VIDEO: Najlepší krízový manažér Drucker oznámil vznik svojej marketingovo orientovanej strany

14.08.2019 | 17:34
  8
Čo sú to marketingovo orientované strany a o čo je ich cieľom sa dozviete v článku.

Exminister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker začína zbierať podpisy pre vznik jeho strany. Oznámil to na sociálnej sieti. Na registráciu strany potrebuje aspoň 10.000 podpisov.

"Je rozhodnuté, ideme do toho. Už tento týždeň začíname zbierať podpisy," napísal Drucker, ktorému v politike chýba normálnosť. "Nielen ľudskosť, solidarita a slušnosť by mali byť normálne. V politike by mali byť normálne aj program a dosahovanie skutočných výsledkov a to najmä tam, kde máme najväčší problém a kde je najväčší dlh voči spoločnosti," uviedol Drucker.

Svoj tím mieni predstaviť čoskoro. Má ísť podľa jeho slov o ľudí, ktorí majú nielen ambíciu, ale aj energiu a najmä skúsenosť. "Pretože som presvedčený, že nie len novosť, ale aj skúsenosť a schopnosti sú pre dobrú verejnú službu kľúčové," doplnil.

Drucker má webstránku nazvanú Dobrá voľba. Na nej zdôrazňuje potrebu spravodlivého zdravotníctva pre všetkých. Hovorí tiež o lepšom živote rodín a seniorov a riešiť chce aj regióny. Tie by mali byť podľa neho silné a fungujúce.

S Druckerom bude spolupracovať Tomáš Kuča, ktorý s ním spolupracoval už v Slovenskej pošte, na ministerstve zdravotníctva a doteraz pôsobil pri premiérovi Petrovi Pellegrinim. V súvislosti s Druckerovou stranou sa spomína aj Lucia Kurilovská, ale aj poslanci Národnej rady SR Martin Fedor a Katarína Cséfalvayová.

Hovorilo sa aj o Pellegrinim, ale premiér tvrdí, že s Druckerom o spolupráci nehovoril. Priznal však, že v Smere-SD hovoria aj o jeho ďalšom fungovaní.

Krízový manažér

Krízový manažér, s uhladeným prejavom a vecnou argumentáciou. Takto sa Tomáš Drucker prezentoval po vymenovaní za ministra zdravotníctva v roku 2016. Uviedol v roku 2018 vo svojom článku portál Hlavne.sk. Za tri týždne v kresle ministra vnútra, v ktorom nahradil Roberta Kaliňáka sa vzdal pozemkov, na ktorých mala jeho manželka Lucia stavebné plány, vysvetľovať mal aj fakturáciu za konzultačné služby manželkinej firmy a tiež kúpu domu na Floride.

Ďalšie nejasnosti musel Tomáš Drucker na jar roku 2018 vysvetľovať aj v súvislosti s kontaktami na šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Spravodajský portál Hlavne.sk mu zaslal v tejto súvislosti otázky k jeho stretnutiu s Jaroslavom Haščákom počas Medického plesu, ktorý sa konal v prvej polovici februára 2018, teda ešte v čase keď bol ministrom zdravotníctva.

„Tomáš Drucker sa pravidelne zúčastňoval ako minister zdravotníctva na Medickom plese. Na tomto podujatí sa osobne stretol a rozprával s mnohými jeho účastníkmi – lekármi, pedagógmi či inými. Takto sa v rámci Medického plesu rozprával aj s pánom Haščákom, ktorý sa ho tiež zúčastnil. Rozprávali sa predovšetkým o témach zo súkromného života, zdravotníctva sa dotkli iba okrajovo,“ komentoval ich stretnutie a niekoľko minútový rozhovor v úzadí bratislavskej Incheby Druckerov vtedajší hovorca Tomáš Kuča. Ako už bolo medializované Kuča tento týždeň oznámil svoj odchod z Úradu vlády, kde pôsobil ako Pellegriniho poradca. Namierené to má práve do Druckerovej marketingovo orientovanej strany.

Marketingovo orientovaná strana

Trhovo (marketingovo) orientovaná strana je typ politickej strany, ktorý opísala politologička Jennifer Lees-Marshment vo svojom článku The Marriage of Politics and Marketing z roku 2001. V článku, ktorý sa preslávil predovšetkým spojením teórií marketingu a politickej vedy, Lees-Marshment predstavila koncepciu troch typov strán, ktorých defininovateľným kritériom je spôsob ich trhovej orientácie.

Marketingovo orientovaná strana je po produktovo a trhovo zameranej strane tretím typom politického subjektu z hľadiska jeho charakteristiky. Produktovo orientovaná strana vytvorí svoj produkt (čím je celkový obraz strany zahŕňajúci ideológiu, konkrétnu politiku, vedenie, kandidátov a spôsob komunikácie) a ďalej čaká, či o tento produkt prejavia voliči záujem. Trhovo orientovaná strana sa tento produkt snaží voličom predať využívaním predajných techník - reklamy, spôsobu komunikácie, oslovovaním voličov atď.

Marketingovo orientovaná strana si kladie za cieľ uspokojiť primárne potrebu voliča, ktorá už existuje. Na základe prieskumov trhu strana zistí, čo voličom - spotrebiteľom chýba, a následne vytvorí produkt, ktorý je pripravená neustále upravovať, a to práve podľa požiadavky voličov. Potom je produkt implementovaný, aby v ďalšej fáze mohlo dôjsť k jeho propagácii v kampani a prípadnej realizácii po úspešných voľbách.

Ďalšie marketingové strany na Slovensku

V súčasnosti „na trhu so slovenskými voličmi“ pôsobia aj ďalšie politické strany, ktoré možno označiť ako marketingovo (trhovo) orientované.

Najvýznamejšou a najvplyvnejšou z nich je v súčasnosti opozičná liberálna strana Progresívne Slovensko, ktorá po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej využila negatívne protivládne nálady v spoločnosti a následne za pomoci profesionálnej agentúry venujúcej sa politickému marketingu rozvinula svoju mediálnu a predvolebnú kampaň. Vďaka nej uspeli vo voľbách kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo a Zuzana Čaputová ako prezidentská kandidátka - pred tým známa ako miestna environmentálna aktivistka angažujúca sa v kauze Pezinskej skládky.

Stratégiu volebnej kampane kandidátov Progresívneho Slovenska riadil Michal Repa, ktorý pracuje pre izraelskú poradenskú spoločnosť SHAVIV STRATEGY & CAMPAIGNS, ktorej hlavnou tvárou je Aron Shaviv. Viac v článku Komu vďačí za svoj doterajší úspech politická strana Progresívne Slovensko?

Ďalšou stranou marketingového charakteru je koaličný partner Progresívneho Slovenska - strana Spolu Miroslava Beblavého (ten už v politike pôsobí takmer 20 rokov, ale marketingovo sa prezentuje ako nová tvár) a taktiež novovzniknutá strana Za ľudí, ktorú nedávno predstavil bývalý prezident Andrej Kiska.

Zdroj: InfoVojna / etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti