VIDEO: Navaľného po prílete do Moskvy zatkla ruská polícia

18.01.2021 | 07:59
  23
Alexej Navaľnyj sa v Berlíne niekoľko mesiacov liečil z otravy, z ktorej viní ruskú vládu.

Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v nedeľu po jeho prílete do Moskvy zatkla polícia.

Lietadlo, ktoré ho viezlo z Berlína, pristálo podvečer v metropole, ale na poslednú chvíľu bolo presmerované z letiska Vnukovo, kde kritika Kremľa čakali jeho stúpenci a médiá, na väčšie medzinárodné letisko Šeremeťjevo. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Lietadlo ruskej spoločnosti Pobeda pred zmenou kurzu chvíľu krúžilo nad Vnukovom. Opozičný politik Iľja Jašin označil tento manéver za "hysterickú reakciu" ruskej vlády. Polícia v nedeľu na letisku Vnukovo zatkla štyroch popredných spojencov 44-ročného Navaľného.

Disident sa vrátil do Ruska napriek tomu, že tamojšie úrady už predtým deklarovali zámer zatknúť ho a eventuálne i uväzniť na niekoľko rokov. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnej sieti potvrdila, že "Alexeja ihneď a bez vysvetlenia odvliekli policajné sily".

Navaľnyj, otvorený kritik Kremľa, sa v Berlíne niekoľko mesiacov liečil z otravy, z ktorej viní ruskú vládu. Opozičnému lídrovi došlo vlani v auguste počas letu z mesta Tomsk do Moskvy nevoľno po tom, ako ho údajne otrávili nervovoparalytickou látkou skupiny Novičok.

Ruská väzenská služba vo štvrtok uviedla, že je povinná zadržať tohto opozičného politika hneď po tom, ako sa vráti do vlasti.

Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) koncom decembra Navaľného upozornila, že ho môžu umiestniť do väzby, ak sa okamžite neprihlási v jej kancelárii v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu z roku 2014.

Ten mu udelili pre obvinenia zo sprenevery a prania peňazí, ktoré Navaľnyj odmieta ako politicky motivované. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že tento verdikt bol nezákonný.

Navaľného vyšetrujú od konca minulého roka tiež pre obvinenia z podvodu. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) tvrdí, že spolu s ďalšími osobami použil na "osobné účely" v prepočte 3,9 milióna eur, ktoré darcovia poskytli jeho fondu na boj proti korupcii.

Ruská polícia zatkla celkovo 69 osôb vrátane Navaľného

V súvislosti s návratom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného do Ruska zadržala ruská polícia v nedeľu celkovo 69 osôb vrátane samotného politika. Podľa spravodajského portálu Meduza.io o tom informoval portál OVD-Info, ktorý sa zaoberá monitoringom policajných zákrokov v Rusku. Spresnil, že v Moskve bolo zadržaných 62 osôb, ostatné v Petrohrade.

V cele predbežného zadržania strávili noc štyri osoby vrátane Navaľného. Osud 16 zadržaných nie je portálu OVD-Info známy. Medzi zadržanými boli dvaja maloletí a najmenej šiesti novinári, dodal portál OVD-Info. Proti trom osobám bola zo strany polície použitá neprimeraná sila, pričom dve z nich boli následne hospitalizované. Ďalšiemu zadržanému prišlo na policajnej stanici nevoľno a bol prevezený sanitkou do nemocnice, dodal portál Meduza.io.

USA žiadajú okamžité a bezpodmienečné prepustenie Navaľného

USA v nedeľu prostredníctvom ministra zahraničných vecí Mikea Pompea "dôrazne odsúdili" zatknutie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného po jeho návrate do Ruska z Berlína.

"USA dôrazne odsudzujú rozhodnutie Ruska zatknúť Alexeja Navaľného," cituje agentúra AFP z Pompeovho vyhlásenia. "S vážnym znepokojením konštatujeme, že jeho zadržanie je najnovším z radu pokusov umlčať Navaľného a ďalších opozičných činiteľov a nezávislé hlasy, ktoré sú kritické voči ruským orgánom."

Podľa Pompea "Navaľnyj nepredstavuje problém" a USA preto žiadajú jeho "okamžité a bezpodmienečné prepustenie."

"Sebavedomí politici sa neboja konkurencie ani nepoužívajú násilie voči politickým oponentom alebo ich neoprávnene nezadržiavajú," dodal šéf americkej diplomacie.

Šéf britskej diplomacie odsúdil zadržanie Navaľného, vyzval na jeho prepustenie

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v pondelok odsúdil zadržanie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a vyzval na jeho prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je hrozné, že Alexeja Navaľného, obeť opovrhnutiahodného zločinu, zadržali ruskí predstavitelia," napísal Raab na sociálnej sieti Twitter. "Musí byť okamžite prepustený. Rusko by namiesto prenasledovania Navaľného malo vysvetliť, ako došlo k tomu, že na ruskom území bola použitá chemická zbraň," dodal.

Šéf nemeckej diplomacie Maas vyzval na okamžité prepustenie Navaľného z väzby

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval na okamžité prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého v nedeľu večer zatkli po jeho návrate z Berlína do Ruska. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Alexej Navaľnyj sa po zotavení z vlastnej vôle a s plným vedomím vrátil do Ruska, pretože ho považuje za svoju osobnú a politickú vlasť. To, že ho ruské úrady zadržali okamžite po príchode, je absolútne nepochopiteľné," vyhlásil Maas v pondelok ráno.

Rusko musí podľa Maasa na základe svojej ústavy i medzinárodných záväzkov dodržiavať princípy právneho štátu a ochrany občianskych práv svojich obyvateľov. "Tieto princípy sa, samozrejme, týkajú aj Navaľného," zdôraznil Maas. "Mal by byť bezodkladne prepustený," vyzval.

Dlhoročný kritik Kremľa sa stal podľa slov šéfa nemeckého rezortu zahraničia na ruskom území obeťou ťažkého útoku s cieľom otráviť ho. "Naďalej očakávame, že Rusko spraví všetko preto, aby sa tento útok objasnil a vyvodila voči páchateľom zodpovednosť." 

Ďaľší západní politici odsúdili zatknutie Navaľného

Zatknutie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po jeho nedeľňajšom prílete z Berlína do vlasti odsúdili viacerí zahraniční politici a vyzvali ruské úrady, aby disidenta prepustili na slobodu.

Vyjadrenia priniesla tlačová agentúra AFP a sociálna sieť Twitter.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček: "Zadržanie Navaľného je politicky motivované. Bol zatknutý za svoje názory, nie za to, čo je mu formálne kladené za vinu. Ruský režim tým porušuje medzinárodné zmluvy o ľudských právach. Budem požadovať, aby sme sa tomu venovali na najbližšom únijnom rokovaní rady ministrov zahraničných vecí (FAC)."

Predseda Európskej rady Charles Michel: "Zadržanie Alexeja Navaľného po jeho príchode do Moskvy je neprijateľné. Vyzývam preto ruské úrady, aby ho okamžite prepustili."

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell: "Ruské úrady musia rešpektovať Navaľného práva a bezodkladne ho prepustiť. Politizácia súdnej moci je neakceptovateľná."

Poradca novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan: "Navaľnyj by mal byť ihneď prepustený a páchatelia tohto nehorázneho útoku na jeho život sa musia zodpovedať. Ataky Kremľa na Navaľného nie sú iba porušením ľudských práv, ale aj urážkou ruského ľudu, ktorý chce, aby jeho hlas bol vypočutý."

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis: "Zadržanie opozičného lídra Alexeja Navaľného a jeho predošlé otrávenie je absolútne neprijateľné. Európska únia by mala zvážiť uvalenie ďalších sankcií na všetkých zodpovedných."

Lavrov kritizuje Západ za jeho reakciu na kauzu Navaľného

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval v pondelok západné štáty za ich negatívne reakcie na zadržanie opozičného politika Alexeja Navaľného. Uviedol, že ich reakcia je pokusom o odvrátenie pozornosti od domácich problémov v západných krajinách.

Ako informovala agentúra Interfax, Lavrov vyhlásil, že z reakcií Západu "priam cítiť, s akou radosťou ide jeden komentár za druhým, ako cez kopirák". Na tlačovej konferencii v Moskve Lavrov vysvetlil, že západní politici kauzu Navaľného radi využili, lebo vďaka nej môžu odpútať pozornosť "od hlbokej krízy, v ktorej sa ocitol liberálny model" rozvoja.

K politikom, ktorí odsúdili Navaľného zadržanie a vyzývajú na jeho prepustenie, sa v pondelok pridala aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informovala agentúra AFP.

"Odsudzujem zadržanie Alexeja Navaľného," uviedla. "Ruské úrady ho musia okamžite prepustiť a zaistiť jeho bezpečnosť," dodala šéfka európskej exekutívy.

Von der Leyenová tiež zopakovala výzvu Bruselu na nezávislé vyšetrenie pokusu o Navaľného otrávenie z augusta minulého roku, z ktorého sa zotavoval v Nemecku, odkiaľ sa v nedeľu vrátil do Moskvy.

Ako v nedeľu informovala tlačová služba moskovskej pobočky Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), Navaľnyj bol zadržaný po prílete do Moskvy pre vyhýbanie sa povinnosti hlásiť sa na väzenskej inšpekcii, ako mu to ukladajú podmienky stanovené súdom v rámci podmienečného trestu.

FSIN poznamenala, že ďalší postup v Navaľného kauze určí súd, ktorý sa podľa politikovho právnika Vadima Kobzeva začal v pondelok o 12.30 h miestneho času (10.30 h SEČ) v meste Chimki v metropolitnej oblasti Moskvy. FSIN žiada vziať Navaľného do väzby, dodal Kobzev, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach súdne predvolanie.

Zdroj: news.sk (1), (2) / konzervativnyweb.sk / YouTube

Články súvisiace s tematikou:

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti