VIDEO: OĽaNO vyzýva Pellegriniho, aby si spravil poriadok s poslancom Ficom

07.11.2018 | 14:15
  0
Matovičovci tak reagujú na rozhodnutie súdu poslať Ladislava Bašternáka na päť rokov do väzenia.

Poslanci opozičného hnutia OĽaNO opätovne vyzvali Roberta Fica, aby sa odsťahoval z bytového komplexu Bonaparte. Reagovali tak na rozhodnutie súdu, ktorý uznal podnikateľa Ladislava Bašternáka vinným zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný trest odňatia slobody na päť rokov. 

Remišová: Bašternák mal dostatok času na prepísanie majetku

Na kauzu Ladislava Bašternáka neupozornili podľa hnutia úrady, ale médiá a opozícia. "Spravodlivosti nebolo učinené za dosť. Pán Bašternák mal dostatok času na prepísanie majetku na manželku a nebol mu zhabaný," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

"Je neakceptovateľné, že aj po dvoch rokoch Robert Fico býva v dome človeka, ktorý bol odsúdený, je to poškodzovanie Slovenska a demoralizovanie spoločnosti. Vyzývame premiéra Petra Pellegriniho, aby si spravil poriadok s poslancom Ficom, aby prestal poškodzovať obraz Slovenska v zahraničí," dodala Remišová.

Matovič: Fico sa k bytu v Bonaparte správa ako k svojmu

"Fico má dve dvojičky, ktoré chráni. Sú nimi Bašternák a Kočner. Ešte v čase, keď sa Bonaparte stavalo, chodil sa Fico pozerať na čiernu stavbu a od začiatku sa k tomuto bytu správal, ako keby bol jeho," hovorí predseda OĽaNO Igor Matovič.

Matovič tvrdí, že Robert Fico dlhé roky chránil Bašternáka ako premiér Slovenskej republiky. "Fico berie ročne úplatok 50-tisíc eur od dnes už odsúdeného daňového podvodníka. Bašternák vedel, že potrebuje ochranu premiéra a preto mu dlhé roky poskytoval výhody," dodal líder OĽaNO.

"Robert Fico sa správa k bytu v Bonaparte ako k svojmu dieťaťu, má tam nábytok za 1,5 milióna eur," vyhlásil Matovič.

Predseda OĽaNO zopakoval svoju ponuku pre expremiéra. "Ak má Fico finančný problém, preplatím mu nájom na akýkoľvek byt, ktorý si zoberie, len aby už ďalej nerobil hanbu," dodal. "Ficovi by stačila garsónka v Petržalke, hlavne, aby nerobil hanbu. Bývať v byte odsúdeného daňového podvodníka je pľuvanec do tváre poctivým platiteľom daní," uviedol Matovič.

Bašternáka odsúdili

Podnikateľa Ladislava Bašternáka dnes súd uznal vinným zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia.

Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur.

Rozsudok si vypočul na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Bašternák zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Bašternáka.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti