VIDEO: „Nepodceňujte to a pozrite si, čo schválila Národná rada SR. My sme úplne odovzdali vzdušný priestor a všetky letiská na Slovensku pod kontrolu USA,“ vysvetlil Fico v reakcii na súhlas vládnych poslancov s okupáciou Slovenska americkými vojakmi

11.02.2022 | 09:55
  76
Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico avizuje petičnú akciu k referendu, kde bude riešená prijatá okupačná zmluva so Spojenými štátmi.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej besede vyjadril prekvapenie nad rozhodnutím Hegero-Matovičovej vlády, ktorá schválila účasť vojakov slovenskej armády na mnohonárodnom vojenskom cvičení NATO na Ukrajine, čo podľa neho úplne zapadá do kontextu toho, čo sa udialo v Národnej rade (NR) SR.

Vyjadril sa aj k predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina), ktorý v stredu 8. februára nezvládol vedenie schôdze, výsledkom čoho bolo nedemokratické ukončenie rozpravy. Časť opozície sa vtedy rozhodla, že bude blokovať rokovanie parlamentu, pričom použila veľmi hlučnú obštrukciu. Úlohou Borisa Kollára však bolo hľadať riešenie. Malo spočívať v tom, že by sa umožnilo generálnemu prokurátorovi vystúpiť v národnej rade s jeho zásadným stanoviskom, ďalej, že sa nebude rokovať v noci a že bude stanovený riadny termín, kedy sa bude o tejto dohode hlasovať. No vládna koalícia nemala argumenty, nevedeli odpovedať na základné otázky, ako je to so vzdušným priestorom, ako je to s možnosťou navážať na naše územie zbrane, ako je to s obrovskými výhodami, ktoré sa dávajú príslušníkom armády USA a ich rodinám.

„Namiesto toho nedemokraticky, v rozpore s princípmi parlamentarizmu, v čase, keď bolo do rozpravy prihlásených tridsať poslancov a z toho dvadsaťpäť bolo poslancov opozičných, v takejto vážnej veci vládna väčšina sa rozhodla silou ukončiť rozpravu v národnej rade namiesto toho, aby predseda národnej rady hľadal nejaké riešenie.  My tvrdíme, že je to porušenie všetkých princípov parlamentarizmu a demokracie, aké vôbec môžu existovať,“ vysvetlil Fico.

Čerešničkou na torte bolo hlasovanie predsedu NR SR. Ten si totiž zavolal poslanca za svoju stranu, ktorý nechcel hlasovať za túto dohodu a „umučil“ ho k tomu, aby hlasoval a on sa potom sám farizejsky a bezcharakterne zdržal hlasovania. 

Počas stredajšoeho rokovania parlamentu zaznelo vystúpenie generálneho prokurátora, ktoré však musel prečítať podpredseda NR SR Juraj Blanár, nakoľko koalícia neumožnila ich vlastnému generálnemu prokurátorovi vystúpiť s odborným stanoviskom, kde pomenoval závažné nedostatky obrannej zmluvy. Jej znenie preukázalo, že táto zmluva je úplne nevýhodná pre Slovensko, porušuje suverenitu Slovenskej republiky, že je to dohoda, ktorá nemala byť nikdy podpísaná. SMER – SD trvá na tom, že táto zmluva nevyplýva z nášho členstva v NATO, je to dobrovoľná bilaterálna zmluva.

„Nepodceňujte to a pozrite si, čo schválila dnes národná rada. My sme úplne odovzdali vzdušný priestor a všetky letiská na Slovensku pod kontrolu Spojených štátov amerických. Táto zmluva hovorí jasne, že netreba súhlas Národnej rady Slovenskej republiky na navážanie zbraní a ďalšieho materiálu. Táto zmluva jasne hovorí, že pri trestných činoch, kde je trestná sadzba do troch rokov nie je trestnoprávna zodpovednosť amerických vojakov. V tejto zmluve je napísané, že na území Slovenskej republiky v niektorých situáciách bude mať prednosť právo USA pred slovenským právom. Vládna väčšina dnešným dňom umožnila prakticky trvalú prítomnosť amerických vojakov na území Slovenska,“ zdôraznil bývalý ministerský predseda.

Predseda strany Smer-SD v tejto súvislosti oznámil, že jeho strana spúšťa petičnú akciu, súčasťou ktorej bude aj otázka, ktorá sa týka tejto obrannej dohody. Uviedol, že verí, že viac ako dva milióny občanov, ktorí môžu povedať tejto zmluve NIE, je viac ako 79 zradcov v NR SR, ktorí 9. februára 2022 hlasovali za túto zmluvu.

Viac vo videu:

Zdroj: YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti