VIDEO: Moderátor sa na Nove pustil do šéfa Českej lekárskej komory. Chcel od neho vysvetlenie notoricky známeho vládneho naratívu o nebezpečenstve Covidu

27.10.2020 | 19:45
  15
Moderátor Petr Suchoň sa na nátlak vedenia televízie Nova bol donútený ospravedlniť sa za legitímny novinársky štýl vedenia rozhovoru a kritické otázky voči Milanovi Kubkovi.

Na názorový stret sa zmenil rozhovor vo večerných správach českej televízie Nova. Moderátor Petr Suchoň po žiadosti o vysvetlenie výroku zasypal šéfa Českej lekárskej komory Milana Kubka svojimi názormi na súčasnú situáciu. Za nevhodný označil moderátorov výstup ďalší z hostí, imunológ Václav Hořejší. Suchoň sa za vedenie rozhovoru ospravedlnil, z pohľadu televízie Nova zlyhal.

"Lekári padajú na hubu a ľudia si chodia kupovať biomrkvu. To ste mysleli ako?" požiadal na úvod Suchoň Kubka o vysvetlenie jeho výroku.

Kubek vysvetlil svoje slová s odkazom na stále sa zvyšujúce čísla mŕtvych v súvislosti s koronavírusom. Chce, aby ľudia vzali na vedomie, že všetkým hrozí skutočne vážna epidémia a začali sa podľa toho správať.

Suchoň vzápätí začal do svojho hosťa dobiedzať a často ho po svojich otázkach nepustil k slovu.

"V nedeľu bol slnečný deň, ak narážate na ten trh na náplavke, bolo slniečko. Aj sám pán premiér na svojich sociálnych sieťach vyzýval, poďte von, pretože slniečkový vitamín je to najlepšie. A vy potom vytvárate pocit, že ten, kto si kúpi biomrkvu na trhu, hoci dodržal všetky opatrenia, môže za to, že sú preplnené nemocnice a umierajú ľudia. Mne to trošku pripomína to vyjadrenie z jari, kedy niekto povedal, že sem covid zavliekli lyžiari," povedal moderátor v jednom zo svojich monológov.

Kubek jeho slová označil za bohapustú demagógiu. "Vaše slová sú bohapustou demagógiou a mňa veľmi mrzí, že súčasnú kritickú situáciu takto zľahčujete," reagoval prezident ČLK.

Obaja muži pritom hovorili o víkendových farmárskych trhoch, ktorých sa aj napriek odporúčaným opatreniam zúčastnili stovky ľudí.

 

 

Usporiadatelia ešte pred začatím akcie ľudí nabádali, aby dodržiavali nariadené opatrenia, ako je nákup v dvojici, využívanie dezinfekcie alebo zákaz zhromažďovania. Podľa Kubka sa však ľudia podľa nariadení nesprávali.

Skoro sa mi nechce odpovedať, reagoval ďalší hosť

Na rozhovor reagoval vzápätí v živom vysielaní ďalší hosť - imunológ Václav Hořejší. Ešte než odpovedal na jemu položenú otázku, označil moderátorovo správanie ako nevhodné. "To bolo skutočne neuveriteľné a skoro sa mi nechce odpovedať," začal Hořejší. So slovami prezidenta Českej lekárskej komory súhlasil.

"To, čo on hovoril, je veľmi dôležité. Veď ste to videli na záberoch, ktoré ste vysielali, ako to vyzeralo na tých farmárskych trhoch. Tam vôbec neboli dodržané tie bezpečnostné opatrenia," rozčúlil sa vo vysielaní Hořejší.

Za formu a obsah rozhovoru sa neskôr moderátor Petr Suchoň ospravedlnil. Situáciu vraj emocionálne nezvládol a nechal na seba doľahnúť ťažobu vývoja epidémie koronavírusu v Českej republike.

"Vedenie rozhovoru som po všetkých stránkach, a najmä emocionálne, nezvládol. ... Moderátor hlavnej spravodajskej relácie musí byť za všetkých okolností nestranný a rozhodne sa nemôže nechať ovládnuť emóciami tak, ako sa to stalo mne. Pánovi prezidentovi Kubkovi som sa ospravedlnil aspoň telefonicky a vážim si, že moje ospravedlnenie prijal. A teraz sa jemu, aj vám, ospravedlňujem verejne," reagoval Suchoň.

Ide o zlyhanie moderátora, reagovala televízia

K situácii sa vyjadrilo aj vedenie televízie. Podľa riaditeľa spravodajstva a publicistiky TV Nova Kamila Housku išlo o moderátorovo zlyhanie, z jeho správania vyvodí dôsledky.
"Ide o zlyhanie moderátora, ktorý nedodržal základné novinárske pravidlá. Budú z toho vyvodené dôsledky. V mene redakcie spravodajstva sa za túto poľutovaniahodnú vec pánovi Kubkovi aj všetkým divákom ospravedlňujem," uviedol Houska.

Moderátor Petr Suchoň sa na nátlak vedenia televízie Nova bol nakoniec donútený ospravedlniť sa za legitímny novinársky štýl vedenia rozhovoru a kritické otázky voči Milanovi Kubkovi.

Ospravedlnenie moderátora Petra Suchoňa

"Dobrý večer. Chcel by som sa divákom, kolegom a najmä pánovi prezidentovi Českej lekárskej komory Milanovi Kubkovi verejne ospravedlniť za obsah a formu rozhovoru v Televíznych novinách 26.10.2020. Vedenie rozhovoru som po všetkých stránkach, a najmä emocionálne, nezvládol. Aj na mňa doľahla ťarcha posledných náročných týždňov a aktuálneho nepriaznivého vývoja pandémie v ČR, čo však v žiadnom prípade nemôže slúžiť ako ospravedlnenie za to, ako neadekvátne a neprofesionálne som reagoval. Moderátor hlavnej spravodajskej relácie musí byť za všetkých okolností nestranný a rozhodne sa nemôže nechať ovládnuť emóciami tak, ako sa to stalo mne. Pánovi prezidentovi Kubkovi som sa ospravedlnil aspoň telefonicky a vážim si, že moje ospravedlnenie prijal. A teraz sa jemu, aj vám, ospravedlňujem verejne. Spôsob, akým som viedol rozhovor, do hlavnej spravodajskej relácie v žiadnom prípade nepatrí. Prepáčte."

Petr Suchoň

Zdroj: strategie.hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti