VIDEO: Novinárska nezávislosť - Eugen Korda z magazínu .týždeň podporil v predvolebnom spote SaS Nicholsonovú

23.05.2019 | 14:39
  5
V minulosti sa objavil Eugen Korda a jeho kolega Martin Mojžiš z magazínu .týždeň na kandidátke politickej strany Igora Matoviča OĽANO.

Základnými zásadami, ktorými by sa mal riadiť dobrý novinár vo svojej práci „sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť a zodpovednosť,“ uvádza etický kódex novinára. Novinár by nemal propagovať politickú stranu, mal by o nej nanajvýš objektívne informovať. Eugen Korda ale pre Mediahub.sk prezradil, že bol zneužitý Richardom Sulíkom, a nevedel že jeho vyjadrenie na kameru bude použité v politickej reklame. V minulosti sa objavil Eugen Korda a jeho kolega Martin Mojžiš z magazínu .týždeň na kandidátke politickej strany Igora Matoviča OĽANO.

„Najprv k okolnostiam ako to video vzniklo. Natáčal som v centrále SaS rozhovor s pánom Sulíkom. Prišla reč aj na voľby a ja som povedal, že budem voliť pani Nicholsonovú a pána Baránika. Pán Sulík sa ma spýtal, či by som to nepovedal na kameru a či by to mohli potom zavesiť na svoju stránku. To, že z toho nakoniec urobia video v takom grafickom formáte v akom ho vidíte som vôbec nepredpokladal. Keď ma neskôr požiadali, či by som ho nemohol zdieľať aj na svojej FB stránke, tak som to odmietol,“ uviedol pre Mediahub Eugen Korda, reportér magazínu .týždeň.

„A teraz k tej verejnej podpore. Ja som vždy vyjadroval svoj názor na to, koho budem voliť. Myslím si, že čitatelia ocenia, keď poznajú politické preferencie novinárov a tá skupina príčetnejších voličov si obraz o ich orientácii nakoniec urobí celkom jednoducho z ich článkov a komentárov. Tváriť sa, že sme nestranní je čisté pokrytectvo. A len tak mimochodom, nielen jednotliví novinári, ale aj niektoré vydavateľstvá a televízie viac, či menej, podporujú vybrané politické zoskupenia. Verejnoprávna televízia je toho jasným príkladom. Jej redaktori si vyjadrenia, podobné tým mojim, nemôžu dovoliť a je to správne, že to nerobia. Lenže samotná RTVS jasne kope v drese vládnej koalície,“ doplnil pre Mediahub.sk Eugen Korda.

„A skúste sa podrobnejšie pozrieť na vysielanie TA3. Celkom účelovo sa správajú niektoré denníky. Pravda je toho skvelým príkladom. Nejde len o to, čo napíšu, či odvysielajú, ale aj o to, čo nenapíšu a neodvysielajú. Napríklad .týždeň kde pracujem, dáva svoje preferencie najavo celkom verejne a nepokryte,“ doplnil Korda.

„V prezidentských voľbách sme podporili trojicu kandidátov a ja som verejne vyjadril svoju podporu vo svojich článkoch Františkovi Mikloškovi Je na tom niečo zlé? Myslím si, že nie. Nezakrývajme sa teda falošnou nestrannosťou a skúsme si všímať ďaleko závažnejšie a nebezpečnejšie “pochybenia“ a manipulácie, ktoré sa dejú v našich médiách, ako je moje vyjadrenie podpory dvom dobrým kandidátom SaS, pani Lucii Nicholsonovej a Eduardovi Baránikovi…a len tak mimochodom, túto poslednú vetu zverejníte? Už je volebné moratórium! Ak sa rozhodnete, že nie, ta bol by som rád, keby ste nezverejnili ani zvyšnú časť mojej odpovede,“ dodal na záver Eugen Korda.

V minulosti podporil stranu SaS aj šéfredaktor magazínu .týždeň Štefan Hríb, ktorý priamo vystúpil na ich kongrese. Ak šéfredaktor časopisu .týždeň verejne sympatizuje s politickou stranou SaS a dokonca sa zúčastňuje i na jej kongrese, možno pochybovať či bude aj objektívne informovať v médiu, ktoré vedie.

Zdroj: mediahub.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti