VIDEO: „My, Slováci, si vás vážime a stojíme za vami. Ďakujeme!,“ vyjadrovali občania podporu Žilinkovi pred budovou Generálnej prokuratúry

19.09.2021 | 20:01
  5
Občania Slovenskej republiky podľa najnovšieho prieskumu dôverujú oveľa viac generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi než špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.

Slováci už majú plné zuby politických trestných konaní. A majú dosť aj politického špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Preto sa zhromaždili pred generálnou prokuratúrou a volali na slávu Marošovi Žilinkovi.

Zvoliť Daniela Lipšica za šéfa špeciálnej prokuratúry nebola zrejme dobrá voľba. Na jeho „toxickosť“ vopred upozorňoval nielen Štefan Harabin, ale aj viacerí opoziční politici či nezávislí právnici. Ako sa postupne ukazuje, mali pravdu. Podporiť Maroša Žilinku v boji za právo a zákonnosť prišli v piatok viacerí ľudia.

Prišli podporiť Maroša Žilinku pred svojvôľou Daniela Lipšica a súčasnej vlády

Slováci, ktorí sledujú politické dianie a divoké udalosti z posledných dní u nás dali v piatok pred budovou Generálnej prokuratúry jasne najavo, že prišli podporiť Maroša Žilinku pred svojvôľou Daniela Lipšica a súčasnej vlády.

Niekoľko desiatok ľudí pod oknami prokuratúry tlieskalo a volalo Žilinkovi:

„Ďakujeme!“ Hlavný organizátor protestu Marek Šoun poslal spolu so všetkými prítomnými spred budovy odkaz, a to nielen pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku: „To, že vás koalícia nenávidí, pretože ste im dokázali to, že sú prehnití si vás my, Slováci, vážime a stojíme za vami.“ Zaujímavé bolo aj to, že na tejto akcii sa neboli „pozrieť“ žiadni novinári z našich vychytených a „mienkotvorných“ mainstreamových médií.

Ľudia podľa prieskumu dôverujú oveľa viac Žilinkovi než Lipšicovi

Podľa prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza dôveruje najviac ľudí generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Ide o 42 percent opýtaných.O tri percentá viac ľudí (45 percent) mu však nedôveruje.

Žilinka má tak približne rovnakú dôveru ako šéf opozičného Hlasu Peter Pellegrini.

O vyše 10 percent menšiu dôveru ako Žilinka (29 percent) má špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Tomu však nedôveruje až 65 percent opýtaných. O percento viac ľudí nedôveruje ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi z hnutia OĽaNO.

Žilinka i Lipšic si v porovnaní s prieskumom dôveryhodnosti z februára tohto roka pohoršili. V prípade generálneho prokurátora ide o šesť percentuálnych bodov a pri špeciálnom prokurátorovi o štyri.

Žilinkovi veria najviac voliči opozície

Generálnemu prokurátorovi veria najviac voliči opozičných strán, ale i vládneho hnutia OĽaNO. Najviac vedie medzi sympatizantmi hnutia Republika, ktorú založili exkotlebovci okolo europoslanca Milana Uhríka. Spomedzi nich verí Žilinkovi 62,6 percenta.

Nasledujú voliči strany Hlas (59,7), Smer (57,3), OĽaNO (55,5) a maďarskej Aliancie (51,6 percenta). Voliči ostatných strán Marošovi Žilinkovi viac nedôverujú ako dôverujú.

To platí aj pre voličov hnutia Sme rodina, ktoré Maroša Žilinku na post generálneho prokurátora nominovalo. Šéfovi prokuratúry viac voličov Sme rodina nedôverujú ako dôveruje (49 percent mu nedôveruje a 39,6 percenta dôveruje).

Sympatizanti Žilinku nedôverujú Lipšicovi

Naopak, špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi verí viac sympatizantov hnutia Borisa Kollára než Žilinkovi. Lipšicovi dôveruje 44,2 percenta voličov a nedôveruje 51,8 percenta.

Šepciálnemu prokurátorovi dôverujú najviac voliči hnutia OĽaNO (67,1), SaS (58,3) a PS (55 percent).

Lipšicovi najviac nedôverujú voliči tých strán, u ktorých vedie generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ide o Republiku, z ktorej nedôveruje špeciálnemu prokurátorovi až 93,4 percent voličov, nasleduje SNS, (88,5), ĽSNS (86,5), Smer (85,5), Hlas (77,9) a Aliancia (58,9 percenta).

Podobne ako v prípade nedôveryhodnosti Lipšica to platí aj pre ministra vnúra Romana Mikulca. Tomu dôverujú najmä voliči strany SaS a OĽaNO. Viac ako Marošovi Žilinkovi mu však veria aj voliči Progresívneho Slovenska a KDH.

Agentúra Focus realizovala prieskum medzi 1. a 7 septembrom. Respondentom položila nasledujúcu otázku: "Dôverujete alebo nedôverujete týmto verejným činiteľom: Maroš Žilinka, Daniel Lipšic, Roman Mikulec?"

Prieskum prebiehal krátko po tom ako generálna prokuratúra využila paragraf 363 Trestného poriadku a zrušila obvinenie exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý sa tak dostal z väzby. Konal sa však predtým, ako inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov NAKA, ako aj svojho dočasného šéfa. 

Zdroj: hlavnydennik.sk / postoj.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti