VIDEO: Obchodníci naposledy volajú na pomoc. Napriek zavretým prevádzkam musia platiť vysoké náklady. Za likvidovanie podnikov chcú žalovať štát

17.03.2021 | 12:49
  6
Zničujúca pre majiteľov prevádzok je najmä neistota. Nik totiž nateraz netuší, kedy a či vôbec budú schopní svoje obchody ešte otvoriť.

Zlikvidovať obchody a dostať desaťtisíce ľudí na úrady práce. Presne takto sa, podľa Iniciatívy slovenských maloobchodníkov, už niekoľko mesiacov správa štát. Ich prevádzky sú zatvorené, no napriek minimálnym tržbám a nedostatočnej podpore, musia stále platiť vysoké fixné náklady. Ak sa situácia do konca marca nezlepší, podnikatelia hrozia žalobami.

“Obchodníci naozaj melú už z posledného," hovorí predseda ISKM Daniel Krakovský. 

"Momentálne sme vo fáze, že likvidujeme slovenský maloobchod," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. V súčasnosti v ňom pracuje okolo 300 tisíc ľudí a bez účinnej pomoci by na ňom mohli vzniknúť nenapraviteľné škody.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov preto zrejme naposledy volá o pomoc. Dvere väčšiny podobných prevádzok už tri mesiace zostávajú zatvorené a ich majitelia si pomaly prestávajú pamätať na časy, keď k ním pravidelne chodievali zákazníci.

Svoje o tom vie aj Katarína, ktorá má prevádzku s textilom na zvyčajne rušnej Obchodnej ulici v Bratislave. Vďaka zhovievavému prenajímateľovi sa jej podarilo udržať priestory, nie však všetkých zamestnancov. “Je to náročné, pretože to nie sú len tri mesiace, čo sme zatvorení, je ich viac. Vlani sme boli zatvorení 6 mesiacov z 12, čo je pol roka," hovorí majiteľka obchodu Nosene Katarína Hutyrová. 

Firmu udržiava pri živote e-shop, no ani ten nedokáže pokryť všetky fixné náklady. “Je to veľmi deprimujúce, keď vidíte, čo sa deje a že štát nijakým spôsobom nezasahuje," hovorí Hutyrová. “Keď nás zatvoril štát, tak nás má aj rozumne odškodniť," hovorí Krakovský. To sa ale nedeje.

Pomoc je nedostatočná a prichádza pomaly

Zákon o odškodnení zasa stojí na vláde a premiérovi. "Je to v jeho moci, dávno to malo byť, aj on to sľúbil ešte v októbri, keď došlo k zavretiu reštaurácií, čo vtedy nebol na to žiaden rozumný dôvod," hovorí Sulík. Ak sa situácia urýchlene nezlepší, tisíckam obchodníkov hrozí bankrot a ich zamestnanci skončia bez práce. Svoje nároky sú preto rozhodnutí uplatniť si súdnou cestou a žalobami na štát. "My nemôžeme vykonávať našu činnosť a nie naším rozhodnutím," hovorí Krakovský. 

Škody sa každým dňom nabaľujú


“Finančne je to strašne veľký masaker," hovorí Hutyrová. “V tomto momente sa bavíme už určite o miliardách eur na ušlých tržbách a ušlom zisku," hovorí Krakovský. 

Zničujúca pre majiteľov prevádzok je najmä neistota. Nik totiž nateraz netuší, kedy a či vôbec budú schopní svoje obchody ešte otvoriť.

Viac v reportáži TV JOJ:

Zdroj: noviny.sk/ TV JOJ

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti