nedal.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že sa na výbore snažila predostrieť fakty. "Poslancom som sprístupnila materiály v najvyššej možnej miere," hovorí.

Kolíková ďalej povedala, že o komunikácii, ktorú mal mať k dispozícii Radačovský sa nedozvedela na výbore, lebo tam vtedy nebola prítomná.

"Počula som to prvýkrát, aj to nie od pána Radačovského. Osobitne ma to prekvapilo, že v čase, keď som ešte nebola prítomná, že tu takéto niečo zaznelo," dodala.

"O tom liste, ktorého časť prečítal pán Radačovský, sme nemali informáciu," povedala opozičná poslankyňa Denisa Saková.

Tvrdí, že ju na výbore prekvapila informácia, že prešovská väznica je druhá najpreplnenejšia na Slovensku. "Je otázka, prečo tam pán Lučanský bol," hovorí Saková.

Kamerové zábery nemôžu zverejniť

Rezort spravodlivosti už zverejnil viaceré dokumenty súvisiace so zranením Lučanského zo začiatku decembra, ako aj s jeho pokusom o samovraždu. Ministerka prednedávnom uviedla, že kamerové zábery nemôžu zverejniť, pretože by sa tým marilo trestné konanie.

Kolíková tiež zriadila komisiu, ktorá má celý prípad prešetriť. Má 17 členov, sú v nej opoziční i koaliční poslanci, zástupca prezidentky, ombudsmanky, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia. Generálny prokurátor tiež oznámil v prípade Lučanského začatie trestného stíhania.

Vyjadrenia po rokovaní výboru o smrti Lučanského:

Zdroj: hnonline.sk / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti