VIDEO: Minister Heger odmieta pomôcť gastro prevádzkam. Reštaurácie kvôli likvidačným protiepidemickým opatreniam bijú na poplach

07.10.2020 | 15:35
  15
Gastronómia je jednou z oblastí, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou koronavírusu.

Nižšiu daň z pridanej hodnoty – aspoň dočasne, žiadajú reštaurácie. Zatiaľ bez výsledku. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) totiž nechce o niečom takom ani počuť. "DPH nie je nástroj na pomoc. Je to nástroj na vyberanie financií pre štát,“ vyjadril sa opätovne v stredu po rokovaní vlády.

Gastroprevádzky sa preto obrátili aj na samotného premiéra Igora Matoviča. V otvorenom liste ho iniciatíva Zachráňme gastro! žiada o zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 percent na päť percent. Terajšia sadzba je najvyššia spomedzi krajín únie. V susednom Česku je to od mája len desať percent. Od júla išla na päť percent v Rakúsku a Nemecku.

"Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí,“ píše sa v liste. Viac ako sedem mesiacov slovenské reštaurácie a gastro podniky čelia pandémii. Mnohé existenčnými problémami trpia podnes. Pomoc však akosi neprichádza.

Zlým časom však, zdá sa, nie je koniec. Z prieskumu Iniciatívy Zachráňme gastro! totiž vyplýva, že podniky už prepúšťali a ešte budú. A až viac ako 90 prevádzok museli zatvoriť. Pribudnúť ich však môže ešte viac. Gastronómia je totiž jednou z oblastí, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou. Reštaurácie museli byť zatvorené ako prvé, v máji sa postupne otvárali, leto však rekordné nebolo. Neveľmi užitočná bola aj pomoc od štátu, tvrdí iniciatíva.

Nie, nie a ešte raz nie

O chystanej pomoci už hovoril aj minister práce Milan Krajniak v septembri. Tú by mal jeho rezort pripraviť spolu s ministerstvom dopravy. Toľko žiadaná znížená sadzba dane z pridanej hodnoty to však pravdepodobne nebude.

Proti je rezort financií. „Snažíme sa správať rozpočtovo zodpovedne. Máme iné druhy pomoci pre gastro,“ povedal Heger. Reštaurácie podľa neho totiž dokážu aj napriek "ekonomickej búrke“ prežiť. Hostia totiž do prevádzok chodia.

"Chápem, že majú nižšie tržby, no to má aj štát,“ povedal minister financií. Pripomenul tiež, že v druhej vlne sú výrazne obmedzené iné sektory, nie stravovacie služby. Okrem toho podľa Hegera úľavy pýtajú aj podniky, ktoré pomoc nepotrebujú.

Pandemické sadzby

Iniciatíva tvrdí, že by si Slovensko malo vziať príklad z krajín, ktoré znížili svoje daňové sadzby počas pandémie. "Počas krízy viaceré krajiny pomohli reštauračnému sektoru dočasným znížením DPH,“ píše sa v otvorenom liste.

Napríklad už spomínaní Česi, Nemci a Rakúšania. Zníženie sadzby by totiž bola pomoc pre všetkých – aj pre malý stánok s langošmi v Revúcej, aj pre veľké reštaurácie v hlavnom meste.

Ak by prišlo k zníženiu DPH, nezvýši to ani administratívne zaťaženie podnikateľov. "Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko,“ píše iniciatíva v otvorenom liste premiérovi. Škody sú totiž obrovské.

"Nie všetci dokážu pomoc čerpať, a už dnes vieme, že nášmu prežitiu v akom-takom zdraví nebude stačiť, ani keď sa korona skončí,“ píše v otvorenom liste iniciatíva. O ziskoch už mnohé reštaurácie ani nesnívajú, dodáva. Iniciatíva tvrdí, že nepozná prevádzku, ktorú nepostihli obmedzenia otváracích hodín. Reštauráciám nepomohol ani výpadok turistov zo zahraničia či rozšírenie práce z domu.

Celé znenie otvoreného listu zástupcov reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok združených v iniciatíve Zachráňme gastro! premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrom:

Vážený pán predseda vlády, vážení členovia Vlády SR.

Opäť sa na Vás obraciame ako zástupcovia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska.

Gastronómia patrí a bude patriť k pandémiou najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme na jar museli zavrieť ako prvé, v lete sme nesmelo začali dýchať a dnes, po dvoch mesiacoch skoro „normálu“ opäť musíme z moci úradnej obmedziť počet hostí, nepovoliť v našich podnikoch oslavy, posadiť hostí v rozostupoch a poslať domov o 22:00. Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí. A to v situácii, keď to v našom segmente výhľadovo vyzerá ešte horšie, ako počas prvej vlne korony.

Písali sme Vám na jar, že v gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a ani s výrobou „na sklad“, ako pri stavbách, či výrobe áut. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci tento rok nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Naše škody sú obrovské.

Sme pripravení uskromniť sa, ale i tak kriticky potrebujeme Vašu pomoc.

Vieme, že robíte čo je vo Vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom. Mnohé z nich sme čerpali, čerpáme a sme za ne vďační. Nie všetci ich však čerpať dokážu, a už dnes vieme, že táto pomoc nášmu prežitiu v akom – takom zdraví (nie, o ziskoch nie je ani reči) nebude stačiť, ani keď korona skončí. Máme preto pre Vás návrh, ktorým by sme spoločne predišli veľkej vlne bankrotov, konkurzov a následnému pádu mnohých pridružených firiem. Všetky tieto podnikateľské tragédie by boli nepochybne spojené s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov, pričom prepúšťanie sa už deje a bez prijatia týchto opatrení bude v blízkej dobe prepúšťanie súčasťou každej gastro prevádzky.

Okrem kompenzácií na pokles tržieb, zamestnancov doma a nájmy potrebujeme niečo omnoho plošnejšie, čo nakopne spotrebu znížením cien, ale najmä pomôže nám vytvárať si z tých skromných príjmov, ktoré nám ostali, vankúš, aby sme nemuseli zatvárať prevádzky a rozpredávať inventár ešte pred koncom roka.

Prosíme Vás o pomoc, ktorá bude skutočnou pomocou aj pre malú reštauráciu či stánok s langošmi v Revúcej, či Svidníku bez vypĺňania papierov, ktoré, ako sami vidíte, mnohým z nás nejde.

Postrehli sme vyjadrenia pána ministra financií Hegera, ktorý má na naše návrhy dva argumenty (a na obe máme odpovede):

Argument 1: V EÚ nie je možné zvýhodňovať jeden segment nižšou daňou (naša odpoveď: už pred krízou bola DPH viacsadzbová vo všetkých krajinách EÚ, vrátane SR; reštauračné stravovanie, na rozdiel od Slovenska, je takmer všade v nižšej sadzbe; počas krízy viaceré krajiny pomohli reštauračnému sektoru dočasným znížením DPH, medzi inými aj Nemecko, Rakúsko a Česko – nie je pravdepodobné, že všetky tieto štáty dlhodobo porušujú pravidlá EÚ)

Argument 2: Úľavy pýtajú aj gastroprevádzky, ktoré ich nepotrebujú, lebo nie sú postihnuté. Preto ministerstvo (?) pripravuje iné, adresnejšie opatrenia (naša odpoveď: nepoznáme prevádzku nepostihnutú obmedzením otváracích hodín, nulovým cezhraničným turizmom, zákazom osláv, zavedením home office práce v biznis centrách a pod. O konkrétnych cielených opatreniach pre reštaurácie sme zatiaľ nič konkrétne nepočuli ani my, ani ostatní členovia komunity, a to sme povinne zo zákona zatvárali podniky už 12. marca a dnes je 6. október).

Zníženie sadzby DPH je pomoc, ktorú môžu v našom odvetví čerpať úplne všetci, nevyžaduje si žiadnu administratívnu náročnosť, nie je potrebné vytvárať komplikované schémy, bude financovaná z budúcich obratov a veľmi efektívne pomôže prežiť zdravým firmám. Bude potom na každej prevádzke, či zníži ceny a pokúsi sa o väčší dopyt, alebo ceny ponechá a zvýši si maržu. Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko. Preto podporujeme aj veľmi užitočné návrhy a iniciatívu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Vážený pán premiér,

žiadame Vás, aby ste sa po vzore Rakúska, Česka a Nemecka zasadili o dočasné zníženie našej DPH na 5 %. Poľsko ani Maďarsko tu nespomíname, tieto krajiny majú nízku DPH už veľmi dlho. Áno, reštaurácie na Slovensku ako jedny z mála v Európe platia najvyššiu sadzbu tejto dane. A my sme pripravení ju platiť zas, len nesmieme dovtedy skrachovať.

Prosíme Vás v tejto veci o stretnutie a prajeme Vám a Vašim kolegom v týchto ťažkých časoch veľa síl.

Pod otvoreným listom sú podpísaní:


• Beer group SK, Linda Záhorcová
• Bencik Culinary Group, Miriam Benčíková Kušnírová
• Bistro St. Germain, Miroslav Masiarčin
• Campari pizza, Eva Hromadová
• Chefgroup, Milan Zekucia
• Dolnozemská krčma, Silvia Roskošová
• Fertucha, Biba Bilčíková
• Gatto Matto, Maxim Blahovec
• Kafe Scherz, Martin Kamenský
• Krone Svätý Jur, Michal Kovačik
• Medusa, Peter Štecko
• Mondieu, Le Bistro, Republika Východu, Norbert Longauer
• Slovak pub, Martina Hlinová
• The Velvet, Franky B. Benian
• Next Apache, Ben Pascoe
• NuSpirit bar, Martin Dobiáš
• NYC Corner, Oto Kona
• RD TRADE - Urban Bistro; Michalska Coctail Room; Ciao Papa, Ján Hruboš
• Pho, Thao Huong Šimeková
• Pod kamenným stromom, Marek Kliman
• Soho, Martin Rohoška
• Soupa, Martina Felix Maženská
• Tatami / Koisushi, Martin Moncoľ
• Terkov gastro, Peter Terneny
• Trojka, Maria Ranincova
• Victoria reštauránt, Ľubomír Mihálik
• partner iniciatívy: menucka.sk, Kamila Slašťanová

Zdroj: pravda.sk / hnonline.sk / YouTube

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti