VIDEO: Najvyšší súd zamietol odvolanie Kočnera a Ruska. V kauze zmeniek im potvrdil 19-ročný trest

12.01.2021 | 19:19
  7
Obhajca odsúdených Marek Para avizoval podanie dovolania.

Marian Kočner a Pavol Rusko sú vinní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd (NS) SR im potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok je právoplatný.

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci Mariana K. a spol. zamietol odvolania obžalovaných, ako aj prokurátora a poškodeného, čím potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu," priblížila pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Senát podľa jej slov dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali práve obžalovaní. "Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný," zdôraznila.

"Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok," uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.

"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky," povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. "Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie," dodal.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. "Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie," doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

ŠTS v Pezinku neprávoplatne odsúdil Kočnera a Ruska minulý rok.

Kočner a Rusko po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Predložili ich ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Markíza: V kauze falšovania zmeniek zvíťazila spravodlivosť

V kauze falšovania zmeniek zvíťazila spravodlivosť. Vyhlásila to spoločnosť Markíza-Slovakia, vysielateľ televízie Markíza. Reagovala tak na utorkový rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý potvrdil 19-ročný trest pre Mariana Kočnera a Pavla Ruska.

"Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás zadosťučinením po všetkom nami vynaloženom úsilí s vierou, že spravodlivosť zvíťazí. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy 'vyvolených' nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku a že takáto trestná činnosť bude v konečnom dôsledku rozhodovaná nezávislými a nestrannými súdmi," uviedla vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich.

Právnik Markízy Tomáš Kamenec vníma rozhodnutie Najvyššieho súdu ako potvrdenie toho, že zmenky sú falošné, čo podľa neho Markíza ako poškodená strana tvrdila od začiatku prípadu. "Zo strany Kočnera s Ruskom išlo o pokus podvodom obrať Markízu a jej vlastníkov o astronomickú sumu peňazí alebo inak získať v televízii zásadný vplyv, ktorý by umožnil týmto kriminálnikom a ich spojencom etablovať sa v slovenskej politike," vyhlásil. Kamenec podotkol, že aj keď to v súčasnosti vyzerá ako naivný pokus, s podporou určitých skorumpovaných štátnych úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí Kočnerovi a Ruskovi kryli chrbát, sa v roku 2016 tento podvod zdal ako ľahko uskutočniteľný.

Markíza deklaruje, že nikdy neprevzala za údajný Ruskov záväzok zo zmeniek voči Kočnerovi ručenie a nemá a nemôže tak mať povinnosť platiť čokoľvek Kočnerovým firmám. Rozsudky v trestnom konaní majú podľa televízie zásadný význam aj pre spory na civilných súdoch a verí, že tieto žaloby budú voči Markíze čo najrýchlejšie zamietnuté.

In dubio pro reo

Novinárka Jana Teleki, ktorá sa zaoberá dlhodobo kauzou zmenky, vo svojom článku poukázala na to, že v "rámci znaleckého posudzovania sa objavili pochybnosti nielen u znalkyne z oblasti písmoznalectva Eriky Strakovej, ale aj u ostatných znalcov, ktorým prokuratúra zadala skúmanie podpisov a pravosti zmeniek. Tieto závery nielen, že neboli jednoznačné, ale doslovne uvádzali, že metodicky sa nedajú listiny staršie ako 6 rokov s istotou preskúmať."

Podľa Teleki je potrebné "poukázať aj na to, že vďaka iniciatíve americkej vlády, ktorá dala pripísaním na Magnitského zoznam porušovateľov ľudských práv a zablokovať Kočnerov majetok bez súdneho rozhodnutia, nedostal  sa na súd uznávaný americký znalec La Porte. Jedná sa o dôkaz obhajoby, ktorý súd je povinný vykonať, ale v tomto prípade k tomu pre tieto administratívne prekážky nedošlo, čo Najvyšší súd taktiež musí vyhodnotiť,

Okrem toho je veľmi vierohodne preukázaná skutočnosť, že informácie o urovnaní sporu Gamatext – Markíza zmenkami boli nielenže publikované práve Petrom Tóthom niekoľko dní po ich vzniku, ale aj obsahom podsúvahovej časti účtovníctva Kočnerovej spoločnosti Inkasný servis.

Práve tieto okolnosti znamenajú obrovský konflikt vo význame dôkazov a výrokov znalcov, ktoré súd musí preskúmať a ustáliť.  Ak by obsah posudkov a výrok znalkyne neboli pochybné, súd by nepotreboval ustáliť svoj právny záver. Môže to znamenať že dá prednosť výroku znalca, ktorý nemá podporu v metodike a predsa len nemôže vyhlásiť svoj záver so 100%- nou istotou? Alebo dá prednosť objektívnejším dôkazom, napríklad aj listinám, ktoré sa objavili pred vydaním rozsudku, ale ktoré senát JUDr. Klemaniča ani nezobral do úvahy, Tieto listiny pochádzajúce z archívov SIS v roku 2000 totiž sú v kontexte s následnými účtovnými záznamami, publikovanými článkami tej doby, ako aj vyjadreniami obžalovaných k presným časovým líniám a k okolnostiam."

"Vo všeobecnosti treba povedať, že v tomto konaní je viac pochybností, ako akceptovateľných dôkazov o vine a úmysle. A pri hodnotení týchto rozporov a pochybností súd musí stáť na strane obžalovaných a oslobodiť ich. Jasnejším signálom však bude to, keď súd dôkazy vyhodnotí správne, podľa ich významu a autenticity a neprekryje ich špekulatívnymi a metodicky neustálenými výrokmi znalcov," dodáva Jana Teleki.

Jankovská: Právnik TV Markíza, siskári a ľudia z americkej ambasády vyvíjali tlak na ministra spravodlivosti v kauze Kočnerove zmenky

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská vypovedala v kauze zmenky minulý rok v novembri na NAKA v Nitre. Na verejnosť unikla časť jej  výpovede. Jankovská v nej okrem iného uviedla, že v období medzi pojednávaním, ktoré bolo vo februári a rozhodnutím, ktoré bolo v apríli 2018 sa rozhodla ísť za Robertom Ficom. Chcela sa ho opýtať, či je pravdou, že aj Smer mal záujem na zmenkách. Nevyjadril sa k tomu.

"V tomto období som taktiež išla aj za predsedom vlády Petrom Pelegrinim, ktorému som ale podrobnejšie uviedla, že riešim dané zmenky. Peter Pelegrini si ma vypočul a tiež danú vec nekomentoval a povedal len „hm“," vypovedala Jankovská. O stretnutiach mala vedieť aj Lenártová, s ktorou sa Jankovská zhodla, že ak by záujem nebol, tak by ju na to buď to predseda strany, alebo premiér upozornil.

Po rozhodnutí o zmenkách si Jankovskú zavolal minister Gábor Gál. Povedal jej, že sú na neho vyvíjané tlaky ohľadne jej osoby a Maruniakovej. "Že boli za ním Kamenec, siskári a niekto z americkej ambasády, že má Maruniakovú disciplinárne stíhať a mňa od všetkého odstaviť," vypovedala s tým, že sa jej pýtal, či mala niečo so zmenkami.

Viac v článku TU a v článkoch súvisiacich s tematikou uvedených nižšie.

Zdroj: news.sk / cas.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti