VIDEO: Obrnené vozidlo slovenských vývojárov - Gerlach 4×4. No limit!

09.12.2019 | 18:35
  8
Vozidlo úspešne absolvovalo certifikačné testy protimínovej odolnosti podľa noriem NATO. V rámci testov bolo pod Gerlachom odstrelených až 8 kg TNT.

Slovenský projekt obrneného taktického vozidla Gerlach 4×4 vzbudzuje zaslúženú pozornosť všade, kde sa objaví. Produkt spoločnosti Zetor Engineering predstavuje moderný európsky modulárny koncept splňujúci najvyššie stupne ochrany.

Gerlach úspešne prešiel ďalšími skúškami svojich schopností nielen v náročnom teréne, ale dokonca aj na pretekárskom okruhu. Výsledky testov pritom prekonali výrobcom deklarované parametre a potvrdili predpoklad vývojárov, že vozidlo jednoducho zvládne viac.

Nad rámec už aj tak náročných armádnych testov z leta tohto roka sa vozidlo podrobilo ďalším skúškam vo vojenskom priestore na Záhorí. Cieľom bolo otestovať ďalšie méty a pomyselnú latku odolnosti vozidla posunúť čo najvyššie.

Vozidlu sa tu okrem iného podarilo prekonať tzv. 100 % stúpanie, keď v plnej 14-tonovej záťaži zdolalo nájazdový uhol 45 stupňov. Gerlach zároveň opäť potvrdil svoje nadštandardné off-road schopnosti a priechodnosť rôznymi terénmi vrátane piesku.

Prekvapujúco skončili tiež výsledky testov na pretekárskom okruhu Slovakia Ring. Gerlach tu aj za daždivého počasia dosiahol maximálnu rýchlosť 125 km/h oproti výrobcom deklarovaným 110 km/h.

Nad rámec už vykonaných štandardných testov sa tiež realizovali špeciálne záťažové skúšky motora a prevodovky. Obrnené vozidlo s celkovou hmotnosťou 14 ton sa okrem iného postavilo do „ringu“ s 28-tonovým ťahačom.

Aby preukázalo vozidlo svoju ťažnú silu, s 28 tonovým ťahačom sa rozbehlo a krúžilo 1 hodinu po okruhu pri zachovaní požadovaných teplotných parametrov. Testy takisto preukázali, že toto meranie síl nezanechalo na pohonnom systéme Gerlacha žiadne deštrukčné následky.

Taktické obrnené vozidlo 4×4 preukázalo svoje nadštandardné schopnosti už počas testovania Armádou SR v lete tohto roka vo vojenskom priestore na Záhorí. Gerlach vtedy zdolal terénny schod s výškou 500 mm a prekonal zákop so šírkou jedného metra.

Pri prekonávaní oboch prekážok malo vozidlo záťaž 6x 120kg, ktorú tvorila posádka a 1000 kg náklad. Pri vývoji boli zohľadnené najnovšie technické a konštrukčné požiadavky na vozidlo 21. storočia, ako aj reálne skúsenosti z vojenských konfliktov.

Koncept je unikátny vďaka vysokej bezpečnosti, agilite a univerzálnosti. Jeho kabína je koncipovaná ako bezpečnostná pancierová kapsula, ktorá oproti bežným 4-5 ponúka miesto až pre 6 členov posádky o výške až 190 cm a váhe 120 kg vrátane výstroje.

V prípade potreby a života ohrozujúcich situácii poskytne priestor aj pre ďalších dvoch členov posádky. Pancierová kabína je uchytená nezávisle na podvozku vozidla a tak pri jeho poškodení mínou zostane posádka chránená. Zároveň konštrukcia kabíny umožňuje jej veľmi rýchle opustenie.

Gerlach je pripravený na montáž rôznych stupňov balistickej a protimínovej  ochrany podľa   STANAG 4569 – a to balistická ochrana volume (stupeň) 1 a level (úroveň)  3 a protimínová ochrana – volume (stupeň) 2 a level (úroveň) 3a, 3b. V praxi to znamená, že vozidlo by mohlo byť pripravené odolať aj náloži o sile 8 kg TNT.

Prednosťou vozidla Gerlach je aj vysoko variabilný nakladací priestor, ktorý môže odviesť ďalších 1,5 tony v podobe potrebnej výstroje alebo vybavenia a počíta s ponukou najrôznejších verzii carga podľa požiadaviek zákazníka. V základnej verzii s pohotovostnou hmotnosťou 12 ton je už zabudovaná filtroventilácia s klimatizáciou a ochranou proti chemickým, biologickým a jadrovým zbraniam.

Projekt výroby obrneného vozidla Gerlach počíta s maximálny možným zapojením domáceho obranného priemyslu. Vo finančnom vyjadrení to znamená, že pri výrobe základnej verzie bude až  80 % z ceny vozidla alokovaných na Slovensku.


Výbuch 8 kg TNT pod Gerlachom

Vozidlo úspešne absolvovalo certifikačné testy protimínovej odolnosti podľa noriem NATO. Potvrdili sa tak vývojármi deklarované parametre na najvyššej úrovni v tejto triede vozidiel a teda aj schopnosť vozidla ochrániť posádku v ostrom boji.

V rámci testov bolo pod Gerlachom odstrelených až 8 kg TNT (trinitrotoluénu). Auto bolo odstrelené v reál verzii, v akej pôjde na trh. Ako vidieť na videu, výbuch zvládlo bez problémov. Vývojári však zároveň už teraz hovoria o možnosti vývoja ešte odolnejšej verzie. 

Celkové náklady na certifikačný odstrel vozidla predstavovali cca. 960-tisíc eur, čo podčiarkuje stupeň dôvery  vo výsledky práce vývojárov. Spolu s ostatnými už realizovanými testami, ktoré preverili schopnosti Gerlacha v extrémnom teréne, ako i v špecializovaných skušobniach to potvrdzuje, že vozidlo je pripravené na ostré nasadenie.

Video zachytávajúce priebeh testu s použitím TNT:

Viac fotografií v linku uvedenom v zdroji článku.

Zdroj: automagazin.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti