VIDEO: Nové podmienky pre reštaurácie schválené Matovičovou vládou ich privedú do krachu

24.05.2020 | 17:22
  4
Podľa šéfa hotelierov je to posledný klinec v rakve pre gastronómiu.

Tešili sa predčasne. Reštaurácie už od stredy môžu mať otvorené aj svoje vnútorné priestory. Pôvodne tam mali platiť rovnaké obmedzenia ako pri terasách. V skutočnosti sú však oveľa tvrdšie. Asociácia hotelov a reštaurácií otvorene hovorí, že sú neopodstatnené a niektoré prevádzky to môže položiť.

„Vzhľadom na mimoriadne dobré výsledky, ktoré na Slovensku máme, si to dopriať môžeme. A to je verejné stravovanie v interiéri. Zjednodušene, presne tie isté podmienky, aké platia na vonkajších terasách, sa prenesú aj do vnútorných priestorov reštauračných zariadení," uviedol premiér Igor Matovič.

Šéf Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Haburľák však tvrdí, že neskôr zistili, že v platnosti sú aj iné obmedzenia ako tie, ktoré boli avizované na tlačovej besede.

Presné znenie nariadení totiž úrad verejného zdravotníctva zverejnil až neskôr. Tam sa objavila informácia, že reštaurácie v interiéroch musia dodržiavať nielen dvojmetrové rozostupy medzi stolmi, ale aj maximálny počet zákazníkov: 15 štvorcových metrov na jedného človeka.

"Zase sme pápežskejší ako pápež. Beriem, že sa chceme chrániť, ale na druhej strane, nie je potrebné vymýšľať takéto veci, ktoré defakto nie sú pomocou, ale práve naopak,“ hovorí Haburľák.

„Limituje to veľmi výrazným spôsobom počet zákazníkov až na taký počet, že jednoducho sa neoplatí prevádzkovať reštauráciu a mať tam väčší počet zamestnancov, ako je počet hostí,“ dodáva Haburľák.

Úrad verejného zdravotníctva argumentuje, že opatrenie bolo prijaté, pretože v prevádzkach verejného stravovania sa ľudia zdržiavajú dlhší čas, čo možno považovať z epidemiologického hľadiska za rizikové. Podmienkou 1 osoba na 15 štvorcových metrov sa reguluje počet osôb v priestore a podmienkou odstupu stolov sa reguluje potrebná vzdialenosť zákazníkov od seba.

Podľa šéfa hotelierov je to posledný klinec v rakve pre gastronómiu.

Téme sa venovala Ľubica Janíková:

Zdroj: tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti